Skocz do zawartości
komar73turbo

plan solniczka 90 l

Rekomendowane odpowiedzi

To nie jest jeszcze nic gotowego najlepiej odezwę się jak się to zmieni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra to merytorycznie Panie Komarze :D

- filtr aqael 500uv - praktycznie niepotrzebny, UV przydatne tylko wtedy gdy coś złego zacznie się dziać w zbiorniku, jego nadmierne używanie bardzo niekorzystnie wpływa na bakterie i cały system filtracji w zbiorniku

- filtracja oparta na metodzie dr Jauberta - z tego artykułu http://aqua-reef.pl/metody-f51/pare-s-w-o-plenum-t1806.html wynika że "Należy jednak zauważyć iż dobre rezultaty tej metody, mogą się nie w prostu sposób przekładać, na filtracje akwariów rafowych, gdzie pojemności liczy się w setkach, a nie w tysiącach litrów. " Dziś filtracja w morski skłania się w kierunku raczej met. berlińskiej, Im więcej żywej skały tym lepiej, do tego DOBRY ODPIENIACZ.

Tak więc dobra żywa skała (możesz kupić z likwidowanego zbiornika już na 15-20 zł/kg) i moim zdaniem przydałby się odpieniacz (chociażby miniflotor, optymalnie Deltec MCE600)

- cyrkulacja - Razem cyrkulacja 1800 na początek musi starczyć- kolejna ważna rzecz- 1800 no niby to 20x i na początek wystarczy, ale z czasem szedłbym w kierunku min 30x. Pamiętaj, że cyrkulacja ma swój duży udział w filtracji wody przez skałę.

- Grzałka 100w z termoregulatorem - najmniej ważny element w akwa :)

- Akwarium będzie bez sumpa i odpieniacza - tu moim zdaniem błąd, sump to wygoda, możliwość rozbudowania filtracji np o filtr glonowy, wrzucenie absorberów, a także względy estetyczne - cały sprzęt chowamy do szafki, o odpienaczu pisałem wcześniej.

- Oświetlenie zrobiłem na ledach łącznie około 25W - to jest dla mnie największa zagadka, napisz coś więcej o tych LEDach bo nie wiadomo czy się w ogólne nadają, pamiętaj, że koralowce potrzebują odpowiedniego światła, ponieważ dzięki się "odżywiają" Jeżeli będziesz miał złe światło to będziesz miał w zbiorniku same glony.

- Kupiłem osmozę zainstalowałem w garażu - dobry krok, przydałoby sie do tego DI

- Szukam morszczaków z rejonu Ostrowa Wielkopolskiego - bardzo dobry pomysł, poszukaj kogoś kto ma akwa podjedź obejrzyj, na pewno to się przyda

Pamiętaj także że te muszle to się do akwa morskiego nie nadają, albo piasek (tylko nie kwarcowy) na dno, albo bez piasku.

Po twojej ksywie widzę że jesteś TURBO człowiekiem, mam nadzieję że to będzie TURBO akwa, ale od razu ci napiszę - nie idź swoją ścieżką (ostatnio było kilku takich "mistrzów" i skończyli marnie), posłuchaj kolegów, zrób coś raz a porządnie (zaoszczędzisz kaskę), estetycznie, Ty będziesz zadowolony, żona sama będzie ci kupować rybki jak zobaczy, że są takie śliczne, a i Nam zaimponujesz że Ci się udało.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do oświetlenia to białe od 6500K-7500K niebieskie niewiem ale jak są produkowane dla ludzi to chyba uv to to nie jest.Co do aqarela wiem że was drażni ale jest z inną gąbką niż do słodkowodnych jest to wersja do morskich.Jeżeli będę zaczynał kupię tylko żywą skałę i będę obserwował co się dzieje z parametrami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi