wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Maj 2010 Witam, tak powoli przymierzam się do zrobienia na próbę lampy Led ale totalnie nie wiem jak połączyć ledy z driverem i zasilaczem oraz może da sie wpiąć taki regulator? http://www.ibis.krakow.pl/miekki_start_bt4.html Może ktoś ma rozrysowany schemat dla laika i mógłby udostępnić będe zobowiązany... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Maj 2010 Jedyna rada na tym etapie to zastanów się nad Twoimi możliwościami skonstrowania takiej lampy, zaoszczędzi Ci to sporo czasu i pieniędzy a efekt będzie znikomy. Poczytaj o LED dowiesz się czy taki regulator ma szansę obsłógi Twojej lampy. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Maj 2010 Sławku temat zastanawiania się mam za sobą, poza tym nie mam zamiaru budować statku kosmicznego tylko połączyć kilka elementów bez zbędnych bajerów w stylu ściemnianie i inne. Potrzebuje kilku porad i tyle w końcu do projekt DIY... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Maj 2010 OK co chcesz oświetlić ? jaką temperaturę chcesz uzyskać ? Ile potrzebujesz lumenów ? Co chcesz mieć w akwarium ? Czy chcesz mieć sterownie czy nie ? Chcesz zastosować UV czy nie ? Chcesz zasotować świetlówki czy nie ? itd........ Jeżeli chodzi o lampy LED nie jest problemę połączenie ich i podłączenie zasilacza, taki zestaw zrobią Ci w pierwszym zakładzie gdzie naprawiają np telewizory za 20 zł, tylko taka lampa będzie nadawała się do oświetlenia np. ogrodu. Dlatego Ci napisałem zastanów się ? I nie ma w tym nic złośliwego tylko zwykła rada, a zrobisz jak chcesz. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Maj 2010 Sławek spokojnie, nie pytam jak podłączyć lampe Led do ogrodu, nie pytam o temperaturę lumeny i UV. I wybacz ale o ile pamięć mnie nie myli to jest dział DIY i nie interesuje mnie kto i gdzie mi podłączy diody z zasilaczem oraz za ile. Interesuje mnie właśnie konkretnie jak podłączyć diody z driverem i zasilaczem jak wyliczyć ile diod na jaki driver mogę zastosować i jaki muszę mieć do tego zasilacz, czy mogę połączyć kilka takich zestawów w jeden zasilacz i jak obliczyć moc tego zasilacza. Myślę ze takie podstawowe informacje przydadzą się wielu kolegom więc wszelkie ingo, uwagi z własnych konstrukcji mile widziane. Najlepiej w jezyku laickim...:dance3: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Maj 2010 Myślę ze takie podstawowe informacje przydadzą się wielu kolegom więc wszelkie ingo, uwagi z własnych konstrukcji mile widziane. Najlepiej w jezyku laickim...:dance3: Napisałem w języku "laickim" za 20 zł pospawają Ci w pierwsztm zakładzie tak jak lampki na choinkę i będzie działać. A schemat wystarczy wpisać na gogle /połączenie led/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Maj 2010 Sławek kolega grzecznie pyta :-) Wojtesu mam w domu te sterowniki z ibisa (2 sztuki) ja kupiłem te BT-4A - ściamanie i rojaśnianie w max 99 minut (ustawiany od 1 do 99 minut i ustawiana max moc światła czy jak kto woli sygnału wypełnienia PWM też od 1 do 99%) Tyle, że ten regulator w sofcie ma błąd i musiałem go odesłać aby mógł współpracować z moimi driverami został przeprogramowany (a kupiłem drivery z wejściem PWM w firmie z Pszczyny - chyba mr'elektronic na allegro) i wszystko jest ok. Sterownik to tylko bajer a Sławek ma dużo racji poczytaj najpierw - wszelkie informacje są dostępne na obydwu forach - tam są schematy połączeń na drivery najlepiej kupić na Allegro (tam pod aukcją też znajdziesz schematy połączenia ledów z driverami i zasilaczem). Cena za dobry driver do 1000 mA to 24 PLN (ma wejście PWM) a do 5000 mA to 59 PLN - w tym driverze możesz połączyć więcej ledów przez mały szeregowo/równoległy myk z małym ryzykiem (przy sprytnym obejściu ryzyko można również wyeliminować - driver ten jest wyposażony oprócz wyjścia PWM w wejście pod termistory z funkcją awaryjnego ściemniania ledów przy wzroście temperatury (ta funkcja mi się podoba bardzo i myślę aby ją wykorzystać do sterowania wentylatorami tylko potrzeba by było wzrostu wypełnienia sygnału PWM wraz ze wzrostem temp. np. radiatora), jest jeszcze jedna funkcja regulacji jasności w tym driverze sygnałem analogowym 0 do 10V ale te info najlepiej wyjaśni Ci producent - a ma wiedzę wierz mi, mówię to z doświadczenia jak minie oświecał :-) To tyle jak by co to pytaj i czytaj - pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Maj 2010 Fischer1 dzięki za wyjaśnienia. Co do schematów połączenia samych diod z driverem to faktycznie nie ma problemu. Chodz przyznaje że zaciekawiłeś mnie tym driverem 1000-5000mA, powiedz mi proszę czy te szeregowo-równoległe myki i obejścia to trudna sprawa? Nie powiem ale wolałbym mieć jak najmniej driverów do polutowania ;-) Najważniejsze wiem że ktoś to kiedyś tłumaczyła ale nie mogę znalezć, jak wyliczyć ile ledów na jaki driwer można połączyć? czy to tylko zależy od producenta driwera? Może nie muszę się bawić w wyliczanie tego.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aqua skalar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Maj 2010 Witam, Ponieważ temat odpowiedni znalazłem, dlatego żeby niepotrzebnie nie mnożyć bytów pozwolę sobie podpiąć moje pytanie tutaj. Sprawa wygląda tak, że od pewnego czasu, przeglądając m.in. to forum, chodził mi po głowie pomysł samodzielnego skonstruowania oświetlenia LED. Pewne kroki, których efekt widać na poniższym zdjęciu, w tej materii już poczyniłem; niemniej jednak z elektroniką jestem trochę na bakier, więc chciałbym mieć pewność, że nie popełnię większych błędów podczas konstrukcji mojej pierwszej lampy. Na dzień dzisiejszy posiadam 4 x 3W diody LED o parametrach: Moc max. - 3W Napięcie max. - 3,65V Natężenia max. 750mA Temp. barwowa - ok. 6500K(wiem, wiem ale lampa ma oświetlać zbiornik roślinny ) Max. wartość strumienia świetlnego 110lm, Docelowo mam zamiar wykorzystać 6 diod połączonych szeregowo i zasilanych prądem stabilizowanym o wartości 700mA. Ponieważ jak już wcześniej pisałem jest to moja pierwsza lampa dlatego w kwestii konstrukcji zasilacza postanowiłem zaufać specjalistom i wybrać jeden z gotowych produktów dostępnych na rynku. Po zapoznaniu się z tematem wybór ograniczyłem do dwóch produktów tj. Mean Well seria LPC i Philips Xanturium. I tutaj napotkałem chyba największy jak do tej pory problem tzn. obydwa urządzenia, przynajmniej zgodnie z opisem pełnią rolę stabilizatora prądu i drivera LED. Mnie jednak zastanawia jak wygląda w tego typu rządzeniach kwestia stabilizacji napięcia wyjściowego i czy konieczne jest stosowanie dodatkowych rezystorów/potencjometrów? Ps. Nie chciałem zaśmiecać działu DIY kolejnym tematem, dlatego mój post umieściłem w już istniejącym; niemniej jednak jeśli ktoś uzna, że sama konstrukcja zasłużyła na osobny temat nie będę miał nic przeciwko :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Maj 2010 A jak z chlodzeniem w takiej rurce?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aqua skalar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Maj 2010 Kwestia temperatury jest nadal otwarta, na dzień dzisiejszy diody były testowane tylko po lutowaniu na bardzo małym prądzie. Dlatego myślę, że więcej na ten temat będę mógł napisać dopiero gdy diody będą zasilane prądem docelowym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach