gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Lipiec 2010 Ok dzięki to jakaś miskę sobie zalatwie może iw misce to zrobię a sluchajcie koralom nic nie będzie jak bedą chwile bez wody ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Lipiec 2010 (edytowane) Gibi czy ty czytales co ja napisalem W jedym naczyniu szorujesz w drugim plukasz tak zeby woda w akwarium woda byla jak najczytsza i wrocilo jak najmniej organiki. Oczywiscie ze taki zabieg latwiej zrobic we dwoch wiec do sklepu po browarek bo bez tego to nie robota, jakiegos kolege do pomocy i dasz rade. Ryby proponowalem odlowic bo masz cyjano i karmiac ryby karmisz plage. To wszystko musi sie przegrzc jak majona wodka czy bigos tyle ze potrzeba na to wiecej czasu. Trzymam kciuki zrob fotki przed i po. PS.Szczoteczka do zebow tez sie przyda do zakamarkow Edytowane 29 Lipiec 2010 przez Grzegorz Dyzma Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Lipiec 2010 Mysle ,ze ta cala akcja z mechanicznym czyszczeniem niezawiele Ci pomoze.Jesli nie porawisz parametrow wody glony wroca i po tygodniu bedziesz mial to samo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Lipiec 2010 Gibi kup szczoteczke elektryczna jednorazowa twarda ( taka na baterie za kilkadziesiat zlotych ) - idealnie czysci skale pod woda Kiedys jak walczylem z glonami to tak usuwalem bez wyjmowania. Tylko myj ja w slodkiej wodzie aby troche posluzyla... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Sierpień 2010 Panowie mam ogromny problem z apitasia nie wiem jak jej pozbyć wundermani odpada bo nigdzie nie maja helmon raczej nie do mojego akwa jeszcze co robić ?? Podobno joe juice nie daje nic poradzcie coś panowie . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TDS 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Sierpień 2010 Czesc gibi1984 ja osobiscie polecam ta rybe Acreichthys tomentosus. U mnie trzyma populacje tego szkodnika w ryzach, po zabiegach tej rybci ostaly sie tylko dwie sztuki( ktore wiedze) z ktorymi nie daje sobie rady albo zostawila na "czarna godzine". W kazdym badz razie u mnie ta ryba skutecznie zeruje na aiptasi Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Sierpień 2010 Witam TDS dzięki za radę a słuchaj ta ryba ma duże wymagania co do wody i wogole ?? Bo ja mam stosunkowo Mlody zbiornik a reeflexie piszą ze nie dla początkujących tak ze sam nie wiem czy się na nią zdecydować . A każda z nich je apitasie ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Sierpień 2010 (edytowane) @gibi1984 A każda z nich je apitasie ?? niekoniecznie:) możesz trafić osobnika, który zje lps, zoa a aiptasii nie ruszy a wurdermanni możesz zamówić w sklepie internetowym, w acroporze i e-rybce często mają..chociaż też mogą podgryzać lps, u mnie póki co jedzą aiptasię, ale w żółwim tempie, więc w tym tygodniu wpuszczam właśnie "brzydala", ale sprawdzonego, takiego, który je aiptasie Edytowane 17 Sierpień 2010 przez enigma17 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TDS 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Sierpień 2010 Witam\ U mnie wcina doslownie wszystko, glony nori, suchy pokarm, mrozonki, no i oczywiscie aiptasie , jak nie je aiptasi to wtedy przechodzi na dietę i w jakiś cudowny sposób szklane róże znikają:} Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Sierpień 2010 Moj brzydal też wcina wszystko ,ostatnio nauczył się nawet jeść z ręki . Od czasu gdy ją kupiłem z aiptasią mam święty spokuj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Sierpień 2010 A sluchajcie poziom ph mi bardzo skacze od 8,3 w dzień w nocy 7,6 świece 8 godzin dziennie . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Sierpień 2010 Panowie i jak z tym ph pomoże ktoś ?? Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Wrzesień 2010 Wiatm serdecznie zmieniłem sól na tropic marine i odrazu wyskoczylo cyjano na piasku chyba cyjano taki fioletowy nalot na piasku i skale . Jak z tym walczyć ?? Ale największy problem mam z apitasia nadal chociaż kupiłem brzydala on nawet jej nie ruszył i dolina chyba kupię ile juice nie widzę innej opcji czekam na odp pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Wrzesień 2010 (edytowane) Wiatm serdecznie zmieniłem sól na tropic marine i odrazu wyskoczylo cyjano na piasku chyba cyjano taki fioletowy nalot na piasku i skale . Jak z tym walczyć ?? Ale największy problem mam z apitasia nadal chociaż kupiłem brzydala on nawet jej nie ruszył i dolina chyba kupię ile juice nie widzę innej opcji czekam na odp pozdrawiam Jak masz możliwość i dostęp do poszczególnych polipów to zaplikuj im strzykawką z igłą wode wapienną Ph 12,5 zrobi swoje lub strzykawka i gorąca woda, ale ta druga metoda musi byc raczej zrobiona błyskawicznie bo woda ostygnie. Edytowane 6 Wrzesień 2010 przez AMKoszalin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Wrzesień 2010 Ale tej wody wapiennej to chyba za dużo niez można co ?? I jeszcze jedno oderwać te spryskane ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2010 Witam po długiej nieobecności ale walczę z apitasia i narazie rezultaty są obiecujące wstrzykuje kwasek cytrynowy i jak już zwiednie to strzykawka bez igły zadysam od boku i razem ze stopa wychodzi ale sprawdza się to tylko z dużymi osobnikami małe raczej gorzej ale spróbuje igłą te mniejsze potraktować . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2010 Zwalczanie kwaskiem to nie jest dobry pomysł .Możesz być pewien ,że plaga powróci ze zdwojoną siłą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2010 To woda RO lepsza ?? Wiem ze najlepszy byłby chelmon ale nie zawsze lub wundermani choć tez nie jest powiedziane ze zjedzą ja je leje kwaskiem i zaraz wyrywam . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach