Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak właśnie myślałem.Przy połączeniu DSB z refugium,zazwyczaj jedna z metod filtracji kuleje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mniej jednak, te wszystkie filtracje tak mocno potrafią wyjałowic wode

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@juwewaldi, dokładnie jak piszesz, moje korale są raczej pastelowe i każda szczepka (nawet jasna) u mnie robi się jaśniejsza. ale przyrosty są i były zawsze bardzo duże, choć ponad rok, robiłam same podmianki. jak pisałam wcześniej, intensywniejszy kolor u zwierzaków obserwuję jedynie gdy zbliża się czas wymiany świetlówek. ja od początku dawałam, 250g węgla/m-c + 50g absorbera/tydzień. i teraz jestem "letko" :) zdziwiona bo:

po demolce trzy tygodnie temu, nie włożyłam ani węgla ani absorbera co by się nie zapchał pyłem. potem chorowałam, potem zapomniałam... dziś akwarium idzie trzeci tydzień bez wsparcia węglowo-absorberowego i jest bez zmian. żadnych nalotów, korale dalej rosną za szybko :). w moim akwarium wydaję mi się, że raczej to światło niż jałowa woda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nika,masz same świetlówki w akwarium?jeśli tak to może wydaje ci się ze przed wymianą świetlówek korale są bardziej kolorowe,bo świetlówki im bardziej zużyte to ciemniej świecą,nie wiem cholerka sam ale chyba piachu się pozbędę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze pójdzie to w tym roku zmienię swoje 36 l maleństwo na 100 l z panelem. W tej obecnym słoiku mam DSB o gr. ok. 7cm. Bogato zasiedlone przez różne robaczki, wieloszczęty itp. Mam tez jednego ślimaka kopiącego. Czy przed przeprowadzką do nowego szkła płukać ten piasek (jeśli tak to w czy w odzie RO czy podmiankowej) czy nie płukać i przerzucić normalnie do nowego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@juwewaldi, tak mam same świetlówki 8x39W. na 100% uczciwie nie potrafię stwierdzić czy to mi się wydaję czy one faktycznie nabierają intesywności.

jednak skłaniam się ku tej drugiej tezie, ponieważ świetlówki świecą u mnie max 6 m-cy. zazwyczaj wymieniam co 5 m-cy. i właśnie w tym 5-tym m-cu korale zaczynają mieć intensywniejsze barwy, jest to jedyny moment gdy widzę np. czerwień u montipor a nie róż. ale wymieniam po dwie świetlówki co tydzień dwa, więc jest moment że świecą i stare i nowe. co prawda tylko "okiem" mogę stwierdzić, ale nie widzę bardzo mocne różnicy w świeceniu. no oprócz fiji (3 sztuki), które wymieniam co 3 m-ce, a już po drugim świeci inaczej.

wiadomo, że u każdego jest inaczej, ja powiem Ci szczerze, że sps-y są wybarwione, jasne, lps-y u mnie czują się mniej komfortowo, ale nie wydaję mi się że woda jest wyjałowiona. odpieniacz mam dość mocny, skały 50 kg i to niby "DSB". fakt, mam mało rybek i niedużo karmię (choć ostatnio zwiększyłam) i woda jest dość przyzwoita ale z pewnością nie wyjałowiona.

@dudu, jedynie teoretycznie bo wymiana dopiero przede mną, ale z tego co wyczytałam i przegadywałam,to piasek z DSB które faktycznie działało należy mocno i wielokrotnie płukać, suszyć, prażyć. generalnie ma stać się martwy, wtedy ewentualnie może wrócic ponownie do zbiornika. tak jest bezpieczniej. ale spotkałam się też z sytuacją, gdzie DSB było przenoszone delikatnie szufelką i wkładane do nowego zbiornika. i niby nic się nie stało...

nie wiem, ale ja bym tak nie zrobiła, zwłaszcza, że to czy się udało czy nie, ocenimy tak naprawdę po dłuższym czasie, a nie po tygodniu dwóch...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no więc ja praktycznie nie karmię korali... od momentu zalania przez jakieś dwa trzy m-ce, lałam do akwarium co wieczór 2ml mleka. wszystko grało, korale rosły jak głupie, kolory też o.k.. potem przestałam to mleko lać i rozpoczęła się moja (krótka) przygoda z KZ coral vitalizer. niestety u mnie w zbiorniku, niezależnie czy były to 4 krople co dziennie czy 1 kropla na tydzień (próbowałam naprawdę n-kombinacji) następnego dnia po dodaniu cv - ogniska cjano. przestałam dozować - brak cjano, więc dałam sobie spokój z cv i z karmieniem. dodam, że wzrost korali i kolor cały czas szyki i stały.

Po ok. roku dostałam na próbę V-powder Preisa i to dodaję raz na dwa tygodnie, dzień przed podmianą. reakcja wzorstowo-kolorystyczna nie zmieniła się, natomiast sps-ki bardziej wystawiają polipy w ciągu dnia.

karmię ryby jedynie i w zasadzie przez ponad rok była to 1 kosta mrożonki dziennie, teraz zwiększyłam do dwóch kostek, ale i ryb przybyło.

robię (od początku) podmiany co tydzień, pilnuję światła, żadnych aminokwasów itp. od listopada czyli po roku i trzech m-cach doszedł podstawowy balling (na dzisiaj wszystkie trzy roztwory 80 ml).

nie twierdzę, że to jest najlepszy sposób, ale u mnie zagrał i cieszę się bardzo. zwłaszcza, że prościej chyba już nie można :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...ale glonów spagetti nie masz?

nie, nadal nie mam choć od samego początku planowałam że będą u mnie :). ale tak jakoś nie miałam skąd wziąć i zleciało półtora roku :)

jak pisałam wcześniej, 50kg skały, pienidło by Skiba, węgiel i absorber (chwilowo odstawione)

:smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a właśnie nika, sól,jaka sól stosujesz i jakie zasolenie?bo to też ważne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a właśnie nika, sól,jaka sól stosujesz ...

od początku stosowałam Preisa, po 8 m-cach gdy mg był nadal poza skalą (ca i kh podwyższone ale w granicach rozsądku) zmieniłam na chwilkę (jedno opakowanie) na sól KZ. zgodnie z planem zbiła mg, które zatrzymało się na +- 1400. potem wróciłam do Preisa, ale po niespodziankach z parametrami solanek przeszłam na TM bio-actiff. i na tej soli już dobrych parę m-cy się kręci.

...

i jakie zasolenie?bo to też ważne

zasolenie staram się trzymać 1,024 - 1,025, chociaż kilka pierwszych m-cy miałam 1,022 (!) - przekłamywał uchylny hydrometr Instant Ocean. nabyłam spławik JBL - ten pokazuje 1,025 i tak utrzymuję.

ps. od razu dodam, że wynik Jbl co do kreski potwierdził drugi spławik JBL'a i spławik TM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@juwewaldi, zastrzeżeń akwarystycznych do KZ nie mam żadnych. Korale wcale nie zareagowały na zmianę soli czyli +, sól miała niższy mg niż ostanie moje dwa wiadra preisa więc ją kupiłam. ale... jakoś bardzo szybko się skończyła. nie potrafię powiedzieć dokładnie, ale u mnie przynajmniej wyszło, że jest mniej wydajna. z kolei 25 TM (już trzecie wiadro) w dosypywaniu/zużywaniu jest zbliżone do preisa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nika tu masz rację KZ jest jakby mniej słona:biggrin: i jakos szybciej jej schodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no,DSB wywalone ,teraz zobaczymy co się będzie działo!

narazie ph spadło do 7,5 cholera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juwewaldi , jak tam parametry bez DSB ? Mam nadzieje że nikt nie ucierpiał !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi