Skocz do zawartości
grzegorz.p

inny uklad LEDOWYCH SWIETLOWEK

Rekomendowane odpowiedzi

witam forumowiczow,szczerze to zapodalem ten watek na rownoleglym forum,mam nadzieje iz tutaj bedzie interesujacy dialog naten temat,a wiec:

czy koralowcom przeszkadzaloby inne ulorzenie swietlowek ledowych"POPRZECZNE"? ,czy rozwiazujac to w ten sposob akwa pozostanie "niedoswietlone" niz tradycyjnie wzdluz? czy tylko posiadacze wiekszych zbiornikow moga rzeczywiscie "oszczedzic" ekonomicznie s stosunku do wczesniejszego rodzaju oswietlenia?,serdecznie prosze o kilka zdan na ten temat,pozdrawiam:smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inne ułożenie świetlówek oznacza zwiększenie ilości świetlówek , nie koniecznie ilości światła ( mocy). Pewnym jest że zmieni się koszt zakupu świetlówek a co za tym idzie utrzymania zbiornika. Ma to również swoje dobre strony w sensie doświetlenia miejsc gdzie tego światła brakowało .:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hepatus1000,wiec raczej myslisz iz tego typu opcja jest raczej nieekonomicznym rozwiazaniem ,zalorzmy iz takie swietlowki wiszace scisle na powierzchnia skal ,a wiec i rozmiesczenia na nich korali,jest skazany na niepowodzenie?[scisle mam na mysli wiszace rownomiernie nad skalniakiem-fizycznie wydaje mi sie iz taki uklad powinnien sie swietnie sprawdzic-sswiatlo oswietla zarowno skalniak wraz z koralowcami jaki przod oraz tyl akwa[u mnie akwa 35xm szer-swietlowka 300mm+oprawki],pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzegorzu: tak jak pisałem na pewno nie ekonomicznie gdyż zakup samych świetlówek będzie droższy .Na pewno więcej wydasz np. na 6 świetlówek 24W aniżeli na trzy 54W. Do tego jeszcze osprzęt . Chyba że planujesz tylko oświetlić część zbiornika w której będą korale . To już jest rzecz gustu a o gustach się nie dyskutuje . Ja osobiście uważam że cały zbiornik powinien być równomiernie oświetlony , tym bardziej że jak znam życie co chwile coś dokładamy skałkę korala , bo jest - piękny , bo jeszcze takiego nie mam . . Po jakimś czasie i tak wymieniamy baniak na większy bo nasze pupile się nie mieszczą . To wszystko w miarę rozsądku a często podyktowane jest również gabarytami pomieszczenia i zasobu portfela .Skąd ja to znam ? Do zeszłego roku do czerwca miałem 375 litrów , w lipcu odpaliłem 500litrów a obecnie zastanawiam się nad zbiornikiem 700 litrów . Dziwny może jestem ale tak już mam . To jakaś choroba nie uleczalna . :D:) To tylko moje zdanie . Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hepatus,moze troszeczke z innej beczki ,jedno co jest pewne to nie chce wracac do t5-tek,jaka wedle ciebie powinna wiec byc ilosc swiatla w WATACH[ale juz ledy]na takie zbiorniki do 140L?,czy tylko raczej w wiekszych akwa mozna zachowac ten stosunek iz zastosujemy w nim swiatlo w ledach o polowe mniejszej mocy wlasciwej[waty]?,czy raczej ekonomia zastosowania swiatla ledowego wiaze sie z ich "dlugowiecznoscia",a wiec zadsza wymiana samego zrodla swiatla?sumarycznie majac teraz 96wat ,moge zachowac mniejszy stosunek w ledach?,pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może pomyśl nad jednym modułem 90W. Nie wiem jaka jest cena swielówek LED, ale policz, czy czasem nie wyjdziesz lepiej na module. Możesz poszukać np. lekko używanych ver. 2 (ostatnio widziałem jakieś ogłoszenie). Zasadniczy plus jest taki, że jak kiedyś powiękrzysz akwarium (a na pewno tak będzie) to moduł będziesz mógł wykorzystać, a świetlówki trzeba będzie gonić, a przyznasz, że duża ilość krótkich świetlówek to nie jest standard, więc sprzedać może być ciężko.

P.S. osobiście jestem średnio przekonany do tych świetlówek LED, w konfrontacji z 1-watowymi diodami w module wymiękają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ukrywam że odpowiedź na zadane pytanie dotyczące oświetlenia LED jest trudną . Na wstępie wyjaśnijmy sobie że technologia led stosowana w akwarystyce w naszym kraju przynajmniej , jest świeżą bo od lipca 2009r. ledy i nie tylko Ledy mają tak samo wielu zwolenników jak i przeciwników . Chodzi tu przede wszystkim o żywotność leda ( najczęściej zadawane pytanie). Z moich obserwacji , a interesuje się ledami od początku jak pojawiły się na naszym rynku jest to temat wciąż rozwojowy , zresztą tak jak wszystko w akwarystyce . Nowe odpieniacze , preparaty , komputery itd. Ja mam okazję testować od trzech tygodni najnowszą lampę BTEX oraz używam od dwóch tygodni ledów v2. Jak na razie jestem bardzo zadowolony z jakości światła , korale maja też większe przyrosty . Aspekt ekonomiczny też jest zauważalny . Wcześniej miałem lampę 2x250WHQI + 4x54WT5. Łatwo więc policzyć że na oświetlenie zbiornika zużywałem 708W. Obecnie jest 240W Do tego wymiana źródeł światła HQI i T5 to koszt roczny 1060zł . Co do żywotności ledów to nie potrafię odpowiedzieć jednoznacznie .Chociaż moduły które mam nie straciły na mocy bo mierzyłem luxometrem i wskazanie było takie samo jak na testach wykonanych przez Przemka z RS.a lampy świecą od września 2009r.Musisz więc sam podjąć decyzję czy T5, czy Ledy . Zależy co się komu podoba . Świat należy do odważnych ale przy tym również rozważnych . Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, że zmierzyłeś. Też swiecę ver.2 od września i ostatnio się zastanawiałem ile straciły :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@snocho,czy ten panel 90wat,nie bedzie za SILNY na moje akwa[60x35x44],otrzymalem mnustwo takich informacji-bo pytam sie wielu-iz ona ma troche za duzo watow-gdybym mial pewnosc iz bedzie ona git to z checia kupilbym NATYCHMIAST taka lampe-uwierz mi!

wszystkim ktorzy odpowiedzieli w tym topicu serdecznie dziekuje i zapraszam ,jesli ktos ma jeszcze jakis pomysl-wierze iz to swiatelko to NASTEPCA T5-TEK,pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lionfish,czy zalorzmy jak bym kupil taka lampe z regulacja jak mowisz,to moge sobie poprostu zmniejszyc ilosc podawanej mocy,czy raczej barwy-albo ja tu nadal czegos nie rozumie?nawet sie nie zastanawialem na sterowalna lampa-szczerze to nie moja polka cenowa,moglbys to mi wytlumaczuc LOPATOLOGICZNIE?,pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@snocho,czy ten panel 90wat,nie bedzie za SILNY na moje akwa[60x35x44],otrzymalem mnustwo takich informacji-bo pytam sie wielu-iz ona ma troche za duzo watow-gdybym mial pewnosc iz bedzie ona git to z checia kupilbym NATYCHMIAST taka lampe-uwierz mi!

No wiesz... nad swoim akwarium 100x40x45[h] powiesiłem dwa moduły po 90W każdy. Nie powiem - żarówa na maxa, ale SPS-om odpowiada. Czyli jak zawsze - wszystko zależy jakie zwierzaki masz, albo jakie planujesz. Choć LPS-y też mi się ładnie trzymają, oczywiście są przy dnie. Jeśli myślisz głównie o SPS-ach i jesteś przekonany do LED-ów, to bierz moduł, nawet bez sterowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi