Geralt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2010 Myślałem, że czytanie wystarczy, ale muszę jednak zasięgnąć opinii. Mój baniak to 140x60x50h + sump ok 80l. W niedzielę zasoliłem akwarium solą Koral Korallen-Zucht. Wsypałem 17,5kg co daje mi gęstość 1,023. Wodę mieszają mi dwie JVP-201, a obieg mam 1000 l/h. Nadal mam mętną wodę, a na dnie taki drobny pyłek. W kominie czy sumpie woda jest klarowna. Czy to jest normalne, czy może mam pompy wyłączyć, albo jakiś filtr zastosować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2010 coś nie tak z solą daj watę do sumpa i mechanicznie oczyścisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2010 a może daj pompy bardziej na dno ,aby wymieszały te pozostałości nie wiem gdzie je masz zaznaczam ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2010 Jedna pompa jest przy dnie druga 15 cm poniżej lustra wody. Przymocowane są na bocznych ściana i tak ustawione by nie dmuchały prosto na siebie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2010 dziś jest środa (jeszcze ) to trochę za długo na zmętnienie. u sibie w zasadzie nigdy nie obserwowałam zmętnienia, choć czytałam wypowiedzi innych forumowiczów, że czasem parę godzin w świeżym roztworze , pokazuje się takowe. u siebie (100x70x55h) przy przeprowadzce, mieszałam solankę w zbiorniku. żalany był w 2/3 więc obieg nie chodził. dmuchała jedynie tunze 6060, ale zmętnienia nie było. owszem, w początkowych godzinach było trochę soli na dnie, ale chwila moment i się rozpuściło. a czy grzałka jest włączona? podgrzewasz wodę? moze to ma znaczenie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2010 Grzałka chodzi temperatura jeszcze przed wsypaniem soli 25.5 st.C +/- 0.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Marzec 2010 Nie miałem czasu napisać, ale już jest wszystko dobrze. Dla potomności warto powiedzieć, że pompy do rozpuszczenia soli dać na dół, włożyć skałę i się wyklaruje :spiteful: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Marzec 2010 Fajne te samolociki:smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach