Skocz do zawartości
aeternus12

zeovit z innymi bakteriami

Rekomendowane odpowiedzi

Znane są poważne problemy zeovitu z żywym piaskiem. Efektem są cyjano, glony itp., szpecące piasek a często również skały. Zgodnie z powszechną opinią wyrażaną zwłaszcza na forum zeovit problem ten wynika z bakterii zeobak, które są niezgodne z tymi znajdującymi się w piasku. Część ludzi mówi, że może to być problem interakcji tych bakterii z innymi składnikami tzw. żywego pisaku. Z tego co mi wiadomo, co do zasady bakterie innych firm nie powodują tego typu problemów. W związku z tym powstaje pytanie czy pełny zeovit może działać z innymi bakteriami. Zauważylem, ze niektórzy akwaryści używają innych bakterii w połączeniu z zeostartem osiągając dobre rezultaty. Czy jednak bakterie te będą działać z kamieniami - wydaje się, że tak gdyż wszystkie bakterie należą do tej samej rodziny a różnice wynikają zapewne z odmiennych szczepów. Z tego co wynika z moich obserwacji to nidodawanie bakterii nawet w początkowym etapie prowadzenia akwarium [faza 1 zeovit] nie powoduje żadnych konsekwencji - typo wzorost no2 czy no3.

Zeobak wg. mnie są wyjątkowo problematyczne - zgodnie z instrukcją trzeba je dozować częściej niż inne, u mnie nawet jedna kropla za dużo powoduje zakwit wody (na 600L wody trzy krople 2x w tygodniu to dużo mniej niż wynika z instrukcji).

Dodatkowo zauważyłem, że powszechnie polecana kuracja na cyjano tj. coral snow lub zeozym + bakterie nie dość, że nie pomaga to jeszcze powiększa plagę glonów i bakterii.

Czy ktoś używa innych bakterii w połączeniu z zeovitem i ewentualnie jakie są efekty i które z bakterii są najlepsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

według mnie to każde bakterie redukujące no3 będą działać z kamykami. Zeovit - zeolit jest tylko absorberem, dodawanie bakterii w metodzie zeovit tylko pomaga bakteryjnie usunąć resztki no3.

Co do zbiorników na metodzie zeovit + piach, to jak się nie mylę, kolega Krzysztof Tryc ma zbiornik tak prowadzony, rezultaty każdy zna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi