Skocz do zawartości
gibi1984

moje pierwsze akwa morskie 450 l:) wszystkie porady miło widziana

Rekomendowane odpowiedzi

jeszcze co do glonów:

- jakie poziomy no3 i po4 ? masz jakieś absorbery?

Mógłbyś podsumować jakoś twoje dotychczasowe dokonania, bo taki lekki bałągan w tym wątku :) Będzie łatwiej coś doradzić :)

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a więc tomioo no2=0 , no3=0 , po4=0 mg=1370, ca=390, kh=8,8. zamontowanego nie mam żadnego absorbera leży w szafce narazie jeszcze ph 8,2 wieczorem 7,55 około rano. i temp 26 stopni i zdjęcie piach wrzucam pozdro

3550_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwarium młode, trzeba dać czasu, dino odsysaj, ja bym wrzucił jeszcze absorber fosforanów i krzemianów, sprawdź RO+DI, do tego bakterie i czekać czekać czekać

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo jak narazie to odssysałem rurka i taką dużą strzykawką z wężykiem ale jak bede ciągnoł dino to piasek też wyciągne no nie ?? ale dzisiaj odesse troche zobaczymy a jak długo będę musiał odsysać ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak długo -aż zniknie :D Odstawiłeś wszystko oprósz ballinga? zacząłeś dozować bakterie? jak często robisz podmiany? Jaką masz cyrkulację w zbiorniku?

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomiooo cyrkulacja to 3Xjvp 4000l bakteri nie lałem bo skałe mam z działającego akwa i wode też miałem narazie będę odsysał i zobacze co będzie się działo .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
bakteri nie lałem bo skałe mam z działającego akwa i wode też miałem .

Cześć

Też miałem wodę i skałę z działającego zbiornika i tak samo jak TY nie lałem bakterii, a jak już zacząłem lać to robiłem to bardzo niesystematycznie i to był błąd!! Bakterie pomogą w dojrzewaniu i opanowaniu plag , wiec teraz nie kupuj kolejnej ryby do akwa, tylko kup cycle hagena:biggrin:

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam panowie kupiłem dzisiaj żółtka i scopas go troche goni już mu górną płetwę ponagryzał nie wiem co robić postanowiłem zmniejszyc dzisiaj czas świecenia na 7 godzin może się do siebie lepiej po ciemku przyzwyczają co myślicie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lustra masz postawione przy szybie akwarium?? rurki możesz pcv też powkładać do baniaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście na zewnątrz, stawiasz przy akwa, tak żeby rybcia widziała swoje lustrzane odbicie i zajęła się nim, a nie drugą sztuką pływającą w zbiorniku.

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gibi1984 zwolnij z tym zarybianiem akwarium , nic dobrego z tego nie będzie przedłużasz w ten sposób dojrzewanie. Każdy chce mieć piękne akwarium z koralami i całą resztą w dwa miesiące, ale tak się nie da :) potrzeba trochę czasu.:)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam kożystając z waszych rad akwa zastawiłem lustrami tylko mamuśka troche wyzywa że niema się w czym przeglądać ale co zrobić he he musi przecierpieć to jest zabieg dla dobra ogółu :) dzięki za rady

witam panowie mam pytanie jak duzymi kawałkami dokrmiać ukwiał jest on dosyć dużych rozmiarów ? ? chyba ten ale nie jestem pewien na 100% http://pl.reeflex.ne..._helianthus.htm . jaki rozmir tego kwałka ma być ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mojego ukwiała karmiłem co dwa trzy tygodnie , przeważnie jedną dużą krewetką lub kawałkiem kalmara . Nie musisz rozdrabniać pokarmu , bez problemu połknie dużą krewetkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwazam ze ukwialy lepiej karmic troche czesciej-2-3 x w tygodniu. Duze kawalki owszem polknie ale zdarza sie ze ukwial nie moze strawic zbyt duzych kawalkow i wydala je, dlatego zaleca sie pokarm rozdrobnic na kilka mniejszych czesci.

No i jesli jest to Stichodactyla to z pewnoscia od czasu do czasu sam zadba o swoje wyzywienie lapiac ktoras z twoich rybek:biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lionfish ten mój ukwiał nie był zainteresowany jedzeniem częściej niż raz na dwa tygodnie. Próbowałem go karmić częściej zwłaszcza na początku gdy go kupiłem , ale on kompletnie nie był zainteresowany i wypuszczał mięso , zdarzało się ze nie jadł ponad miesiąc. Miałem go około półtora roku i jak go sprzedawałem miał po napompowaniu spokojnie 25cm średnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi