snocho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Maj 2008 Acra ze zdjęcia, które wywołało tak ożywioną dyskusję i ta ze zdjęcia wklejonego przeze mnie to jak sądzę z grubsza ten sam koral. Tyle, że ja nie mam zeo. Wiem, że porównanie marne, bo mamy pewnie inne aparaty, inne światło w zbiorniku itd. Ja różnice w wybarwieniu widzę na korzyść zeo, co nie znaczy, że zarzucę zbiornik magicznymi kamieniami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Merriq 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Maj 2008 Mylisz sie to nie jest ten sam koral.Twoja ma zielono-zółte polipy. A nasz przed zeo był cały brazowy... mielismy tylko zapewnienie ze bedzie "kozacki" odczuwam tez niestety jakby to nazwac... atak/napietnowanie na nas, ze stosujemy zeo u Michała zbiorniku, Ludzie jest to metoda filtracji. Jakby stosował tak jak wszyscy DSB, MIRACLE MUD lub jakies inne refugia ze spaghetti to by było ok? A tak jestesmy inni ale pamietajcie inszy nie znaczy gorszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Maj 2008 Tylko ja nie wiem o jakim ataku piszesz? Wątek zatytułowany jest "Korale na ZEOvit". Bardzo podobają mi się Wasze zdjęcia i fajnie jest pooglądać coś na prawdę kolorowego. Oba korale wydają mi się bardzo podobne, ale powtórzę - nie ocenimy tego dokładnie po jednym zdjęciu. I wydawało mi się, że wklejenie zdjęcia z "podobnym" koralem, ale w akwarium bez zeo może być jakimś porównaniem, czymś więcej niż napisaniem - wow, ale ładne (choć pisałem, że bardziej podobają mi się kolory na zeo). Wydaje mi się, że właśnie w ten sposób buduję się dyskusję, ale mogę się mylić. Więc jeśli wklejenie tego zdjęcia uważasz za atak, to przepraszam, już je usuwam. P.S. ta acra też na początku była cała brązowa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Merriq 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Maj 2008 Nie , nie usuwaj , ja tak ogólnie o całym tym wątku Wczesniej Szymon pisał ze korale niczym sie nie róznia od tych bez Zeo itd, (a powinny?) potem Zbyszek którego nasze argumenty ze koral jest zdrowy nie przekonały dopiero pozniej Andrzej go przekonał (który korala na oczy nie widział) A teraz ty dla porówania zdjecia wrzucasz.. korala bez "magicznych kamieni" korale sa zdrowe, nie wymagamy od nikogo pochwał jak i nie przekonujemy do uzywania Zeo. Jest to dla nas metoda najtansza a na studencka kieszen to mocny argument Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Maj 2008 hmmm , mnie nie przekonal ani Andrzej ani ten koral , nalot byl i jest i bedzie na zeo , a jedno co mnie przekonalo to poroczne testy , obecnie nie dozuje nic z zuchta i nie chce nawet wiecej sobie zawracac glowyta metoda , prawde powiedziawszy wolalbym miec metrowe DSB jak borykac sie z wiecznym klebkiem glonow i nalotem na szybach , pompach ..baniak wygladal jak smietnik a obecnie mam czysciusienki . Metoda Zeovit umarla dla mnie dawno . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Maj 2008 ... "i niech tak myśli" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Maj 2008 Ot rozmowa, mi się Michała baniak podoba i ma kolorowe korale:-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Maj 2008 kazdemu sie podoba wybarwienie korali na zeovit`cie , ale nie kazdemu podobaja sie wieczne glony i ten nalot . , wiadomo ze kazdy tez ma prawo wyboru i kazdy inazcej wybraza sobie swoj zbiornik . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Maj 2008 prawde powiedziawszy widzialem ladniejsze baniaki bez zeovit`u a jedynie na prodibio , chociazby ten http://hausriff.ch/4534/108355.html Jesli kogos ta metoda przekonuje i jest swiecie przekonany ze to jedyna i sluczna droga , to jak wspomnialem , jego wybor i ja to szanuje . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Merriq 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Maj 2008 w kazdej metodzie można mieć "śmietnik" jezeli sie jej nie uzywa odpowiednio. Lub ma się brak cierpliowsci. Uwierz lub nie my juz dawno mamy nie mamy problemów z nalotem teraz cieszymy sie kolorami a Michał stosuje zarówno ZEObac jak i ZEOfood7 i ZEOstart2.. Dla zainteresowanych polecam lekture nowego katalogu KZ na stronie 18 znajduja sie informacje o sposobach rozwiazywania typowych problemów. Ps czy zauwazyłes ile osób obserwuje ten wątek ?:)Wszyscy czekaja z niecierpliowscia co bedzie dalej istny "tasiemiec":D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Maj 2008 braku cierpliwosci jeli chodzi o mnie to niemozan mi tego zarzucic , daj boze wszystkim zeby taka mieli . Dla mnie jednak ta meoda umarla w butach sorki ale taka prawda , jesli sie myle to moja "strata " Wystarczy przy podmiance wody zaobserwowac jak inny kolor ma woda ze zbiornika , obecnie jak podmieniam wode to sie nicyzm nie rozni od swiezej solanki :] przed tem byla doslownie brazowawa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Maj 2008 To może ja coś napiszę. Mianowicie byłem u Michała jakiś czas temu i to co stwierdziłem to na prawdę porażające kolory spsów, szczególnie takiej jednej akropory:-). Glonów to ja tam za specjalnie nie zauważyłem, ale jak wiadomo, część z zeo-zbiorników boryka się z tym problemem. W mojej opinii laika w metodzie tej najważniejsze jest podpasowanie dawek oraz samych preparatów pod konkretne akwarium, ale to takie mędrkowanie bo sam nigdy tego zeovitu nie używałem. Natomiast co do zbiornika Michała i Sylwii- akwarium się podoba wielu osobom, jestem tego pewny, to że komuś coś się nie spodoba- phi Polska to wolny, demokratyczny kraj, ludzie w niej żyjący to ludzie również wolni- mają prawo do własnej opinii być może pokierowanej zazdrością, a może pomyłką. Ja póki się nie dowiedziałem również byłem przekonany, że to nalot! Ludzie spójrzcie na to zdjęcie tam ledwo co widać. Ja myślę, że dalsza dyskusja z użyciem argumentów ad personam jest niepotrzebna, może pousuwajmy część z tych wypowiedzi, które zaśmiecają wątek:-). Czy na koralu jest nalot, czy nie, S i M akwarium się podoba, a to chyba najważniejsze:). Pozdrawiam i mam nadzieję, że żadna ze stron nie czuje się obrażona, boję się po prostu, aby nie padły tu słowa, których być może będzie ktoś potem żałował, atmosfera jest OK i proszę nie zmuszajcie mnie do powrotu na nano-reef :-). P.S Ja też zrezygnowałem z tej metody i przy okazji chciałem podziękować Andrzejowi za ostatnią rozmowę, podczas której podzielił się ze mną swą gigantyczną wiedzą:-) Dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Merriq 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Maj 2008 Z tego co wiem stosujesz produkty zeolit fauna marine czy Ultralith jak oni wola go nazywac, lejesz bakterie i pozywke prodibio spojrzmy prawdzie w oczy to jest wariacja na ten sam temat. Poprostu dostosowałes do siebie to co najlepiej Ci pasuje. i tez to szanuje Olek ale nikt sie tu na nikogo nie obraza, nie rzuca wyzwiskami Mamy tu dyskusje A ja powiedziałam to co mi na wątrobie lezało bo naprawde mi przykro sie zrobiło gdy patrzyłam na te kąsliwe posty odnośnie metody, na metode nie patrzcie nie jest az tak wazne, patrzcie na korale- efekty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Maj 2008 Olek , z zaciekawieniem przeczytalem co napsiales , ale musze tez powiedzeic ze Ty chyba nie wiesz co piszes , tym bardziej ze w zyciu nie testowales ZeoVit`u . Z tad nikt nikogo nie wygania ( kazdy ma tez wybor czytac i pisac gdzie chce ) to pierwsza sprawa , nie "robmy " przedszkola , rozmowa toczy sie na temat metody Zeovit , ktora jak dla mnie jest beznadziejna metoda , rozczarowalem sie na maxa :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Maj 2008 "na metode nie patrzcie ".... napisalas , heh ja widzialem jedynie problem z glonami i filtrem bakteryjnym , ktory sam w zaden sposob nie chcial zejsc :] co komu z najpiekniejszych kolorow jak wszystko zasypane tym brazowym nalotem , glony niewiadomo jakie rosna szmirowate i inne , skala wyglada jak beton itd , kosztem czego troszeczke lepszego wybarwienia ? ..i to nie koniecznie . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Maj 2008 Rozumiem Zbyszku Twoje rozczarowanie. Piszę tyle co wiem od kogoś, podkreśliłem, że nie mam pojęcia o metodzie bo jej nigdy nie stosowałem, ale widziałem to konkretne akwarium i MI się podobało:-) P.S Tobie Zbyszku też dzięki, bo mi wiele rzeczy rozjaśniłeś w tej metodzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Maj 2008 oczywiscie kolory u Michala w baniaczku sa ladne , ale skala wyglada nie dobrze , jest naot kupe innych glonow , mnie sie to nie podoba , i wole miec nawet troche gorsze kolory korali , chocaz jak wspomnialem , nie koniecznie . Albo jak sama Merriq wspomnialas , .. Michal jeszez nie wyczyscil skaly , szczeka mi opadla i widzialem siebie latajacego ze szczota czyszczacego przez dwa meisiace skale po tym zeovi`cie . Pozno juz jest ale na dowod cykne pamiatkowa szczote "ala DIY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Merriq 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Maj 2008 Zbyszek no i co skoro wszyscy sa na anty to teraz powinismy sie wycofac "przepraszamy fajnei było i jednak zrobimy DSB po Bozemu bo nie mamy nalotów (ale moglibyśmy) Nam osobiscie KZ sie podoba jakbysmy mieli dostep do produktów FM to pewnie uzyskalibysmy identyczne efekty.Skutecznosc wynika z jej poznania a nie z firmy. a co do wygladu skaly i glonów na niej to juz sie wypowiadałam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach