Skocz do zawartości
Geralt

Solenie a zmętnienie wody

Rekomendowane odpowiedzi

Myślałem, że czytanie wystarczy, ale muszę jednak zasięgnąć opinii. Mój baniak to 140x60x50h + sump ok 80l.

W niedzielę zasoliłem akwarium solą Koral Korallen-Zucht. Wsypałem 17,5kg co daje mi gęstość 1,023. Wodę mieszają mi dwie JVP-201, a obieg mam 1000 l/h. Nadal mam mętną wodę, a na dnie taki drobny pyłek. W kominie czy sumpie woda jest klarowna. Czy to jest normalne, czy może mam pompy wyłączyć, albo jakiś filtr zastosować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może daj pompy bardziej na dno ,aby wymieszały te pozostałości nie wiem gdzie je masz zaznaczam ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna pompa jest przy dnie druga 15 cm poniżej lustra wody. Przymocowane są na bocznych ściana i tak ustawione by nie dmuchały prosto na siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziś jest środa (jeszcze :D) to trochę za długo na zmętnienie. u sibie w zasadzie nigdy nie obserwowałam zmętnienia, choć czytałam wypowiedzi innych forumowiczów, że czasem parę godzin w świeżym roztworze , pokazuje się takowe.

u siebie (100x70x55h) przy przeprowadzce, mieszałam solankę w zbiorniku. żalany był w 2/3 więc obieg nie chodził. dmuchała jedynie tunze 6060, ale zmętnienia nie było. owszem, w początkowych godzinach było trochę soli na dnie, ale chwila moment i się rozpuściło.

a czy grzałka jest włączona? podgrzewasz wodę? moze to ma znaczenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzałka chodzi temperatura jeszcze przed wsypaniem soli 25.5 st.C +/- 0.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałem czasu napisać, ale już jest wszystko dobrze. Dla potomności warto powiedzieć, że pompy do rozpuszczenia soli dać na dół, włożyć skałę i się wyklaruje :spiteful:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi