Skocz do zawartości
slawomirdyl

LED w filtrze glonowym

Rekomendowane odpowiedzi

No to czegoś tu nie rozumiem... MX6 to tylko 1W diody. max prąd 350mA, zalecany 300mA bo przy 350 sie smażą. No i przy tych 300mA masz max 100lm ze sztuki czyli dla 3 ledów 300lm @ 120*, typowy compact 24W ma średnio 900lm więc zakładając że nawet połowa tego światła idzie w siną dal, to i tak masz 150lm więcej w baniaku niż z tych 3 ledów. Jakim wiec cudem szacujesz to światło na 30-35W w odpowiedniku powercompact ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście jak zawsze masz rację :pardon:

Zobaczymy w testach, moja lampa LED też miała być do bani a świeci już

6 miesięcy nad zbiornikiem zastępując 250 HQI i jakoś nie ma problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hola, hola - gdzie napisałem że ta lampa jest do bani ? MXy to fajne ledy - nie ulega wątpliwości żadnej, moje uwagi dotyczą jedynie mocy jaką podałeś - skąd wytrzasnąłeś te 30W kiedy elektrycznie nie wyciśniesz z tych 3 sztuk więcej niż ok 4W (jadąc na max ich możliwości) ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że masz rację mam ustawioną na 3,5 W, Dlatego poczekaj z osądem do testów

Opieram się na pomiarach luxometrem i jakoś wychodzi mi podobnie.

sarco napisał:
Ale zauważ, że dotyczy to wszystkich glonów- a mówimy w tym konkretnym przypadku tylko o zielenicach (swoją drogą to ja tłumaczyłem ten tekst ^^) Co do prądu: przy założeniu że świecimy 12h/dobę a cena kWh = 0,4 PLN to: koszt eksploatacji Twojej lampy po roku to 226 PLN, po 2 latach 232 PLN, po 3 latach 238 PLN. Koszty kompaktów: po roku 72 PLN, po 2 latach 144, po 3 latach 216 PLN- dopiero po 4 latach opłaca się zakup lampy opartej na diodach. Nie uwzględniłem kosztów utylizacji świetlówek kompaktowych, które przecież zawierają pary rtęci a więc obciążają środowisko ?

Wyliczenia wyliczeniami ale jak diody potanieją jeszcze trochę, na pewno wymienię oświetlenie w swoich zbiornikach :)

Pozdrawiam!

Paweł

Mam pytanko czy byłbyś tak miły i przetestował moją lampkę u siebie ?

Ja jeszcze nie mam u siebie filtra glonowego. Oczywiście wszystkie za i przeciw mile widziane na forum :pardon: Znasz się lepiej na glonach

i fajnie by było usłyszeć porady co trzeba zmienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slawek, u mnie czitosy to roslyby chyba przy swieczce ;-) Jesli szukasz wiarygodnego testera odezwij sie do szalencow od morskich holendrow. Na nr sie kilku ujawnilo ostatnio ;-) Oni mogliby wystawic miarodajna opinie i konstruktywne uwagi.

Ciagle sledze i trzymam mocno kciuki jak za kazde diy made in poland by polish mudguy ;-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj jakiś nr telefonu , zadzwonię i chętnie podeślę do testów

sarco napisał:

Wyliczenia wyliczeniami ale jak diody potanieją jeszcze trochę, na pewno wymienię oświetlenie w swoich zbiornikach ?

Pozdrawiam!

Paweł

Miło mi poinformować że Paweł zgodził się na testowanie lampki jutro wysyłka. Pisałem do kolegji że ma wszystkie uwagi podawać bezpośrednio na forum, może wszyscy razem wymyślimy coś do filtrów glonowych,

a może się okazać że LED niestety się nie nadają dla glonów :D

ale mam już alternatywę zawsze może być zamątowana pod szawką

w kuchni ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś odebrałem paczkę z lampką. Wieczorem porównam ją z kompaktem, ale na pierwszy rzut oka światła jest bardzo dużo :ok:

Na górze fotka wykonana przy użyciu Sławkowej lampki, na dole - kompakt 6500K 15W. Przy ledach światło o wiele lepiej dociera do dna, za to przy kompakcie równomiernie oświetla akwarium. Jeśli filtr glonowy ma być większy niż 8 litrów, boki będą niedoświetlone. To tak na szybko, na testy co do wzrostu glonów przyjdzie czas jak zaleje baniak :dance3:

testojw.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to do usunięcia, trzeba rozstaw LED inaczej ustawić ale to specyfikacja szerokości zbiornika, żaden problem. Dlatego tego typu oświetlenie trzeba robić pod wymiary.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie, podobają mnie się takie testy :dance3: chciałem zauważyć że świetlówka jest trochę wyżej :ok:

Czekam na systematyczne relacje

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po miesiącu widać efekty (niestety nie mam jak zrobić fotki :)): glony (głównie spaghetti, bo o to tu się rozchodzi) przyrastają w zastraszającym tempie, 3W nad akwarium 8-litrowym wspaniale się do tego nadaje. Temperatura w akwarium w największe upały była znośna (nic się nie rozpuściło :D).

IMHO diody nad filtrem glonowym to świetny pomysł- coś czuję, że do większego akwarium też je zamontuję, ale z większym udziałem barwy niebieskiej (pod ledami czerwone algi zbladły, wprawdzie nikt takich do filtracji nie używa ale nie mogłem nie sprawdzić jak będą rosły :))

Podsumowując: diody i makroglony - tak! :ok:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy obecne zdjęcie będziemy mieli porównanie, też sam jestem ciekaw :)

Cieszę się że moja praca nie poszła na marne. Testujemy więc dalej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odświeżę trochę temat i jak w akwarium nad spaghetti używasz Sławku lampki Led

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi