Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2008 no bo walsnie odpalilem tez u siebie Zeovit , i tak sobie dzsiaj z rana mysle , a jakby zegarl czasowy padl to co by sie stalo (?) bo tam byla mowa o nieprzerywaniu tego "lancucha "...itd :] thx za info . Filterek w stanie spoczynku w tej chwili jak zauwazyles jedno mnie zastanawia czy nie dac wylotu wody do calkiem innej komory bo obecnie to ciezko powiezeic czy przeplyw wody jest 400l/h skoro pobiera czesc wody spoworotem tej samej , jeszez rure wylotowa musialem lekko skierowac na bok bo mi tam bombelki pryskaly po szybie , to juz tym bardziej mieli w kolko a moze ja to zle przemyslam ? 400 l/h to 400 i wsio na temat ?:] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2008 Nigdzie nie podaja ile czasu po uruchomienie filterka zeo ma on pracowac 3h on, 3h off. Po ilu tygodniach mozna zabrać włacznik czasowy i filterk bedzie pracowal non stop ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2008 ja wlasnie tego tez nie wiem , ale yoka pisal ze powinien pracowac 3/3 to slyszalem tez na forum niemieckim ale ze tylko przy starcie zeo , poznje hcyba non stop powinien pracowac ? ...sam juz nie wiem . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2008 Filtr z tego co czytałem powinien pracować 3h/3h przez cały czas trwania pierwszej fazy ZEOvit, jak znajde ten temat na ZEOvit.com to umieszcze czym charakteryzują sie poszczególne fazy systemu. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2008 na pocaztku fazy czyli tylko przy starcie chyba te dwa tygodnie pierwsze , poznije powinien pracowacchyba w trybie ciaglym ..musze zapytac w korallenzucht . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2008 @Zbyszek niestety nie tak łatwo fazy dzieli się troszke inaczej i pierwsza trwa troche dłużej. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2008 Pierwsza faza to masz na myśli okres do pierwszej zmiany kamyków ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2008 nie do konca, fazy (a sa ich podobno 3) zaleza od wybarwienia korali oraz poziomu NO3 i PO4 w wodzie. piasl o ty kiedys Alexander na zeovit.com ale nie moge tego w tej chwili znalezc. Post byl chyba zwiazany z dozowaniem ZEOspur2 wlasnie w poszczegolnych fazach systemu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2008 Jesli zanjdziesz te informacje to daj znac , bo mysle że trzymanie filterka 3/3 chyba nie powinno byc tak długo . U siebie PO4 i NO3 mam totalne zero nawet zaprzestałem podawania na kilka dni zeostart2. Co do wybarwienia to powiem tak : wiekszośc korali lekko rozjasniała , ale moje najstarsze acry zrobiły sie duzo ciemniejsze . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2008 "ZEOvit phases depend on the nutrient level & coral appearance. Nutrients are relatively high[with "pooled-reserves"] & corals are dull in coloration. Polyp-extension may or may not be present. Consider phase 1 the initiatation of ZEOvit method. The basic 4 are used to reduce nutrients in a balanced manner. As nutrients & "reserves" are depleted, the corals become brighter, lighter in appearance & the quantities of the zeo's dosed becomes less. Enter phase 2[~3-6mos], the corals continue to colorize more & nutrients are becoming more exhausted. During this phase, however, if dosing is stopped for more than a few days, nutrients again begin to rise, & corals become darker. This is due to "pooled-reserves" still remaining available. Phase 3[5-10months] is characterized by stable nutrients & color appearance of the corals, ie. if the zeo's are not dosed for many days, the N03's/P04's do not increase & coral colors remain fast. In this phase, the stored nutrients are exhausted, as evidenced by the low quantites of Bak/Food7/Start used, with coral color intensive." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Styczeń 2008 no dobra ale tu nic nie jest powiedziane o pracy filtra w fazie startu , mozna sobie tylko gdybac i testowac ...a pozniej popelniac bledy kosztem wygladu korali albo i calkiem moze byc nie dobrze :] jakby ktos wolal text po niemiecku : "ZEOvit-Phasen h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Styczeń 2008 aha , no to wszystko juz jasne , na forum zeovit.com akurat jest temat :-) W fazie startu baniaka wyglada to tak jak pisal yoka , nalezy uruchomic Zeovit filter 3/3h czyli wlonczony /wylonczony , tylko nie bylo jasne do kiedy tak mamy go pozostawic w tym trybie pracy . No wiec jest to uzaleznione od poziomu PO4 , jesli osiagniemy poziom ponizej 0,03mg , przechodzimy na tryb ciagly Filterka . Andrniew przechodz na tryb ciagly jeno mig ! Ps; Te rozne fazy dobrze by bylo przetlumaczyc tez na bardziej ludzki jezyk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach