Skocz do zawartości
snakecharner

Pomożecie ? Pomogliście :-)

Rekomendowane odpowiedzi

jeśli no3 masz niskie to wpuść z 2 pokolce będą miały wyżerkę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam , podejrzewam że przez glony zerowe no3 ,

no i mam hepatusa i naso , hepatus coś udaje ze tam podjada , naso nawet nie udaje .

Ale myślę że dwie zebrasomy by pomogły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może warto pomyśleć nad filtrem glonwym? Albo zasadzić sadzonkę czy dwie do głównego zbiornika, jako konkurencję po azotany. Do tego krabiki, które wykoszą glony (u mnie nitki znakomicie pożerają takie kraby.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kraba mitraxa i pustelnika , mam dolabelle , ale przyrost jest bardzo szybki .

Czy karmiłem dużo czy mało nie miało to znaczenia .

I jeszcze raz przypomnę ze testy saliferta pokazują cały czas no3 i po4 0.

Gdy akwarium było głodzone , to glony niby też robiły się blade ale nie dały za wygraną . Jak to by miało się teraz w momencie gdy są korale. Myślę że pierwsze padły by korale a nie glony. Zapewne brakuje jakiejś równowagi , kwestia tylko jakiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz stworzyc konkurencje dla glonow. Dodaj koralowce i-lub makroalgi. Do tego porzadna ekipa zjadajaca glony, na 600 litrow nie wystarczy kilka slimaczkow. Pokolce nie karmione zaraz zabiora sie za glony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to może zacznę od makro-algi ? myślałem o glonach wyższych jak wyglądają makro algi ? , czy ktoś ma do odstąpienia / odsprzedania ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

glony wyzsze i makro algi to to samo.

Proponuje ci zaopatrzyc sie w Caulerpe i Chaetomorphe.

Jesli no3 i po4 beda na zerowym poziomie to te algi nie beda rosnac ale na poczatek je poprostu wsadz do akwa i obserwuj poniewaz testy ktorych uzywasz sa nieprecyzyjne. Jesli beda zdychac to zazwyczaj oznacza zbyt niski poziom wyzej wymienionych skladnikow lub mikroelementow. Wtedy zwieksz ostro kamienie. Z tym ze jesli bedziesz duzo karmil to pokolce nie beda zjadac glonow ktore cie drecza. Mozesz w takim wypadku kupic duzo malych rybek ktore beda zywic sie bardzo drobnym pokarmem kilka razy dziennie-chromisy (pamietaj jednak ze rosna duze)lub jakies apogony(te w zasadzie wola duze kawalki pokarmu ale malymi tez nie gardza). Pokolce wtedy zajma sie glonami.

Dodaj tez kilka duzych koralowcow miekkich, czesto mozna kupic tanio od kogos kto chce sie ich pozbyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

snakecharner witaj w klubie. Ja mam identyczną sytuację. PO4 i NO3 bliskie zeru (mimo iż nie używam peletów), mam 2 rybki, wężowidło (dość duże), ślimaki, mitraxa, kraba czerwononogiego, krewetkę, mnóstwo sporych szczepek korali SPS, 3 rhodactisy.

Karmię dużo a sytuacja się nie zmienia. Wczoraj wyjąłem nawet połowę skały (dokładnie 1 z 2 szt :D i wyszorowałem szczoteczką do zębów. Jak wężowidło przelezie mi na tą wyczyszczoną to wezmę się za tą 2-gą. Jak to nie pomoże to już nie mam pojęcia.

Wezmę się wtedy chyba za hodowlę krewetek słodkowodnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jednym z akwariow ktorymi sie opiekowalem - 400 litrow z ukwialami, glony pokryly wszystkie skaly na wysokosc kilku cm. Stalo sie to po tym jak zaczalem w akwarium podmieniac wode (poprzedni opiekun tego nie robil). Dwie zebrasomy scopas ogolocily caly baniak co do ostatniego glona w ciagu dwoch tygodni. Glony nie wrocily. Nie radze jednak dwoch takich samych pokolcow w jednym akwarium. Jak glony sie skonczyly zaczela sie wojna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
snakecharner witaj w klubie. Ja mam identyczną sytuację. PO4 i NO3 bliskie zeru (mimo iż nie używam peletów), mam 2 rybki, wężowidło (dość duże), ślimaki, mitraxa, kraba czerwononogiego, krewetkę, mnóstwo sporych szczepek korali SPS, 3 rhodactisy.

Karmię dużo a sytuacja się nie zmienia. Wczoraj wyjąłem nawet połowę skały (dokładnie 1 z 2 szt :D i wyszorowałem szczoteczką do zębów. Jak wężowidło przelezie mi na tą wyczyszczoną to wezmę się za tą 2-gą. Jak to nie pomoże to już nie mam pojęcia.

Wezmę się wtedy chyba za hodowlę krewetek słodkowodnych.

Ja też myślałem,że mam NO3 zero przez rok a okazało się,że mam test do d..y.Poziom NO3 to ok 20.Dziś zakupiłem nowy test na KH i pokazuje ponad jeden stopień niżej niż stary,ale tu już tragedii nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszecie że zebrasomy pomagają..... Powiedzcie jak wcisnąć zebrasomę do 36 l.? Żartuję. Chyba że są jakieś małe rybki które pożerają z wielką fascynacją te glony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam powiedz jak masz ustawione pompy cylkulacyjne w baniaku tzn jak skierowany masz wylot wody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@snakecharner - napisz czy coś się zmieniło w temacie, wiem że ostatnio czyściłeś skałę i robiłeś konkretne porządki, coś pomogło? glony przystopowały?

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sytuacja wygląda tak że glony nie rosną w takim tempie jak wcześniej , a korale nabrały świetnych kolorów nigdy takich ,nie miały :-)

Ale za to pojawił się nalot zielony na szybach w takich ilościach że nie mogłem dać sobie rady z tym .

W ten czwartek dołożyłem 400 ml absorbera po4 od piątku zero nalotu na szybach , glony wyglądają jakby przestały rosnąć.

Zobaczymy co będzie dalej ,

co do cyrkulacji to próbuje wszystkiego , ale sam nie wiem jak je ustawić , czy maja dmuchać na skałę czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaką masz teraz cyrkulację? bo w stopce widzę, że w sumie 14000 L/h - to jest aktualna wartość?

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to teraz tak :D W takim razie czekam na rozwój sytuacji, oby wszystko poszło w dobrym kierunku :dance3:

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi