slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Czerwiec 2010 Zapowiada się świetmie:good: powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shinuk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Czerwiec 2010 Kłaniam,Fajnie skała ułożona, będzie więcej, czy tak zostanie po "japońsku"? PZdr Victor Tak będę jeszcze dokładał jakieś 15-20 kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shinuk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 Witam szanowne grono po dłuższej przerwie W zbiorniku nastąpiły pewne zmiany , którymi pragnę się pochwalić .Po pierwsze przybyło skały w chwili obecnej jest już 40 kg i tak pozostanie,ewentualnie będę dokładał do sumpa.Do zbiornika dotarło życie dokładane stopniowo .Najpierw trafiły miękasy popularna xenia bez której nie wyobrażam sobie obsady http://www.nano-reef.pl/index.php capnela zoa clavularia udało mi się nabyć też zebrasoma scopas który z miejsca zostal moim ulubieńcem trafił do zbiornika pierwsz lps Caulastrea widok calego zbiornika i bym zapomniał o bardzo pożytecznych ślimakach turbo które czyszczą zbiornik z glonów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shinuk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Lipiec 2010 W środę do zbiornika trafiła para Amphiprion frenatus - jest to dobrana para ,która bez kłopotów zaaklimatyzowała się w zbiorniku ,zdecydowanie ożywiając go .Zebrasoma scopas zdecydowanie się rozruszał i ochoczo pływa razem z błazenkami .Garbik troszkę bardziej ostrożny jest jak na razie ,ale nie ukrywa się w skałach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KG5 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Lipiec 2010 bardzo fajnie sie zapowiada Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Lipiec 2010 Glony jeszcze atakują ,a poza tym super Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shinuk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Lipiec 2010 Glony jeszcze atakują ,a poza tym super Piotrek teraz glony są w odwrocie (mimo ,że zbiornik na dopiero 2 m-ce)staram jak najbardziej im uprzykrzyć byt -na dniach będzie refugium (czekam na glony), na pewno dokupię jeszcze ślimaki turbo. W sobotę wymieniam absorbery no3 i po4 .Dodatkowo jeszcze dokupie ryby z glonami w diecie . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shinuk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Lipiec 2010 Witam ponownie .Moja kropla morza już nie długo skończy 3 miesiące -jak ten czas leci.System spokojnie sobie dojrzewa ,praktycznie (odpukać)bez większych niespodzianek.Pokazało się cjano ,ale na szczęście jest już w zdecydowanym odwrocie.Gdzie nie gdzie są zielone glony -tymi zajmuje się ochoczo skopas.Zycie , staram się wprowadzać pomału ,w znacznych odstępach czasu ,żeby dać czas przystosować się zbiornikowi.Generalnie stosuję się do zasady spiesz się powoli.W chwili obecnej zbiornik wygląda tak Właśnie wprawne oko dojrzy sps.Dokładnie są trzy szczepki montipor, które trafiły do mnie całkiem przypadkiem i chyba radzą sobie całkiem nieźle -Włodek poznajesz:waving img[http://lh4.ggpht.com/_3VDxJ-Gk5Dk/TFAoxz70xCI/AAAAAAAABiY/QhSfa7gZYfE/P1040685.JPG[/img] uprzedzę pytania po powrocie z wakacji dokładam dodatkowe światło , a do celowo zastanawiam się nad hqi z t5 Reszta korali ma się dobrze calustrea wielką frajdę sprawia mi jej karmienie capnela ostatnio miła niespodzianka podzieliła się sama i teraz mam dwie szczepki.Na skałce widoczne cjano -na szcęście już schodzi xenia http://lh5.ggpht.com/_3VDxJ-Gk5Dk/TFAoymuuW_I/AAAAAAAABig/SgsGlLKUeyY/P1040687.JPG clawularia http://lh6.ggpht.com/_3VDxJ-Gk5Dk/TFAo9hjDmbI/AAAAAAAABkM/W1TWdHviNcA/P1040714.JPG i ostatni nabytek sacro mój ulubieniec Amphiprion-y oraz garbik Obecnie podmiany robię co 2 tyg po 40 l.Na bieżąco staram się odsysać syf z dna .Ryby są karmione kilkakrotnie w ciągu dnia małymi porcjami mrożonki lub pokarmami suchymi.Dodatkowo zebrasoma ma podawane algi nori.Pozostaje mieć nadzieję ,że wszystko zmierza w dobrym kierunku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shinuk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Sierpień 2010 Witam i w końcu dotarł do mnie docelowy odpieniacz dzieło blue.wave. Piotrek wielkie dzięki.Wybaczcie ,ale nie będę się zagłębiał się szczegóły techniczne , napiszę tylko ,że napędza go or3500 z wirnikiem igiełkowym. Poza tym doszedł nowy lokator na razie odosobniony z uwagi na małą gościnność z scopas :banghead Dodatkowo zagościły też nowe korale Physogyra oraz Trachyphyllia i troszkę sprzętu oraz widok całości i reszta korali http://lh5.ggpht.com/_3VDxJ-Gk5Dk/THqrIm9cZ0I/AAAAAAAABmk/T_jjrYh_1g8/s640/P1050187.JPG Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Sierpień 2010 Jakie wrażenia z pracy odpieniacza? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shinuk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Sierpień 2010 Piotrek do tej pory miałem midiflora więc sam rozumiesz ,że nie ma porównania -to tak jak by się przesiąść z poloneza do bmw.Przede wszystkim jest znacznie cichszy ,ledwo co go słychać .Drugim wielkim plusem jest to ,że teraz jest w sumpie,więc nie ma bąbelków powietrza w głównym zbiorniku.Poprawiła się zdecydowanie klarowność wody teraz jest bardziej klarowna (szkoda ,że na zdjęciach nie widać).Pomijam to ,że jest zdecydowanie wydajniejszy.Generalnie same plusy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shinuk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Listopad 2010 Witam po dłuższej nieobecności:kapelusz.Zbiornik śmiga sobie już od maja (jak ten czas szybko leci:googleye).Pomału dojrzewa ,bez większych szaleństw.Przez jakiś czas zmagałem się z glonami nitkowymi ,ale jakoś udało- w chwili obecnej w miarę panuję nad ich populacją.Sukcesem jest to ,że nie zarastają tylnej bocznej szyby -do tej pory miałem piękny :banghead dywanik (coś o czym marzyłem w malawii:bump1).Pomocny w tym są puragin chemipure .Stosuje je od dwóch miesięcy w najmniejszych dawkach i po4 jest nie wykrywalne małą hanką ,a no3 nie wykrywalne salifertem.Poza tym nie stosuje żadnej chemii ani polimerów.Miałem ,też nie proszonych gości w postaci aptasji ,ale pomocny okazał się brzydal który obecnie trzyma pod kontrolą populację róży.Podmiany robię raz na miesiąc po ok 15-20l (sól tmba).Co tydzień dolewam bakterie micro lift po 50ml.Co dziennie 3 ml ca (roztwór tm calcium).Na koniec parę fotek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Listopad 2010 niedługo piaseczek i szczepy SPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shinuk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Listopad 2010 Piotrek piasek czeka tylko ,aż glony ustąpią .Co do sps-ów to już się rozglądam za2* 150hqi+2*54wt5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Listopad 2010 Rozglądaj się, bo mi Twoja niebieska akropora do skaly przyrośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach