Skocz do zawartości
gibi1984

moje pierwsze akwa morskie 450 l:) wszystkie porady miło widziana

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie pytanie mam następujące mam w akwa teraz praktycznie sam brąz Korale padają szukam chętnego kto by mi je przechowal z trzy miesiące ?.Właśnie zrobiłem testy kh 9 ca 470 po4 0,25 no3 miedzy 2a 5 woda do podmiany po tds 000 a tu taka kiha w akwa ph mi skacze miedzy 7,9 w nocy a8,3 w dzień co radzicie?

Edytowane przez gibi1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrób 30% podmiany na dobrej soli za kilka dni to samo i powinno pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok spróbuje już zrobiłem około 15 procent w sobotę jutro Kolo 10 zrobię i w sobotę znów 10 moze tak byc sól mam TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dawno nic nie pisalem poniewaz wlasnie robie restart akwa nowy zbiornik z sumpem dzisiaj byla proba pomp zalalem woda jutro bede przenosil skale i tak sump cztery komory pirewsza splyw potem odpieniacz narazie deltec apf600 ale w srode bedzie od skiby na pompie tunze , nastepna wrzuce media filtracyjne jakis wegiel takie pytanie czy w komorze ze splywem moge wrzucic siporax? Akwa 130x60na 50h . Mam pytanie bardzo mi halasuje splyw podniose poziom wody ile sie da to chyba sie uspokoi. Skale ze starego baniaka przeniose piasek nowy kupilem . I pytanie kolejne skale tylko pod pompa przeplukac w akwa? Kleic planuje tym budowlanym zapomnialem nazwy chyba cx5 o ile dobrze pamietam. Czekam na jakies odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aktualizacja po długiej przerwie . Wczoraj odpaliłem pelletki wrzuciłem węgiel i phosguard , ciągle walczę z cyjano a ono nic nie odpuszcza :( ale podobno tak już jest w morskim :)

post-955-0-74318700-1397899202_thumb.jpg

Edytowane przez gibi1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

śliczne akwa chciałbym mieć takilitraż ale budżet pozwala na ma 200l  :ru:

aktualizacja po długiej przerwie . Wczoraj odpaliłem pelletki wrzuciłem węgiel i phosguard , ciągle walczę z cyjano a ono nic nie odpuszcza :( ale podobno tak już jest w 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki gekoon  powiedz mi rally czy po chemicleanie jest metna woda bo chyba kiedys juz to stosowałem , znika na dobre ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszkam w UK a tutaj ciężko jest dostać chemiclean, stosowałem inny środek mycosidol i miałem po nim mętną wodę, cyjano zniknęło na dobre. Jeżeli to jest cyjano to chemiclean na pewno pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie. Przeczytałem cały wątek i troszke włos mi się na głowie zjeżył. Właśnie patrzę na moje narożne 240 l, puste i czekające na wszystko co potrzebne do odpalenia. Do tej pory walczyłem przez 3 lata z paletkami i jakoś się kręciło, teraz zamażyłem o morskim. Dobyr pomysł ???? ;) okaże się za niedługo :). Może ten wątek czegoś już mnie nauczył :). Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi