Skocz do zawartości
robertus69

Prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam zamiar zainwestowac w akwarium 240-300l. Posiadam obecnie akwaium 112litrów i moje pytanie brzmi czy nadaje sie takie akwarium na sump?

Jakiego sprzętu mógłbym użyć?

Biorąc oczywiście pod uwage aby to byl jak najmniejszy naklad pieniężny...

W jakich proporcjach mogłbym wrzucic żywą skale z sucha tak aby sucha sie ożywila? I ile bym musial jej użyć?

Jakiej mocy oswietlenie? Chodzi mi tu o T5.

Dodam ze nie chce na początku hodować wymagajacych korali i rybek. Jakieś ladne korale miekkie i malo wymagajace lps-y,

Prosze o konkretne porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

To akwarium, które w tej chwili masz może będzie się nadawać na sumpa,a może nie wszystko zależy jakiego użyjesz sprzętu. Samp przede wszystkim musi zmieścić odpieniacz i pompę obiegową, ale dobrze aby była możliwość zainstalowania w późniejszym czasie innych rzeczy (dsb, refugium). Jeśli chcesz zaoszczędzić na sprzęcie to szukaj okazji na targowisku często pojawiają się bardzo ciekawe oferty. Żywej skały im więcej tym lepiej,myślę ze min 30%. Moc oświetlenia w morszczynie to przeważnie około 1wat na litr i tego się trzymaj!:)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy nie da sie zmieścić 3 komór w akwarium 80X35x40? Tzn komora na odpieniacz, na glonowy i na pompe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam zamiar zainwestowac w akwarium 240-300l.

Akwarium to nie inwestycja tylko studnia bez dna :)

Jakiego sprzętu mógłbym użyć?

Musisz poczytać i nabyć trochę wiedzy, potem coś zaproponuj a na pewno ktoś Ci powie czy idziesz w złą czy dobra stronę.

najmniejszy nakład pieniężny...

Zrób sobie jaki setup chcesz mieć i kupuj sprzęt używany, zaoszczędzisz dużo kasy

W jakich proporcjach mogłbym wrzucic żywą skale z sucha tak aby sucha sie ożywila? I ile bym musial jej użyć?

im więcej żywej tym lepiej, akurat moim zdanie nie ma co tu oszczędzać.

A czy nie da sie zmieścić 3 komór w akwarium 80X35x40? Tzn komora na odpieniacz, na glonowy i na pompe.

Oczywiscie ze się da, tylko zanim zrobisz komory to wybierz sobie sprzęt jaki chcesz tam zmieścić, żeby potem nie było przykrej niespodzianki

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem najpierw powinieneś wybrac odpowiedni odpieniacz tzn. taki z zapasem, bo zwierząt będzie przybywało i dopiero dobrac sump tak, aby się w nim zmieścił w poprzek i swobodnie dał się wyjąc (wymiary podstawy odpieniacza). To co zostanie przeznaczysz na pompę obiegową i dodatkową komorę. Minimum pod odpieniacz to 25/45-50, więc to akwarium 35cm szer. może się okazac za małe(za wąskie), chyba że odpieniek ustawisz wzdłuż(wtedy stracisz połowę sumpa pod odpieniacz.

Latwiej jest wykonac sump niż dobrac skimmer pod wymiar, bo może się okazac, że nie będziesz miał dużych możliwości wyboru urządzenia.

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi