Skocz do zawartości
yoka

Korale na ZEOvit

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli chodzi o te glony i osad , patrzac na fotki od poczatku tematu to moze i nie wyglada to za ciekawie. Ale w 27 poscie skala wyglada zdecydowanie lepiej . Czyli z czasem sytuacja moze sie calkiem wyklarowac (kto wie czy yoka nie znalazl metody na swoje akwarium).Kolory sa super a jesli nawet wygladalo by to jak "Piekna i bestia"to i tak jest to sposob na zdrowe akwa dosc tanim kosztem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yamnik.. znalazł tania siłe robacza..

Ja powyrywałam troche te glony :)

chociaz Michał sie drze, ze: "Jaka tania?! a pizza, wołowina przy świecach i targanie zakupów i inne takie"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na dol musialem zejsc , znalesc ta badziewna szczote , ale jest juz fotka :)

Normalna szczota :) a z drugiej strony jeszez kupilem nowa do mycia zebow i jazda ;)

zauwazcie , ona jeszcez jest brazowawa :]

357_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszek no i co skoro wszyscy sa na anty to teraz powinismy sie wycofac "przepraszamy fajnei było i jednak zrobimy DSB po Bozemu bo nie mamy nalotów (ale moglibyśmy)

Nam osobiscie KZ sie podoba jakbysmy mieli dostep do produktów FM to pewnie uzyskalibysmy identyczne efekty.Skutecznosc wynika z jej poznania a nie z firmy.

a co do wygladu skaly i glonów na niej to juz sie wypowiadałam.

To nie znaczy ze juz nikt nie powinien miec czystych zbiornikow , prawde powinien znac kazdy.

A czy to bedzie zbiornik Michala , czy tez kogos innego obojetnie , Zeovit jak dla mnie nie jest dobra meoda .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co Zbyszku edytujesz posty 40 mint od zamieszczenia,sorry ale ja nie na te posty odpowiadałam.:confused:.

Merrik gwoli scislowci edytowalem tylko swoje posty , zobacz ile razy Ty i Michal edytowalsiie swoje , mieliscie tez do tego prawo aby cos ta mpoprawic , mysle ze juz nie macie sie poprostu czego czepic .

Prawda jest taka i tego nie zmienisz , ludzie ktorzy maja zbiorniki prowadzone na ZeoVit , maja tez problemy z tym nalotem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozno bylo , mialem prawo poprawic bledy , po to jest edycja postow :)

A to co mialem napisac o tej metodzie , to napisalem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten kto czytal, wie.

Ale to kwestia szczerosci nie zaden wybor.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie kwestia szczerosci , a wybrac kazdy sam powinien metode i to chyba tyle .

Ps; Rozmowa z Twojej strony zaczyna przypominac "lapanie sie tonacego za brzytwe" (jak napsialem , poprawilem bledy) jesli mamy dalej dyskutowac na temat ZeoVit metody to moze piszmy na temat .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz i to jest walsnie bezstronnos i polski tryb myslenia. CU:cool:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

04-11-2008, 10:51

Cikawy jestem fotek tego z zbiornika na papierze. Jesli to będa te same fotki co na stronie http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?t=12347 , to akwa w całości robi wrażenie , jednak obserwując poszczególne korale juz nie jest tak ciekawie. Zaden koral nie powala na kolana , sa przecietne. Wiekszośc kolorów przekłamana czerwonym światłem Fiji. Kolejna rzecz która mnie niepokoi to nalot bakteryjny na szybach , chyba to nie odłaczna część zeo:D.

No cóż czekam na pisemko , które dojedzie jutro :(

05-26-2008 :

Ta acropora wyglada na zdrową . Ten cień na zdjeciu zmylił Ciebie Zbyszku. Rzeczywiscie brazowy spód korala przypomina kolor filmu bakteryjnego jaki pojawia sie w przypadku przedawkowania zeostartu czy zeofoodu. Ten koral ma po prostu ma taką urodę :D.

Po drugie film baktryjny czy glonowy nie osiadłby na zdrowej tkance koralowca , tylko na martwej częsci. Poprostu jestes przeczulony po doswiadczeniach z produktami KZ :)

pozdrawiam

Gdzie wczesniej na gadu skarzyles sie ze sypie tym nalotem nawet po koralach :]

Troche pozniej napisal yoka .

co do skaly wyglada tak bo nie ma sie kto nia zajac, cala zarosla jakims glonem i nie mam casu jej wyczyscic..

W miesiac czasu tak sie wszytko nagle idealnie obrocilo sie o 360

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acra ze zdjęcia, które wywołało tak ożywioną dyskusję i ta ze zdjęcia wklejonego przeze mnie to jak sądzę z grubsza ten sam koral. Tyle, że ja nie mam zeo. Wiem, że porównanie marne, bo mamy pewnie inne aparaty, inne światło w zbiorniku itd. Ja różnice w wybarwieniu widzę na korzyść zeo, co nie znaczy, że zarzucę zbiornik magicznymi kamieniami :D

I tuaj sie zgodze , rowniez nie zarzuce zbiornika magicznymi kamieniami , powiem wiecej to nie przypominalo kamieni , tlko beton i kupe glonow grom wie jakich zreszta .

Jelsi ktos mysli inaczej to powinien sie sam przekonac , jesli nie mial zas zeovitu to mysle , ze nie powinien wogole zabierac tuaj glosu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlugo tu nikt nic nie pisał.

Mam pytanie odnosnie zeo i korali .

Jest kilka korali ktore nie trawia zeo ( gatunki przedstawione przez Andrzeja w innym topiku)

a jak jest ogolnie z koralami miekkimi , koralami z gatunku flaviences ... jak zachowa sie turbinaria ???

xenia rozumien ze rosnie nawet w slodkiej wodzie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich doswiadczeń widze ,że kilka LPS-ów nie lubi zeo , np: scolimia , cynarina , catalaphylia czy blastomussa. Generalnie LPS-y lubia troche błotka , przy zeo nie maja nadmiaru pokarmu więc zmieniaja kolor na jasniejszy a potem stopniowo tkanka zanika.

Wiekszośc korali , które lubia nadmiar pokarmu nawet miekkie takie jak wybrane gatunki gorgoni widze ,że nie sa w pełni napompowane i też maja niedosyt na zeo. Jednak SPS-y uwielbiaja takie sterylne warunki i ukazuja swoje bajkowe kolory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ze mam raczej nie sprawdzac jak zachowaja sie moje , niech lepiej ciesza sie zdrowiem w innym zbiorniku :D

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pociagne temat ..mimo ze jest yoki.

Jesli szykujemy akwa pod system zeovit i mamy juz jakies tam szczepki to nie lepiej stworzyc im warunki do rozrostu , by osiagnely jakas tam wielkosc i dopiero uruchomic zloze ? ( z tego co wyczytalem to w systemie zeo korale rosna wolniej ) ale czytamy tyle wiadomosci ze wiekszosc jest sprzeczna ze soba . Sam juz nie wiem . Karmiac korale podbijamy NO3 i PO4 ..odpieniacz zalatwia NO3 ale PO4 zostaje ..a zloze zeo likwiduje nadmiar PO4 ...wiec jak ???? najlepiej odrazu przechodzic na zeo i tak jak w miom przypadku z przeskalowanym odpieniaczem karmic korale na maxa ?

Mam wiecej pytan ..ale sie narazie powstrzymam ..fajnie jste dochodzic samemu do wnioskow na wlasnych obserwacjach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi