daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Czerwiec 2010 rewelacja naprawde pięknie to zrobiłeś oby wszsytko dobrze się kręciło życzę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Czerwiec 2010 Super systemik. Podoba mi sie tez ulozenie skaly, super bedzie wygladac jak to korale porosna! Masz jakis patent na te zawory bramowe? Moj strasznie halasowal, dobiegalo z niego jakby 'strzelanie' i po dwoch tygodniach stalo sie to na tyle irytujace ze go odlaczylem. Probowalem montowac go w obydwu kierunkach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris_77 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec 2010 piękne akwarium - wreszcie jakieś inne niż tzw "standard" :sad: dzięki takiemu ułożeniu skały przynajmniej na zdjęciach wygląda jakby miało co najmniej z metr wysokości - baaaardzo naturalnie !!! gratuluje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec 2010 Techniczny majstersztyk , tego u Rafała mogliśmy się spodziewać . Najbardziej rozbudowane hydraulicznie akwa jakie znam :sad: Teraz doszło życie i zbiornik super wygląda. gratulacje za pomysłowość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec 2010 niezła plątanina rurek :sad: 800 litrów ładny kawałek oceanu. a jakie pompy cyrkulacyjne zamierzasz jeszcze dodać ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Victor 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec 2010 Kłaniam, Ludzka wyobraźnia jest bezgraniczna, a już Rafała w szczególności. Do tej pory szukam szczęki na podłodze. Szacun. A te rurki tak luzem puszczone przy skale, to bezpieczne? PZdr Victor PS. A ja się cieszyłem, że moje 3 rurki udało mi się zmontować szczelnie :sad: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec 2010 A ja się zastanawiam czy ktoś się połapie jak wyjedziesz na urlop :sad: U mnie parę zaworków i włączników a jak mnie nie ma w domu to zaraz coś nawala i żona dzwoni "ratunku" Tłumaczę że musi przykręcić ten na lewo od sumpa no i zaczyna się mordęga jak to wytłumaczyć przez telefon ps. Piękna robota :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec 2010 Widziałem baniak na żywo , na prawdę robi wrażenie :good: , a tych zaworów i rur to nawet w rafinerii mają mniej!:sad: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec 2010 Lionfish mam założone 2 takie zawory i żaden jeszcze nie wydał żadnego dzwięku więc nie wiem co może hałasować w twoim tam praktycznie nie ma żadnego elementu który może się "ruszać" samowolnie Natan teoretycznie nie ma być tam żadnej pompy cyrkulacyjnej , mam nadzieje że całą robote odwali falownik Ale to teoria jeśli nie da rady to zapewne wyląduje tam Vortech który teraz wraz z Tunze 6055 robi w baniaku za całą cyrkulacje pomijając pompe obiegową Victor czy to bezpieczne - mam nadzieje że tak Hamerykanie od lat dziurawią swoje zbiorniki tylko europa ma przyjęte inne standardy Slawomirdyl - włąśnie pisze instrukcje dla teściowej nazwa "błędu" i jak to naprawić Tak naprawde może to wygląda skomplikowanie ale nie jest to do końca prawda Wiekszość elementów pozabezpieczana - jeśli podniesie się w jakiś sposób poziom wody w sumpie automatycznie wyłączy odpieniacz by go nie przelało jak tylko poziom spadnie załączy się automatycznie - ukłąd dolewki na osobnym urządzeniu bez pływaków czy czujnikó opti , dolewka ma za czujniki elektrody praktycznie nie do oszukania , sól ślimaki i inne takie tego nie ruszają - elektrozawory dolewki są 2 więc jak jeden padnie to jest jeszcze drugi więc podczas awarii zaworu woda nie będzie się dolewała non stop - dodatkowo pomiar zasolenia nie pozwoli dolać wody RO w nadmiarze bo wyłączy w skrajnym nastawieniu elektrozawor - rewizje są więc poziom wody będzie określony - jeśli system się sypnie i redox spadnie załączy się alarm zresztą do wakacji chyba zdąże uruchomić system monitoringu przez net itp. więc teściowie będą musieli tylko karmić Co do cyrkulacji nie mam jeszcze skończonej ponieważ brak pompy Czekam na małego Tritrona 16000 l/h ale nadal nie ma go w sprzedaży , pompy Royala Digitala z chińskiej fabryki nie chce wole poczekac na nowa niebieską ale pewno nie prędko się pojawi bo trzeba najpierw wyprzedać zapasy czerwonych Czekam jeszcze troche i będe musiał pojąć jakąś decyzje jest opcja kupić czerwonego digitala a jak wejdzie nowy model to poprzednika sprzedać tylko wiadomo jak póżniej jest ze sprzedażą takiego sprzętu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec 2010 To się ciesz że masz taką pojętną teściową :sad: moja jak zobaczyła całkiem sporego hepatusa to się spytała czy to jest na baterie :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Victor 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec 2010 Ale to teoria jeśli nie da rady to zapewne wyląduje tam Vortech który teraz wraz z Tunze 6055 robi w baniaku za całą cyrkulacje pomijając pompe obiegową Eeeeee, to by była porażka. Taki setup i jeszcze cyrkulacje do środka walić? PZdr Victor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec 2010 system wygląda idealnie, czysto, bez nieestetycznego komina, itd.... też mam "rurki" wypuszczone ze spodu, wypływająca woda miała na dole dmuchać na skały... niestety system nie jest bezpieczny. Po jakimś czasie zapychają się zawory zwrotne (oczywiście bez sprężyny - co osłabia ich działanie ale ustawione pionowo) i woda ląduje na dole... chyba, że mam źle przemyślany system Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekkudla 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Czerwiec 2010 Ciesze się Rafale że wkońcu udało CI się odpalić baniaczek sam jestem ciekaw jak się będzie ta Twoja wymyślna cyrkulacja sprawdzać... a światła to chyba troszkę za mało...kiedy 2 lumenarca odpalasz? i jakie t5 dorzucasz do "koloryzacji" ? JAcek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Lipiec 2010 Rafale ma do Ciebie pytanie, widzę zastosowałeś pompę 8-way Ocensmotion, chciałbym poznać Twoją opinię na jej temat. Przymierzam się do założenia 400-450L morszczyzny i chciałbym tam zastosować tą właśnie pompę, czy 4 kanałowa wystarczy? Jakie są ich ceny i gdzie można je kupić w PL ? Ruch wody jest wystarczający? Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Lipiec 2010 Z tego co mi wiadomo www.oceansmotions.com nie maja swojego przedstawiciela w europie chyba trzeba to zamowic z usa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Lipiec 2010 No właśnie i w dotaku kosztuje 400 baksów + przesyłka.... ale mam pomysł na swoją Oceanmontion... heh jak myślicie czy można wrzucić do sumpa pompę np. Eheima i podpiąc do niej powiedzmy 6 rurek PCV, przewiercić blat i szkło tak jak Rafał i wypuścić rurki? Oczywiście w połowie dać zaworki, którymi będziemy regulować przepływ Zda to egzamin? Pompa oczywiście w ostatniej komorze sumpa, komin bym robił mimo wszystko oddzielnie w rogu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Lipiec 2010 thcskiba, a masz jakis patent na MOC takiej pompy glownej? Ja tez chcialem u siebie wyeliminowac pomy "inside" ale problem polega na tym ze 2 x 6000 cyrkulacji na SunSun pobiera 20/24W a dowolna pompa obiegowa aby wejsc przez szklo rurami pobierze 60-80W Masz jakis pomysl? Potrzebuje jakie 12000l/h No i jak zrobic aby potem strumien byl szeroki jak przy pomach wewnetrznych? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Lipiec 2010 No i jak zrobic aby potem strumien byl szeroki jak przy pomach wewnetrznych? Moze cos takiego ? http://www.allegro.pl/item1115422463_eductor_zwieksz_przeplyw_wody_od_2x_do_4x.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach