Skocz do zawartości
silver200

Skarpeta na spływ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

od jakiegoś czasu użytkuję skarpetę na spływie, wszystko było by ok, gdyby nie to, że bardzo trudno się ją czyści. skarpeta jest z takiego grubego materiału. Na jednym z forów znalazłem inny rodzaj takiej skarpety (z innego materiału) który na pewno czyści się dużo lepiej. tu daję link do strony tematu na której znalazłem to cudo. Z tego co się dowiedziałem, to można to ściągnąć ze stanów, ale dwóch sztuk to się nikomu nie chce, a w sumie to nie opłaca.

http://reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1640915&page=38

może ktoś z Was miałby możliwość zakupienia i podesłania 2 szt takich skarpet, lub jakakolwiek inna pomoc w zakupie, a może widział, że w którymś polskim sklepie mogę ją kupić.

pozdrówki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoje skarpety piore w pralce na 60 stopni, bez proszku oczywiscie i sa po tym jak nowe (hehe fajnie to brzmi bez kontekstu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w erybce i ecroporze...

Silver, jakby co mam ta mniejsza na zbyciu bo okazala sie za mala na moim obiegu 4500l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te skarpety eco systemu szybko się zapychają , poprostu za gesty materiał. Dodatkowo jesli ktos ma mocna pompę głowną to tylko kilka dni i skarpeta zapchana , potem nawet czyszczenie nie pomaga . Taka umyta tylko jeden dzień wytzymuje i zapachana.

Idealnym rozwiązaniam byłaby taka z większymi porami własnie jak na linku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja moje skarpety tez piore w pralce, najpierw je mocze w goracej wodzie pozniej dokladnie 'nacieram' szarym mydłem a później do pralki na płukanie i wirowanie.

z czasem te skarpety coraz wolniej sie zapychaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w erybce i ecroporze...

Silver, jakby co mam ta mniejsza na zbyciu bo okazala sie za mala na moim obiegu 4500l/h

Ale dokładnie takie jak z linka? czy te "tradycyjne" z grubego materiału?

jeśli taki materiał jak w linku to chętnie od Ciebie odkupie jedną:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tkanina która nadaję się użyć jako skarpeta to dederon , materiał używany do produkcji flag. Idealnie się sprawdza.

dederon1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakas flage nawet mam w domu, ale jak ten material przymocowac do tego krazka od "orginalnej" skarpety, zeby to estetycznie wygladalo:(?

smith daj znac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowiem, że można, ale specjalnie wystrugałem sobie uchwyt i nie chciałbym po miesiącu zmieniać :good:

dzis zadzwonie do wymienionych sklepów i jak mają takie skarpety jakich szukam to problem rozwiązany;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie a może ja zadam głupi epytanie ale co tam tu w dziób nie oberwę:D

nie można dać nowej czystej białej skarpety z froty takiej z tesco za 15zł 3 pary:) do daje 6 skarpet :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzeniu88 nie do konca takie glupie :) ja z zona walki od zawsze prowadze o jej ponczochy bo co robie jakis busz w akwarium to odcinam z nowej pary ok 25cm ze stopa i na rure montuje :) dziala jak nalezy :) choc zona nie rozumie fenomenu zwyklej ponczochy i nie wiedziec czemu ciagle sie o to czepia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi