grzegorz.p 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2010 witam wszystkich,zastanawiam sie nad zastosowaniem w moim akwa[powierzcnia dla zwierzakow: 61cm dl,35cm szer,44cm wys] swietlowek ledowych w ilosci szt 3[3x11wat],serdecznie prosilbym o jakies opinie na ich temat tych z forumowiczow ktorzy je aktualnie uzywaja,na dniach czeka mnie wymiana moich t5-tek,pozdrawiam:smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamB 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2010 Mam 2 x 15W w odpowiednikach T8. Mialem 3 szt tzn 2 x blue + 1 x white w akwa 80x35x35 ale dla miekkich to bylo za duzo i zostaly dwie. Zreszyta w moim SUBIEKTYWNYM odczuciu najladniej wyglada blue/white w stosunku 1/1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.p 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2010 @adamB ,dzieki za info,jesli morzesz zapodaj na priv gdzie je kupiles?,czy dzis jestes zadowolony z swietlowek led? ja u siebie mam kilkanascie szczepek spesow ,wiec mysle o 3x11wat w ledach ,ale tak bardzo brakuje jeszcze opini innych forumowiczow,ciekawi mnie ilu w ogole je kupilo?taka mala dygresja,pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2010 Mam 1szt 17w niebieska,daje ladne swiatelko,ale swieci ciemniej niz swietlowka 39w aktyniczna.Mysle o dokupieniu jeszcze jednej bo lubie niebieski kolorek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2010 IMHO powiniennes uzyc conajmniej 4x11W (masz SPS'y), wtedy dasz 50/50 i bedzie ok; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamB 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2010 @adamB ,dzieki za info,jesli morzesz zapodaj na priv gdzie je kupiles?,czy dzis jestes zadowolony z swietlowek led? ja u siebie mam kilkanascie szczepek spesow ,wiec mysle o 3x11wat w ledach ,ale tak bardzo brakuje jeszcze opini innych forumowiczow,ciekawi mnie ilu w ogole je kupilo?taka mala dygresja,pozdrawiam Kupilem je w RS (tak jak w Twoim temacie) a kupilem dla tego, ze jestem na starosc leniwy i sklerotyczny wiec pamietanie co 6 m-cy o zmianie lamp to nie dla mnie Nie mge za bardzo porownac z t5 czy HQI bo nigdy ich nie uzywalem. W sloiku 33 L mialem PC i w porownaniu z nimi woda jest bardziej przejzysta pod ledami. Ale to pewnie kazdy zauwazyl majac np. nocne na LEDach. POmijajac koszty mozesz smialo zapodac wiecej swiatla i kontrolowac je (zmniejszac) obnizajac napiecie na zasilaniu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
max1974 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2010 mam na baniak 220 l 5 swietlowek 17W 3 niebieskie i 2 biale i 1 actnikie standartowa tez niestey nie mam porównania bo jest to moje pierwsze awkwa ale mam wrazenie ze miekie faktycznie dostaja po d*pie . Ale i tak sie zastanawiam czy nie dolozyc jeszcze 1 bialej. Przez 1 miesiac swiecilem jakims padlem zastepczym po przejsciu na ledy roznica byla masakryczna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.p 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2010 dziekuje wszystkim za wasze odpowiedzi,czy ktos jeszcze moze cos do tego dodac?@max1974 "miekkie dostaja po d*pie"-co masz dokladnie na mysli?,@poh sugerujesz iz 3x11wat bedzie malo? do licha,a myslalem iz dam rade na trzech swietlowkach led,mam wiec pytanko-jaki byscie polecali zasilacz do tych swietlowek? czy jeden da rade ?mysle iz raczej powinny byc dwa-widze iz powoli koszt tego wszystkiego bedzie wiekszy niz cena lampy ver 2 90wat z RS ,moglby ktos podac ewentualnie na priv jakas alternatywe dla tej lampy?-bede niezmiernie wdzieczny za pomoc i wszelkie rady,pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2010 IMHO; jesli chcesz pojsc w kierunku swietlowek to (zwlaszam, ze masz SPS): 4x11W 50/50; do tego zasilacz, np taki jak w RS lub inny z Allegro; co do lampy 90W... bedzie baaaardzo duzo swiatla na Twoj baniak... a przy rev. 2 nie masz mozliwosci "przykrecenia" srubki - oczywiscie bez patentow DIY zainteresuj sie moze jeszcze panelami w e-rybce, sa/byly tam chyba 45W po 700 zl... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach