Skocz do zawartości
aga

pasożyty

Rekomendowane odpowiedzi

W moim akwarium pojawiły się małe robaczki podobne do kawałków białej nitki.Wlewam różne preparaty,ale nic nie pomaga.Mam nadzieje,że ktoś z was mi pomoże zanim będzie zapóżno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Na Twoim miejscu zaprzestałbym lania różnych preparatów, jeśli nie wiesz, co to za stworzenia! Jak długo działa to akwarium?? Zrób fotkę i opisz dokładnie, w jaki sposób te robaczki zachowują się w zbiorniku .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwarium to nie jest kobiecy kibel >> musi w nim coś żyć!

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe. Tu Ci kondor racje przyznac musze :D pamietam moja profesorka z czasow technikum jeszcze mowila, ze skrajnosci miedzy higiena plci sa takie, ze damska toaleta wywoluje alergie na swieze powietrze z powodu zerowej liczby bakterii. Za to aby rownowaga bylazachowana , w meskiej syf i brud zadomowil sie tak dobrze, ze przybiera postac inteligentnych form zycia :ok:

sorki za offtopa of course :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadałam konkretne pytanie oczekując pomocy i konkretnej odpowiedzi a nie wypocin pseudo-ineligentów na temat kobiecej higieny.

Piotr34, zrobienie zdjęcia byłoby raczej trudne, mają ok 2-6mm długości i ok 0,5 średnicy i przypominają niteczki bawełny. Zauważyć je niełatwo a co dopiero sfotografować. Co do preparatów to ograniczam się zasadniczo do tych przeznaczonych do zwalczania pasożytów - ale zdają się być mało skuteczne...Akwarium ma 60 l pojemności a istnieje już jakieś 2,5 roku. Podejrzewam, że dostałam "gratisa" przy zakupie rybek albo roślinki, bo niedawno dokupowałam jedno i drugie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie :-) a w ogole na czym pasozutyja te pasozyty? :-) aga nie denerwuj sie, ale zadajac malo precyzyjne pytania nie masz szans uzyskac precyzyjnych odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@aga, jak nie wiesz do końca co to jest, to nie wiesz też, czym to zwalczać. dlatego odradzałabym lanie wszelkich chemicznych preparatów bo "robaczków" nie ruszą a zaszkodzą zbiornikowi. jeżeli fotki nie da się zrobić, to spróbuj dokładnie opisać.

gdzie są te robaczki? na koralu/skale/szybie/w toni? i co robią - przemieszczają się? czy są cały czas w tym samym miejscu?

@aga, a może to "nitki" ślimaków osiadłych? przejźyj uważnie te zdjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zadałam konkretne pytanie oczekując pomocy i konkretnej odpowiedzi a nie wypocin pseudo-ineligentów na temat kobiecej higieny.

Piotr34, zrobienie zdjęcia byłoby raczej trudne, mają ok 2-6mm długości i ok 0,5 średnicy i przypominają niteczki bawełny. Zauważyć je niełatwo a co dopiero sfotografować. Co do preparatów to ograniczam się zasadniczo do tych przeznaczonych do zwalczania pasożytów - ale zdają się być mało skuteczne...Akwarium ma 60 l pojemności a istnieje już jakieś 2,5 roku. Podejrzewam, że dostałam "gratisa" przy zakupie rybek albo roślinki, bo niedawno dokupowałam jedno i drugie...

Konkretne pytanie?? do tego opisu pasuje pewnie kilkaset gatunków. Małe białe na szybie to najczęstsze pytanie ... ... chyba się wstrzymam od napisania co myślę.

A teraz to nawet nie wiem czy masz morskie akwarium czy słodkowodne, to pewnie będzie pól miliona garunków.

weż lupę, obejrzyj, narysuj, opisz zchowanie , sposób poruszania, czy maja przód, tył jakieś czułki zgrubienia itp itd. opisz jakie masz akwarium . Jakie roslinki dokupowałaś itd

Wtedy być może ktoś sie domyśli ,co to może być jeski jest to dość typowe zjawisko.

Ale jak czytam że dolewasz wszystko na pasożyty to mam ochotę wypłukać Cię w DDT.

Odruch zabijania wszystkiego co nieznane powinien być obcy każdemu myślącemu człowiekowi, a szczególnie akwaryście. A jeśli chodzi o płeć to ja tu raczej widzę takiego prymitywnego samca co się mówi chłop żywemu nie przepuści, a nie damski kibel , gdzie wybija się świadomie i metodycznie TO CO ZAMORDOWANE BYĆ POWINNO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi