Skocz do zawartości
Niejeden z nas

Jak wysoko od powierzchni ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie - jakie popularne sps mogę umieścić pod samą powierzchnią wody (około 3-5 cm od jej lustra) ?? Nad lustrem na wysokości około 10 -15 cm wisi LED ver 2 90 W + 2 szt T5 aktynika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiekszosc acropor lubi mocne swiatlo ale pamietaj ze kazdego korala musisz stopniowo przyzwyczajac do intensywnego swiatla, w zaleznosci od tego pod jakim swiatlem stal wczesniej. Jesli intensywnosc swiatla zmieni sie zbyt drastycznie moze wystapic utrata tkanki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam moje acry 15 - 20 cm pod powierzchnią i niżej . Wyżej nie ma co . Korale rosną więc trzeba brać poprawkę . No i w/g mnie za blisko światła trochę , mogą cierpieć . Ponadto przy podmianie wody będziesz je suszył co wpłynie na pewno stresująco na korala .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No takk - nie wysłowiłem się zbyt dobrze - te 3-5 cm od lustra to tak liczę ze będą sie znajdować wierzchołki korali. Czy w tej górnej partii umieścilibyście oprócz arcopor np seriatopory, stylophory czy montipory ?? A co do podmian to u mnie nie ma takiego problemu, bo woda opada maks 1 cm w zbiorniku głównym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi