Skocz do zawartości
gibi1984

moje pierwsze akwa morskie 450 l:) wszystkie porady miło widziana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam sól póki co mam jeszcze Aqua medic ale będzie zmiana chyba tm karmie 2 razy rano daje kostkę mysis kostkę artemi i kostkę jaj homara a wieczorem podobnie tylko zamiast jaj homara daje czerwony plankton a cyrkulacja raczej jest ok mam 2 x jcv 102 obie skierowane na tył akwarium za skale i jedna 204jcv ku górze jak na foto . A obsada akwa to 2 błazny , scopas, 6 chromisom , salarias 2 krewetki czyszczace wezowidlo 2 turbo i borsuk i doktorek RO wody nie sprawdzalem bo nie mam czym zmierzyć ale mam w planie kupić tdsa przy najbliższej wizycie w sklepie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem w szoku! 4 miesiace, 145 postow i akwarium wyglada jak wyglada. Kto wpuszcza ryby kiedy glony w pelni.

Dojrzewanie to dojrzewanie. Zerowe wyniki na testach maja sie nijak z tym co dzieje sie w zbiorniku i wcale nie sa sygnalem ze mozna wpuszczac ryby. I nie z taka czestotliwoscia. Owszem mozna by jedna rybe ktorej odchody zastymuluja bakterie, ale po niej powinna nastopic dluga przerwa do zaniku glonow. Piach mogles wsypac pozniej znacznie by Ci to ulatwilo przedmuchiwanie skaly i odsysanie tego z dna. Chciales akwarium morskie? masz, ale nie zaznajomiles sie z podstawami, brak TDS-a na poczatku, teraz jeszcze ta dendronephthya. Zrob rachunek sumienia, przemysl gdzie popelniles bledy. Gleboki oddech i zacznij jeszcze raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parę informacji o tym koralu: http://pl.reeflex.net/tiere/2738_Dendronephthya_habereri.htm Jeśli to ten, bo zdjęcie fatalne.

Co do glonów, to bynajmniej nie widać żeby znikały. :/ Co do obsady, to w tym temacie mu poradzono, żeby wpuścił docelową a później ustabilizował akwarium. Padł ukwiał, padł mandaryn i żółtek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gibi ale... jak to prawie koncza skoro ty masz jeden wielki glon WSZEDZIE.

To jest mega laka glonow na szybach skalach i niektorych koralach.

i wyczysc wszystkie szyby boczne z glonow oraz to co sie oderwie wybierz siatka.... :angry:

Ewaise - jest to ten i wymaga specyficznych warunkow jak cyrkulacji i karmienia. I na pweno nie nadaje sie do ogolnego zbiornika a raczej do zbiornika non photo w ktorym sam go osobicie mialem...

Edytowane przez snakecharner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Dyzma wiem ze popelnilem kilka błędów na początku , ale teraz je naprawiam powoli każdy na początku popelnial błędy chyba ze Pan nie to gratuluje ;) Aha panie Piotrze jeszcze cyrkulacja jest w środkowej strefie akwa jest rurka od pompy obiegowej i tam tez wodę buja dość intensywnie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam cztery pokolce i Odonusa Nigera+ 11 małych ryb i karmie 4-6 kostek dziennie plus trochę spiruliny. Na twoim miejscu ograniczył bym karmienie do 2-3 kostek dziennie. Czerwony plankton jest za drobny do karmienia ryb, większość pewnie wpada w skały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddaj rybki do kogos na przetrzymanie ....sklep,koledzy. Dendro sprzedaj jakiemus fanowi korali niefotosyntezujacych. Odessij piach i wyplukaj go w wodzie RO az zmetnienie szybko zacznie ustepowac i zostaw go w jakies kuwecie. Przygotuj wode do podmianki. Wyjmij skale, odlej troche wody z akwa do dwoch naczyn. Kawalek po kawalku w pierwszym wyszoruj w drugim przeplukaj. Ubytek wody w akwarium uzupelnij woda z podmianek. Wpakuj cala skale do akwarium, ale bez ukladania zadnych konstrukcji luzno na dnie i skieruj na nia pompy. O piasku na tym etapie zapomnij. Woda w akwarium bedzie metna ale mozesz ja odfiltrowac za pomoca jakiegos filtra ktore stosuje sie w akwariach slodkowodnych. Odpieniacz ustaw na mokro i przez kolejne 2,3 tygodnie uzupelniaj tylko odparowana wode. Zadne podmianki i zadne rybki z wyjatkiem jakiegos glonozercy ktory nie wymaga dokarmiania. Ekipa czyszczaca jak jaks masz tez sie przyda.

Przedmuchuj skale i staraj sie mechanicznie odfitrowywac wode. Wieksze kawali glonow nawet siatka na ryby. Dodawanie bakterii mile widziane przy kilkugodzinnym wylaczeniu odpeieniacza. Jezeli po tych dwoch, trzech tygodniach glony wroca na nowo czeka Cie dlugi proces oczyszczania skaly. Zasiedlaj akwarium powoli. Nie wszytskie ryby na raz tylko co 2 tygodnie jedna. Gdy juz zrobi sie naprawde czysciutk w wodzie z zrob pierwsza podmianke i wode ta uzyj do przeplikania 2,3 razy piasku ktory lezal sobie gdzies tam w kuwecie. Dodanie piasku i caly ten zabieg nie powinien rozchwiac delikatnej rownowagi.

Trzymam kciuki i powodzenia

PS.Cierpliwosc jest wielka cnota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z kolegą jakieś dwa miesiące temu czyściliśmy jego 600L akwa, właśnie przy pomocy ryżowej szczoty, tylko nie bawiliśmy się w wyławianie ryb i takie tam (odsysanie piachu itp, itd). Po prostu każdy kawałek z osobna w wodzie z akwa szczotą, później wszystko z powrotem do baniaka i wsio. Teraz jest już coraz lepiej, nie było po4, wszystko ok, a glony rosły. Więc wg mnie wyczyść skałę i czekaj, glony mogą wrócić, ale w mniejszym stopniu, zatrudnij zająca, jakieś ślimaki, jeżowca, kilka krabów

pozdrawiam

Maciek

Edytowane przez enigma17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra więc dodam cos od siebie , bo to u mnie były te ładne porządki , chociaż to powinien wypowiedzieć sie Tomajk bo to on poprowadził mnie przez męczarnie :-)

Porządki wykonał enigma :-)

Efekt , bezcenny .

Było tak IMG_9462.jpg

IMG_9187.jpg

czy jest lepiej chmm ,

IMG_9990.jpg

IMG_9964.jpg

dodam że glony nie miały za wiele wspólnego z no3 i po4

no może po za tym że właśnie ich brakowało. bo zawsze miałem 0 jak się pojawioło no3 glony zaczęły znikać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci, że nawet widzę różnicę :D

Byle tak dalej :l_diver:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No gibi zabieraj się do pracy! Zdjęcia mówią same za siebiesmile.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko sluchajcie mam skale połączona pretem PCV dość ciasno spasowana ale zrobię tak jak radzicie kupię szczote taka nie zaduza i jazda :) snakecharner to ty miałeś chyba jeszcze gorzej niż ja ;) ale dzisiaj jeszcze się za to wezmę . A te glony które wyszczotkuje to je odsysyc odrazu tak ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chociaż nie szczotkuj w bianiaku :D wlej do wiaderka solankę - wyjmij skałę i tam szoruj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak pisze @Kris_77, wszystko czyściliśmy w wiadrze, tylko proszę Cię załóż rękawiczki jak będziesz grzebał w baniaku, ja przez ich brak miałem jeżozwierza na palcu, po tym jak złapałem skałkę z wieloszczetem. A później miesiąc babrania się palucha:D, ale to taki mały OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak pisze @Kris_77, wszystko czyściliśmy w wiadrze, tylko proszę Cię załóż rękawiczki jak będziesz grzebał w baniaku, ja przez ich brak miałem jeżozwierza na palcu, po tym jak złapałem skałkę z wieloszczetem. A później miesiąc babrania się palucha:D, ale to taki mały OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi