Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czym różni sie sól Tropic Marin Pro-Reef od Tropic Marin bio-actiw?

prócz tego że ta druga jest nowsza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak w skrócie: wyższe KH, więcej mikroelementów. Do tego dochodzą "substancje bioaktywne". Producent nie powie co to dokładnie jest, można tylko przypuszczać, że to dodatek podobny, jeśli nie identyczny do preparatu Reef Actif, czyli pożywka dla bakterii + jeszcze coś, co sprawia, że świeżo rozrobiona solanka jest mniej "agresywna", widać to po reakcji korali po podmianie.

Jeśli jesteś zainteresowany to wieczorem mogę wrzucić dokładne parametry podane przez producenta dla soli Bio-Actif.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chyba na razie zmienię sól na IO, a stosuje TM BA. Korale na tej soli nabrały nieco brązu - niektóre. Ta sól jest bardzo dobra, aż za :baby. Musi być naprawdę duuuuużo korali, albo bardzo małe podmianki. Stosuję 10% co 3 tygodnie, wcześniej co 2. Jak jechałem na Preisie to dozowałem ABC, teraz nic. NO# - 0,10, PO4 - 0,07 - mierzone Hanką. Peletek nie stosuję, jedynie mocny odpieniacz, glonowy i dużo skały. Czy ktoś ma podobne objawy. Aha karmię dośc obficie i korale i ryby, tylko parametry w normie są więc nie podejrzewam NO# i PO4. Jeszcze jedno, korale bujają aż miło, zmieniłem niedawno oświetlenie na HQI i teraz jest max :waving. Zaznaczam, że światło wg mnie nie miało na to wpływu, zauważyłem to dużo wcześniej.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

używam tej soli i nic nie zauważyłem,podmianę robię co 10 dni

a i abc leje po 4ml.codziennie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiu ale wyskoczyleś jak Filip z konopi ,przecież tu nie ma żadnej ankiety:biggrin:

opisałem tylko swoje wrażenia co do tej soli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłęm używać TM BA. Czy ktoś zauważył zwiększony przyrost glonów w zboirniku po zmianie na tą sól?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak za częste podmiany to tak :D , ale również korale zaczęły mi szybciej rosnąć po zmianie na tą sól

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi zaczęły jednak rosnąć tylko szybciej glony. Nie wymieniam zbyt często. Pewnie nawet za rzadko. Wymieniam 10% co 2,5 tygodnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pegaz - z tymi glonami mam to samo, dlatego warto TM BA zmieszać z ina mniej bogatą, albo robic podmianki na przemian

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj podmieniłem na zmieszanej. Zbaczymy co się będzie działo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podmieniajcie częściej, za to mniejsze ilości. Ja podmieniam około 5% raz w tygodniu i glonów niet. Jak odpalałem ten zbiornik to miałem też problemy glonowe ze względu na brak poborów, zmieniłem więc sól na IO, zużyłem wiadro i wróciłem do TMBA, zobaczymy co się będzie działo. Jeśli w zbiorniku nie ma zbyt wielu korali które pobierają w dużych ilościach dodatki zawarte w soli to owe dodatki będą pobierały glony, dodatkowo przy rzadkich a dużych podmianach, przy każdej takiej podmianie system dostaje "strzał" mikroelementowy i glony zaczynają szaleć, po tygodniu, półtora ich wzrost się spowalnia i już prawie są w odwrocie a tu następna podmianka i kolejny strzał... I tak bez końca. Przy mniejszych procentowo podmianach za to częstszych trzymamy w miarę równe poziomy dodatków i dzięki temu korale mają zapewniony stały dostęp do tego czego potrzebują, a jeśli one zaczną buzować, to glony same się pożegnają B)

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację, według mnie 5% podmiana to max na TM BA, tylko częstotliwość podmian może być różna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Seb, fakktycznie może to być sposób na moje glony. Zacznę tak robić i zobaczę jaki będzie efekt.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi