Skocz do zawartości
pi1977

Moje pierwsze akwa

Rekomendowane odpowiedzi

Przed paroma tygodniami odpaliłem swojego pierwszego ReefMaxa, więc jako początkujący morszczak chciałem wszystkich przywitać.

3437_thumb.attach

3438_thumb.attach

3439_thumb.attach

3440_thumb.attach

3441_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj pi1977 mam pytanie jak długo akwa ci dojrzewało zanim ryby wpuściłes ??pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstyd się przyznać ale w sklepie naopowiadali Mi że skała i woda jest z istniejącego od lat akwarium i kazali wpuścić następnego dnia. To moje pierwsze morskie więc posłuchałem specjalistów. Na szczęście po 3 tygodniach wszystko z rybami, ślimakami i krewetkami jest OK. I glony nie rosną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bylem tez szybki i teraz troszke zaluje bo jak bym poczekal z miesiac moze 2 i zbiornik by dojzal to teraz prawie po pol roku nie mial bym glonow a mam bardzo wiele i nie zycze ci tego ale jedno ci moge powiedziec ta skale po lewej martwa wywal :) ja mialem cale akwarium z martwa skala i troche zywej teraz nie mam nawet kawalka martwej posluchalem i nie zaluje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stało się nieszczęście, zauważyłem że na skałkach zaczynają Mi się pojawiać "na razie" w małych ilościach jakieś brązowe glony. Jak się tego pozbyć? Jakaś chemia, zwierzęta? A już się cieszyłem że będzie bezstresowo i Mi jednemu się udało bez dojrzewania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej zrób fotkę i pokaż co to za glon, napisz jaka masz sól, podaj wyniki testów,czy zastosowałeś dodatkowo jaką martwą skałę,w jakim stosunku ile jest martwej i ile żywej, czy płukałeś martwą przez jakiś czas zanim wsadziłeś do akwarium??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Stało się nieszczęście, zauważyłem że na skałkach zaczynają Mi się pojawiać "na razie" w małych ilościach jakieś brązowe glony. Jak się tego pozbyć? Jakaś chemia, zwierzęta? A już się cieszyłem że będzie bezstresowo i Mi jednemu się udało bez dojrzewania.

to jest normalne w dojrzewającym morskim akwarium ,trochę urośnie i zacznie się cofać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

według mnie to raczej nie ,po prostu za szybko dałeś ryby do akwa ,to co się dzieje teraz u Ciebie to jest normalny proces dorastania akwarium morskiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogranicz podmianki ,wlej bakterie np cycle, jaka masz sól nie napisałeś , albo ja nie widzę;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi