mario-sz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Wrzesień 2006 Pasożytów w naszych akwariach jest bardzo dużo. O niektórych nawet nie mamy pojęcia skąd się wzięły i jak trafiły do naszego zbiornika. Czasami nie wiemy z czym albo raczej z kim mamy do czynienia, dużo pasożytów jest niewidocznych w dzień-są aktywne w nocy. Nagle budzimy się a w naszym ukochanym zbiorniku nie ma ryb czy korali. Nie ma nawet najmniejszych dowodów zbrodni! Nie ma ciała, płetwy jest: cisza....... Postaram się opisać niektóre z nich. Nie o wszystkich wiem i napewno nigdy się nie dowiem. Wraz z moim wzrostem wiedzy i przyszłego doświadczenia napewno będę wiedział o nich więcej. O niektórych opowiem już teraz. Asterina Anomala Niewielka rozgwaizdka, która wygląda na niegroźnego mieszkańca naszej rafy. Jeżeli chodzi o rozmiar to jest malutka. Osiąga do 2 cm. Pochodzi z Indo-Pacyfiku. Potrafi się bardzo szybko rozmnażać i zanim się spostrzeżemy: opanować całe akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kevlar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2006 Jak najskuteczniej wyłapać kraby? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2006 albo to dran ma z 1cm w paszczy i spokojnie 40-50cm wszelkie pulapki zawodza a wyciagniecie calosci skaly mija sie z celem totalna demolka no i zmiana wystoju baniaka jak i jego parametrow :-/ zapomnialem jak wyglada juz krabik albo slimak w baniaku co wrzuce jakiegos pare dni i tylko muszla zostaje :-| mam niezle cmentarzysko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2006 Mozna zczaic gdzie sie chowa i potraktowac go goraca woda, albo kalkwasser, wyleci poparzony i wtedy mozna go zlapac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
khmer 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2006 Ja ostatnio mojego łapałem mojego ( 0koło 2,5-3 cm)tak : Na szydło mojej żonki (wykonane jest z metalu nierdzewnego ) założyłem igłe sprawdziłem gdzie jest krab wolniutko przestawiłem skałke i bach na harpunik i do sumpt traił krab - co ciekawe nic mu nie było dalej buszuje tylko gdzie indziej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kevlar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2006 I co przebiłeś go? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arkadi2 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Lipiec 2008 ja mam polaka bo barwy narodowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Lipiec 2008 wlasnie przegladalem sobie ten watek na forum i przypomnialem sobie ze kiedys znalazlem kraba "martwego", jak mi sie wtedy wydawalo u siebie w akwa (a to akwa mam 4 lata). Srednice mialo to ok 5cm. nigdy go wczesniej nie widzialem, nic mi nie znikalo w akwa i wsio bylo ok (dalej jest) wiec uznalem ze zdechlo mu sie bo cos tam mu nie pasowalo lub jakis stwor go zabil... i cos mnie tknelo, wlaczylem swiatlo, bo mam taka "grote" w wielkim kawalku skaly) i jest bydle! ok 9cm szerokosci!!! jest bialy... fotki nie machnalem niesety bo sie schowal... co to za bydle??? moze ktos wie? jak sie mi uda to fotki mu strzele... wiem na pewno ze siedzi caly czas w tej skale bo pare razy mi sie wydawalo ze widze tam cos (juz wiem ze mi sie nie wydawalo)... czy kraby maja wylinke, jak np. krewetki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony_mintaj 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Lipiec 2008 czy kraby maja wylinke, jak np. krewetki?Tak, kraby regularnie zrzucają pancerze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek15141 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Sierpień 2008 thcskiba i arkadi2 też mam to cholerstwo i nie mam pojęcia jak tego sie pozbyć i na ile jest to groźne może wiecie coś więcej u mnie są mniejsze .Szybkie to jest i niewiarygodnie czujne Ro na to nie działa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ginek15 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Grudzień 2008 Może się powtarzam ale upolowałem dzisiaj takiego drania ,zlokalizowałem norkę zaaplikowałem 5ml wrzącego kwasku cytrynowego i dziad nie wiedział co robić wypruł na akwa i uganiałem się za nim z pincetą :confused:aż skończył w literatce z wrzącą wodą :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Grudzień 2008 he to co na wieczerze jak znalazl ?! :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ginek15 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Grudzień 2008 podziękuje takiego brzydala to nawet bym w łapy nie wziął .skubany cwany był bo miał dwa wyjścia i norki zatykał sobie kawałkami skałek już myślałem że modliszkę mam :sad: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2009 No ja mialem 1,50cm i jedena mozliwosc wyjecia to byla prz zmianie akwa na wieksze bo nawet jak uspilem jego czujnosc przez kilka dni tygodni i znow wyszedl w nocy , a ja zlapalem go w szczypce szt 2 to i tak sie wyrywal zaczepial sie o skalke i z glowy bylo a powoli zaczynaly i zooa znikac i inne lps np nie wspomne o mniejszych rybach juz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach