Skocz do zawartości
mario-sz

Pasożyty w naszych akwariach

Rekomendowane odpowiedzi

Pasożytów w naszych akwariach jest bardzo dużo. O niektórych nawet nie mamy pojęcia skąd się wzięły i jak trafiły do naszego zbiornika. Czasami nie wiemy z czym albo raczej z kim mamy do czynienia, dużo pasożytów jest niewidocznych w dzień-są aktywne w nocy. Nagle budzimy się a w naszym ukochanym zbiorniku nie ma ryb czy korali. Nie ma nawet najmniejszych dowodów zbrodni! Nie ma ciała, płetwy jest: cisza.......

Postaram się opisać niektóre z nich. Nie o wszystkich wiem i napewno nigdy się nie dowiem. Wraz z moim wzrostem wiedzy i przyszłego doświadczenia napewno będę wiedział o nich więcej. O niektórych opowiem już teraz.

Asterina Anomala

Posted Image

Niewielka rozgwaizdka, która wygląda na niegroźnego mieszkańca naszej rafy. Jeżeli chodzi o rozmiar to jest malutka. Osiąga do 2 cm. Pochodzi z Indo-Pacyfiku. Potrafi się bardzo szybko rozmnażać i zanim się spostrzeżemy: opanować całe akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo to :D

dran ma z 1cm w paszczy i spokojnie 40-50cm wszelkie pulapki zawodza a wyciagniecie calosci skaly mija sie z celem totalna demolka no i zmiana wystoju baniaka jak i jego parametrow :-/

Posted Image

Posted Image

zapomnialem jak wyglada juz krabik albo slimak w baniaku co wrzuce jakiegos pare dni i tylko muszla zostaje :-|

mam niezle cmentarzysko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio mojego łapałem mojego ( 0koło 2,5-3 cm)tak :

Na szydło mojej żonki (wykonane jest z metalu nierdzewnego ) założyłem igłe sprawdziłem gdzie jest krab wolniutko przestawiłem skałke i bach na harpunik i do sumpt traił krab - co ciekawe nic mu nie było dalej buszuje tylko gdzie indziej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie przegladalem sobie ten watek na forum i przypomnialem sobie ze kiedys znalazlem kraba "martwego", jak mi sie wtedy wydawalo u siebie w akwa (a to akwa mam 4 lata). Srednice mialo to ok 5cm. nigdy go wczesniej nie widzialem, nic mi nie znikalo w akwa i wsio bylo ok (dalej jest) wiec uznalem ze zdechlo mu sie bo cos tam mu nie pasowalo lub jakis stwor go zabil... i cos mnie tknelo, wlaczylem swiatlo, bo mam taka "grote" w wielkim kawalku skaly) i jest bydle! ok 9cm szerokosci!!! jest bialy... fotki nie machnalem niesety bo sie schowal... co to za bydle??? moze ktos wie? jak sie mi uda to fotki mu strzele... wiem na pewno ze siedzi caly czas w tej skale bo pare razy mi sie wydawalo ze widze tam cos (juz wiem ze mi sie nie wydawalo)... czy kraby maja wylinke, jak np. krewetki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thcskiba i arkadi2 też mam to cholerstwo i nie mam pojęcia jak tego sie pozbyć i na ile jest to groźne może wiecie coś więcej u mnie są mniejsze .Szybkie to jest i niewiarygodnie czujne Ro na to nie działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może się powtarzam ale upolowałem dzisiaj takiego drania ,zlokalizowałem norkę zaaplikowałem 5ml wrzącego kwasku cytrynowego i dziad nie wiedział co robić wypruł na akwa i uganiałem się za nim z pincetą :confused:aż skończył w literatce z wrzącą wodą :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podziękuje takiego brzydala to nawet bym w łapy nie wziął :confused: .skubany cwany był bo miał dwa wyjścia i norki zatykał sobie kawałkami skałek już myślałem że modliszkę mam :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mialem 1,50cm i jedena mozliwosc wyjecia to byla prz zmianie akwa na wieksze bo nawet jak uspilem jego czujnosc przez kilka dni tygodni i znow wyszedl w nocy , a ja zlapalem go w szczypce szt 2 to i tak sie wyrywal zaczepial sie o skalke i z glowy bylo a powoli zaczynaly i zooa znikac i inne lps np nie wspomne o mniejszych rybach juz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi