Skocz do zawartości
silver200

Soczewki do led

Rekomendowane odpowiedzi

Panie i Panowie,

kto z Was wie jakie są najczęściej stosowane soczewki do diód led 1 i 3w?

Ja niestety z angielskim na bakier, ale może przy czytaniu angielskojęzycznych for rzuciło się komuś w oczy jaki kąt jest najczęściej stosowany?

Wiem, że lepiej dobrać soczewki do konkretnego baniaka i lampy, ale może jakieś rozwiązanie będzie najbardziej uniewersalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie

Z tego co przelądałem fora i YT to soczewki nie były używane - diody mocy świecą generalnie szeroko tzn od 90 do nawet 140 stopni. Czyli jeżeli diodę 90stopni damy po 30 cm od brzegów akwarium i nad samym lustrem wody to część światła już 30 cm od powierzchni wody oświetla nam pokój lub tło. Tak sobie myślę czy soczewki czasem nie zwiększą jeszcze skuteczności LED (od razu dodam, że nie mam w tej materii doświadczenia praktycznego i nie wiem jak zareagują na takie skupione światło korale) Do ledów Cree można kupiś całkiem fajne soczewki (ostatnio widziałem takie na allegro)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie wiem, że są soczewki i mam nadzieje, że to swiatło które teraz ucieka na boki "pójdzie" tam gdzie trzeba czyli na dół:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no wlasnie wiem, że są soczewki i mam nadzieje, że to swiatło które teraz ucieka na boki "pójdzie" tam gdzie trzeba czyli na dół:)

Właśnie tak jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

silver200 wlasnie w ten sposob sie dobiera soczewki. Oblicz kat miedzy krawedziami dna a lampa i bedziesz mial orientacyjna wartosc kata potrzebnej Ci soczewki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niby tak, ale jak podniose lampe, to obliczenia w pi.du;) dlatego chcialem sie podpytac kto wie jakie sa w firmowych lampach soczewki zeby z kogos sciagnac;) no chlopaki, dawac info, wiem, ze wiecie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli popróbujemy

A jak tam silver200 steowanie do lampki

ja znalazłem taki prosty 8 bitowy krokjący sterownik - niesty trzeba by to jeszcze jakoś wysterowaći nie wiem czy się nada ale tu może niech się wypowie nasz główny nadprądowy

http://www.allegro.pl/item917966275_sciemniacz_wylacznik_diod_led_pwm_regulacja.html

Loccotus czy to się nada?

p.s. sorry, że trochę zaśmiesam wątek ale dziś odpaliłem jeden żarnik hid bixenon z VW - ja Cię nie przepraszam - to jest dopiero pawer światełko szkoda, że sięnie nada bo było by bardzo tanio (ok 2 do 4 PLN/wat)- poszedł bez problem na zasilaczy ATX nie musiałem nawet obciążać 3 ani 5 V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Max ale ten jest manualny na potencjometrze a te co ja podałem raz, że mogą być mocniej obciążone dwa same krokują 256 razy o ile dobrze rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowanie na razie odpuszczam, to co mam wystarczy, z reszta z kasą cienko wiec na razie wszystkie wydatki odkładam;) jak pojawi sie cos co w pełni bedzie działało to chetnie się skusze, ale na razie nie kombinuje;)

Fischer, luzik, mozesz zaśmiecać, byle dotyczyło led;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

) Do ledów Cree można kupiś całkiem fajne soczewki (ostatnio widziałem takie na allegro)

Pewnie syntaxa z 97% przepuszczalnością :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi