Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2008 Coral Snow mieszamy z ZeoBac , 2 ml Coral Snow i dwie krople Zeobac` u mieszamy w jakims malym naczynku i odstawiamy to na 10-15 minut , nastepnie dozujemy to prosto do akwarium , kuracja wynosi do 14 dni , po tym uplywie czasu ani sladu po cyiano .(dawka do akwarium 200 l ) (nie wiem czy metoda dziala w akwariach prowadzonych inna metoda ) podmiana wody i podstawowe parametry w ZEOvitsystemie KH 6.5 – 7.5 Ca 400 – 420 mg Mg 1250 – 1300 mg K+ ~ 380 mg Jesli juz system jest ustabilizowany , wartosc PO4 oraz NO3 na swoim meijscu , to z tego co wyczytalem z roznych forum , wystarczajaca jest wymiana wody 5-10% co 14 dni Ps; Inne tipp&trick odnosnie ZEo , mile widziane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2008 witam, usuwanie cyjanobakteri ta metoda faktycznie dziala i po 2 tygodniach ano sladu cyjano(sprawdzone osobiscie). nie wiem za to jak tego typu dzialania maja sie do akwa nie na ZEOvit i mam nadizeje nie miec okazji tego sprawdzac. co do podmian co tygodnie to jest to reklamoe zalecenie dotyczace RBS firmy korallen-zucht ja byl bym do tego jednak sceptyczny. Producent zapewnia ze jako jedyna sol ma poziom K+ na poziomie ok 380mg/l gdy wiekszsc soli ma go raptem ~ 220mg/l. dodatkowym trickiem jest opisane w przewodniuku mieszanie elementow z CoralSnow. Przynosi to lepsze efekty niz lanie preparatow osobno(sprawdzone) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2008 MIchal testowales kiedys zawartosc PO4 w soli KZ ? Slyszalem ze przy starcie ZEO dobrze jest gdy filter pracuje powiedzmy 2/2 godziny , czyli dwie pracuje dwie jest wylonczony , napisz cos o tym troche wiecej jesli mozesz ? Dodam jeszcze jedno pytanie , chodzi o dozowanie Zeo , obliczylem to tak mneijwiecej jak podaje producent po odjeciu zywej skaly , piachu tam sostanie cos okolo niecale 400 litrow wody w obiegu i widzial bym to tak : - Bak/Food 2 krople 2 – 3 x na tydzien – po wymianie ZeoLith`u ta ilosc przez okres 14 dni co drugi dzien . - ZeoStart2 0,1 ml 2 x t Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2008 Nie stosuje soli KZ i chyba nie bede stosowal. co do dzialania reaktora to takie zalecenie jest nie tylko na okres startu ale na caly czas uzytkowania medium aby reaktor dziala 3/3 czyli 3 godziny wlaczony a nastepnie 3 godziny wylaczony. Nalezy przy tym pamietac aby zloze ZEOvit nie bylo narazone na kontakt z powietrzem. Ale takie zabezpieczenie zapewnia nam chyba kazdy z dostepnych filtrow do ZEOlith'ow pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2008 tak dokaldnie 3/3 ale wlasnie nie wiedzialem czy przy starcie czy zawsze ok czytaj wyzej bo tam troche dopsialem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2008 rozumiem ze akwa jest jeszcze nie uruchomione i nie zawiera korali ani niczego innego. najlepsza z mozliwych opcji jest zapytanie sie o zalecenia na forum zeovit.com jedna z pierwszych osob ktore odpowiedza na post powinien byc albo G.Alexander albo Aged Salt obaj maja wiedze na temat systemu wielokrotnie przewyzszajaca moja a dodatkowo stoi za nimi wieloletnie doswiadczenie i liczne sukcesy. ja nie chcial bym sie podejmowac doradzania innym poniewaz sam dopiero sie ucze tego systemu pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2008 no powiedzmy ze skala sie moczy a to co podalem to pisal kiedys na forum zeo.com albo Thomas albo walsnie G.Alexander , napsialem temat zeby inni mieli rozeznania troche , po to to forum Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2008 Cześć Yoka, orientujesz się na ile starczy ZEObaku 10ml przy dozowaniu 2 krople 2x w tygodniu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2008 jesli to oni to napisali to lepiej nie mogles trafic. jak widzac golym okiem zaczynamy od mniejszych dawek kazdego z preparatow niz zaklada przewodnik i tak jest ze wszystkimi preparatami KZ zaczymany od malych dawek zadziej aby znalesc odpowiednia ilosc dla naszego systemu. rozumiem ze jest to porcja do pierwszej wymiany ZEOvit'u bo potem zazwyczaj ilosc podstawowych prepartow podawanych do systemu zgadza sie z tym co w przewodniuku. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2008 Jedyne informacje jakie znalazlem to ze na 1 ml wchodza 24 krople z pipety z buteleczki 50ml. sadze ze podobna ilosc jest z tych mniejszych buteleczek ale dla usrednienia mozemy przyjac ze jest to 200 kroli w 10ml buteleczce pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2008 10ml =120 kropelek tak m iwyszlo ktoregos dnia sie bawilem (jutro sprawdze jeszez raz ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2008 To sporo, 10 ml starczy na jakiś czas. Pod kątem kosztów ta metoda wcale nie jest jakoś zabójczo droga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2008 no nie jest moze byc droga jak sie cos spieprzy i wywali caly banaik korali w powietrze , raczej oto chodzilo "droga " dlatego Michal tutaj dobrze pisal ze powoli , testowac poprostu , nie spieszyc sie , czytac , myslec poznac dobrze metode itd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Styczeń 2008 Zbyszku kiedy zaczynasz ZEOdzialania:)? Ja Wam powiem, ze po wizycie u Michala, gdy zobaczylem pewna bialo-niebieska akropore tez bede robil zeosystem tylko musze jeszcze obecny baniak doprowadzic do porzadku:). Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Styczeń 2008 niedlugo planuje odpalic (jeszcze w ty mmiesiacu , czyli za 5 minut jak dla mnie ... zdam relacje Ps, Dodam tylko ze baniak jest prawie bezglosny jak pozamykam gorne i dolne drzwiczki to mozna przy nim spac cieszy mnie to chyba najbardzie jw tej chwili Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Styczeń 2008 Jeśli filterek bedzie pracował 3/3 to ciekawe ile pompa wytrzyma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Styczeń 2008 raczej nic jej nie bedzie , jakby sie wlanczala co piec minut i wylanczala to wirnik by sie mogl rozmagnesowac w koncu ale 3 godziny to spora przerwa , nie wiem moze sie myle , mozlwie ze ja szybko szlaban trafi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Styczeń 2008 1 faza polega na redukowaniu zwiazkow organicznych czyli redukcji fosforanów i azotanow. Korale staja sie jasniejsze , bardziej lekkie (chodzi o pastelowe kolorki ) oraz spada zapotrzebowanie na nitrat faza 2 corale nadal zmieniaja kolor na bardziej intensywny, podczas tej fazy kilkudniowa przerwa dozowania zeo moze spowodowac lekkie sciemnienie korali , jednak zapotrzebowanie na nitrat pozostaje ograniczone faza3 charakteryzuje sie stabilnymi warunkami , nawet zaprzestanie podawania zeo przez wiele dni nie wplynie na zmiane koloru . Zapotrzebowanie na pokarm staje sie niewielkie a uzywanie bak/food/ start powoduje utrzymanie intensywnej barwy Ps;Podziekowania dla Andrzeja za tlumaczenie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach