Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jak najlepiej usunąć dsb z sumpa? czyli odciąć obieg wody z akwarium wyciągnąć całe dsb,umyć komorę po nim,osuszyć,i puścić obieg z powrotem ?

czy robić to powoli przy każdej podmianie parę cm odsysać jak uważacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komu z was przytrafiło się coś złego po likwidacji dsb z sumpa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Likwidowałem w zeszły czwartek jednemu klientowi, co prawda nie DSB, a plenum. Jak na razie bez żadnych negatywnych konsekwencji. Cały sump odcięty, wszystko spuszczone, wypucowane szkło i zalane świeżą solanką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wywaliłem 2 tygodnie temu. NO3 z totalnego zera skoczyło na 5 i Po4 lekko się podniosło .

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja usunąłem DSB z głównego baniaka, powodem była chęć troszkę innego ułożenia skały, a to wiązało się niestety z naruszeniem dolnych warstw działającego DSB.

Nie było większych komplikacji, uzupełniłem solankę z jednoczesną podmianą.

Troszkę zmniejszyłem obsadę rybną po tym, bo odciąłem sobie znaczący element filtracji.

Tylko moim zdaniem na jakiś czas po usunięciu, ograniczyć dokarmianie zwierzaków, można bakterie podać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jarosław, mam pytanie jesli mogę:

-czy DSB usunąłeś jednorazowo?

-jak długo u Ciebie pracowało?

-czy usunąłeś (oprócz zmiany wystroju) ze względu na czas pracy DSB? czy też zbiornik zaczął coś pokazywać?

podpytuję, bo sama w sierpniu przymierzam się do wymiany DSB (jednorazowej). minie dokładnie 2 lata jak jest w akwarium i wolałabym być szybsza od niego, w razie kłopotów.

ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia, czy są jakieś przedwczesne oznaki "końca DSB" - które dałyby mi czas na przygotowanie, czy jest to jednorazowe, szybkie BUM ? i dlatego właśnie szykuję się by dokładnie po dwóch latach wymienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nika, oczywiscie z wielką chęcią udzielę odpowiedzi;-)

Starałem się usunąć jednorazowo, wodę na podmianę i uzupełnienie miałem przygotowaną w dwóch beczkach.

Ściągałem piach dosyć grubym wężem, koszmarna robota bo ślimaki często zapychały wąż i co chwila musiałem zasysać ustami wodę, bo przestawała lecieć wraz z piachem.

Trochę piasku zostało, minimalna ilość na dnie niestety.

Resztę piasku usunąłem przy następnej podmianie.

Wyszła mega duża podmiana, prawie połowa zbiornika.

Ale to akurat dobrze, bo odżywiła zbiornik świeżą solanka.

Ile pracowało ? tu mam problem, nie pamiętam dokładnie,, musiałbym znaleźć jakieś swoje posty, kiedy pisałem że wsypywałem dużo piachu, gdzieś to było.

Ale chyba z rok.

Usunąłem tylko ze względu na przemeblowanie skały, nie ze względu na jakieś nieciekawe zachowanie zbiornika.

DSB działało i było zasiedlone, masę drążonych kanałów i mogłem sobie pozwolić na obfite karmienie.

Teraz postawiłem na większą ilość skały, mimo to musiałem zmniejszyć obsadę rybną bo NO3 trochę za wysokie było po usunięciu DSB.

Rozumiem Twoje obawy o to BUM, też się tego bym obawiał.

To wszystko jest takie popieprzone z deka.

Ty już masz 2 lata DSB, ja tak nie miałem, więc trudno mi coś doradzić.

Ale myślę, że jak nie zruszysz tego swojego DSB, jest odpowiednia cyrkulacja nad nim to raczej nie powinno być nagłego BUM, tylko stopniowe zmiany, które zauważysz .

Po prostu jeśli zacznie się coś dziać i wyeliminujesz wszystkie inne przyczyny tego stanu i zostanie ci jako ostatnie podejrzane DSB to sio z nim;-)

Trzeba by jeszcze odświeżyć sobie temat, bo jest kilka objawów np: czarne plamy w piachu.

Tylko, może ktoś się wypowie, kto tak ma ja troszkę wypadłem z tematu DSB i nie pamiętam reszty w takim stopniu żeby jednoznacznie doradzić.

W każdym razie jeśli usuwać, to całe naraz moim zdaniem, żeby się syf z naruszonej reszty nie wydostał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usuwanie swojego DSB ze zbiornika głównego rozłozyłem na kilka tygodni.

Odciągałem po trochu przy każdej podmianie wody,trochę bałem się nagłego tąpnięcia systemu.

Teraz mam DSB w sumpie.Całość podzielona jest przegrodami na trzy części.Jak będę wymieniał to też stopniowo,po jednej przegrodzie na tydzien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O właśnie, też kiedyś myślałem, żeby tak sobie zrobić sumpa z tymi przegrodami na DSB żeby stopniowo usuwać, lub podmieniać co jakiś czas jedną komorę.

Tylko zawsze miałem dylemat, bo jakoś tak wydaje mi się że DSB w głównym baniaku chyba lepiej działa.

Ta mnogość życia w skale, wszystkie te "robaczki" i w ogóle chyba lepiej DSB zasiedla się w głównym.

Zresztą było wiele dylematów na forach, że w sumpie u niektórych nie działało odpowiednio.

No można jakąś skałę tam wstawić, ale ja wiem, może za słaba cyrkulacja była u niektórych nad DSB.

Nie wiem.

Z drugiej strony zawsze lubiłem czyściutkie sumpiki, dlatego min. w głównym miałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja aktualnie jestem na etapie usuwania DSB z głównego baniaka i tak jak Bigwalker rozłożyłem na raty, aktualnie wywaliłem 20% piachu i jedno co zauważyłem to Redox z 430 spadł do 230......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarosław masz rację ,DSB w sumpie startuje bardzo niemrawo.Cyrkulacja jest spora,na wierzchu ułożyłem parę kawałków skały, a i tak porównamia nie ma z DSB w głównym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jarosław, dziękuję za odpowiedź :)

powiem tak, u mnie na dziś DSB ma półtora roku. z tego co wyczytałam okres wymiany co dwa lub trzy lata, więc w sierpniu będzie ta "dolna" granica... z jednej strony nie chcę ruszać akwarium, w którym (na razie) jest cudnie (wg. mnie). z drugiej strony boję się nagłego BUM i nie chcę dać się zaskoczyć. plan działań w teorii jest ustalony a jak wyjdzie w praniu.... chcę zlać max. dużo wody do dwóch akwarii, przełożyć skałę i korale. cały piasek z resztą wody --> won. wymyć, wychuchać, wsypać nowy piach... i wiadomo skała, zwierzaki + świeża (brakujaca) solanka... tyle o moim planie.

powiem jeszcze tylko, co bardzo mnie ucieszyło. trzy tygodnie temu moje akwarium miało lekki lifting (walka z Braerium ). razem z kol. Robertem wyciągaliśmy praktycznie całą skałę. udało się nie wzruszyć piasku (zasługa Roberta), ale pod skałami (które u mnie stoją na piachu) piaseczek BIALUTKI! skała od spodu czyściutka i pachnąca, tak więc to mnie uspokoiło trochę i mam nadzieję, że do sierpnia nic się nie stanie :)

edit:

@Jarosław, piasek w przekroju był biały ponad rok i było w nim pełno kanalików. ich liczba się zmniejszyła (znacznie) i w przekroju piaskowym zaczęły pojawiać się kolory dokładnie w momencie gdy w listopadzie zaczęłam stosować ballinga. a żeby być zupełnie precyzyjną gdy włączyłam roztwór III NaCl (wtedy wogóle dziwne rzeczy się zaczęły dziać ale nie chcę tu śmiecić). tak więc kolory się pojawiły, ale oscylują w palecie beżu i pomarańczy ... hm..?

@Bigwalker, ja w sumie doświadczenia mam mało i DSB miałam/mam w głównym akwarium, ale z tego co wyśledzę na forach, to znaczna część osób, która miała problem z DSB, miała je właśnie w sumpach. moim zdaniem w głównym zbiorniku mimo wszystko jest łatwiej spełnić wymogi cyrkulacyjne. i to kolejne DSB też będę robić w głównym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nika a jak kolory koralowców nie są przypadkiem pastelowe jasne?

u mnie w zbiorniku od początku było dsb w sumpie i refugium z glonami,i każda szczepka kupiona po krutkim czasie stawała się piękna pastelowa,ale wszystko b.wolno rosło,nigdy nie wiedziałem co to znaczy brązowy kolor koralowców,znakiem tego do samego początku miałem b.wyjałowioną wode,a i na dodatek mądry płukałem mrozonkę!

wszystko byłoby dobrze do momentu wpuszczenia babki(pulchearis,jakos tak)zrobiła mi taki młyn,wpływała pod skały i tylko chmury kurzu się z niej wydostawały,choć w akwarium mam 2cm piasku pod skałami musiało się coś rozwinąć ,jakiś syf że w ciągu 2 dni koralowce sie pokurczyły,polipy pochowane,2 szczepki zbielały niestety,nyslałem że uklękne,dopieniacz oszalał,ale jakos ustało,nic się na razie nie dzieje,polipy nadal pochowane,ale nic się nie dzieje odpukać!!

no i zbiegły się 2 rzeczy na raz, nie dośc że jechałem na ostrzu noża z tym wyjałowieniem,to wystarczyła babka żeby coś tam wzruszyć,i mogło by się skończyc wielkim bum!!! dlatego niech baniak się otrząśnie z tego i dojdzie do siebie to wywalam jedna z 5 filtracji czyli DSB

może koralowce nie będą takie jasne,ale będę spał spokojnie bynajmniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek powiem ci że słabo,nawet one nie miały zbytnio co jeść,poprostu były i troszkę rosły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi