Skocz do zawartości
aqua skalar

Aquael Reef Cirkulator 2600

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Kilka dni temu kupiłem do "słodkiego" głowicę z tematu. Zamontowałem, odpaliłem i było super. Dzisiaj po podmianie, przy uruchamianiu zaskoczyło mnie terkotanie :D i niestety pompa pracuje wyraźnie głosniej :D. Czy ktoś z Was spotkał się może z podobnym problemem? Do tej pory czytałem jedynie pochlebne opinie odnosnie tego produktu.

Ps. Wprawdzie nie "solę", ale mam nadzieję że ktoś będzie w stanie mi pomóc. W końcu gdzie pytać, jak nie u ekspertów :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam od listopada dwóch sztuk , są super.

Kiedy kupowałem na stanie w sklepie były trzy sztuki i zażyczyłem sobie podłączenia wszystkich trzech i jedna z tych trzech terkotała niestety a dwie były super.

Czyli jak widać sztuka sztuce nie równa.

Jeżeli terkocze oddać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź,

Ja pompę odbierałem osobiście i miałem duży wybór, dodatkowo sprawdzałem w sklepie i w domu przed montażem, czy wirnik pracuje cicho i wszystko było w porządku. Właśnie zachwalana przez producenta cicha praca przekonała mnie do wyboru tej głowicy. Dzisiaj rano, na szybko, zdemontowałem całość, dokładnie obejrzałem (wirnik cały - bez wyszczerbień, ośka prosta), odpowietrzyłem w akwarium i próbnie uruchomiłem. I ku mojemu zdziewieniu pompa zaczęła pracować :D. Niestety radość nie trwała zbyt długo, a dokładnie do momentu zamontowania urządzenia na szybie, przy pomocy fabrycznego magnesu. Teraz już wiem, że te nieprzyjemne odgłosy wywoływane są przez wibracje przenoszące się z pompy na szybę. I tu nasuwa się kolejne pytanie czy to jeszcze cecha, czy już wada produktu? Dlatego chciałbym także zapytać, czy te silikonowe podkłaki rzeczywiści tłumią drgania, czy trzeba jakoś poprawić fabrykę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te silikonowe podkładki są super , może wrzuć zdjęcie jak to montujesz bo coś mi się wydaje ,że sam sobie stwarzasz problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybko:

b764fe927d1e65b0m.jpg

81a95c8613d87a96m.jpg

Odległość od tylnej szyby to ok. 5cm; od dna 20cm i od lustra wody też 20cm.

Edit: Mariusz, a czy w twoich pompach wirnik startuje całkiem gładko, czy może słychać jakieś trzaski?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi