shinuk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2010 Na początek pragnę wszystkich pozdrowić i się przywitać. Po wielu rozmyśleniach i nie przespanych nocach zapadła decyzja zamiast Malawi będzie kropla oceanu.Od ok roku staram się regularnie odwiedzać to i konkurencyjne forum czytając ,czytając ,żeby zrozumieć z czym to się je:good:.Zbiornik jaki poosiadam to 450l -długi 150 wysoki 50 szeroki 60 z kominem i sumpem .Na początek chce trzymać miękkie i łatwiejsze spsy.Chciałem poprosić was szanownych morszczaków o opinie co do oświetlenia tego zbiornika.Chcę świecić 2*70 w hqi z żarnikiem BLV 14000 k Nepturion +1 ATI Aquablue Special T5 54W + 2*ATI Actinic Blue T5 54W . Czy takie oświetlenie będzie wystarczające? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2010 wg. mnie, połóż na początek 2 podwójne belki 54 W (razem 4 świetlówki) na przykład takie i na początek i miękkie wystarczy. potem zakupisz/dołozysz lampę 2x150 W HQI lub 2x250W HQI (w zalezności , w którym kierunku obsady pójdziesz) pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2010 Nika ma rację na począrek daj 4 x 54 a potem 250 HQI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shinuk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2010 bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.:smile:Może być taka konfiguracja od tyłu 15000k actynika 10000k actynica? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2010 Oczywiście że może. I tak wyjdzie za kilka miesięcy jaka barwa światła Ci odpowiada. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shinuk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2010 podobną konfigurację miałem w malawi i bardzo mi się podobała wielkie dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2010 bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.:smile:Może być taka konfiguracja od tyłu 15000k actynika 10000k actynica? ja nie do końca załapałam , więc może tak, od frontu: -ati blue plus -ati specjial -ati special/kz fiji -ati blue plus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shinuk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2010 ja nie do końca załapałam , patrząc od tylnej szyby akwarium:biggrin: takie ułożenie też może być ciekawe -trzeba będzie popróbować.Na dniach będę oddawał ryby nowemu właścicielowi i wtedy zacznie się Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lisek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Marzec 2010 kombinacja jaka podala nika jest idealna jak na poczatek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach