Skocz do zawartości
Henki

Reef Max - pierwsze morskie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Długo się zastanawiałem czy kupić kompletny zestaw czy samemu coś złożyć, ale ostatecznie wybór padł na Reef Maxa firmy AquaEl.

Pierwszym zakupem był filtr ro, di i tds oraz beczka 30l ze sklepu ogrodniczego.

3128_thumb.attach

Filtr kupiłem tu http://sklep.osmoza.pl/odwrocona-osmoza-c-2.html

Może się komuś przyda gdyż jestem zadowolony z zakupów w tym sklepie.

Następnym zakupem było akwarium wraz z akcesoriami takimi jak piasek, pompa cyrkulacyjna itp. Oraz szafka pod akwarium. Kiedy już wszystko złożyłem i zalałem wodą wybrałem się po zakup żywej skały, która tak się teraz prezentuje w akwarium.

3129_thumb.attach

3130_thumb.attach

Jak narazie moja walka polega na utrzymywaniu temperatury 25 C oraz zasoleniu 1,023. Światło świecę narazie tylko 5 godzin dziennie i czekam na dojrzewanie zbiornika...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wygląda na to, że wszystko ma ręce i nogi więc nic tylko czekać możesz wlać jakieś bakterie na początek, żeby złagodzić dojrzewanie coś typu Hagen Cycle, Sera Nitrivec, Prodibio. Proponuję co kilka dni poruszać skałą i przedmuchać ją pompą cyrkulacyjną.

Pozdrawiam:smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo!! schowaj grzalke do ostatniej komory. Wywal biobale a za jakies czas te patyki z wata :no: tez wywal. I bedzie oki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bakterie wlałem Rowa bac M., Co do grzałki to właśnie chciałem ją gdzieś upchać z tyłu, ale nie ma miejsca, więc będę musiał chyba coś wywalić... Zamiast tych kulek z tyłu włożyć coś? skoro nie mam już żywej skały czy zostawić tam puste miejsce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czegoś nie rozumie... :sad::rolleyes:

większość ludzi pcha do sumpa lub panela jak jest w reef maxie kawałki żywej skały które zostały niewykorzystane do aranżacji zbiornika...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popytaj ludzi może ktoś Ci odpali jakieś kawałki żywej skały to wsadzisz je zamiast biobali, będzie na pewno korzystniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzałkę włóz do tej cienkiej komory, zaraz za odpieniaczem. Ja tak mam i jest super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi