Henki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2010 Witam Długo się zastanawiałem czy kupić kompletny zestaw czy samemu coś złożyć, ale ostatecznie wybór padł na Reef Maxa firmy AquaEl. Pierwszym zakupem był filtr ro, di i tds oraz beczka 30l ze sklepu ogrodniczego. Filtr kupiłem tu http://sklep.osmoza.pl/odwrocona-osmoza-c-2.html Może się komuś przyda gdyż jestem zadowolony z zakupów w tym sklepie. Następnym zakupem było akwarium wraz z akcesoriami takimi jak piasek, pompa cyrkulacyjna itp. Oraz szafka pod akwarium. Kiedy już wszystko złożyłem i zalałem wodą wybrałem się po zakup żywej skały, która tak się teraz prezentuje w akwarium. Jak narazie moja walka polega na utrzymywaniu temperatury 25 C oraz zasoleniu 1,023. Światło świecę narazie tylko 5 godzin dziennie i czekam na dojrzewanie zbiornika... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2010 No wygląda na to, że wszystko ma ręce i nogi więc nic tylko czekać możesz wlać jakieś bakterie na początek, żeby złagodzić dojrzewanie coś typu Hagen Cycle, Sera Nitrivec, Prodibio. Proponuję co kilka dni poruszać skałą i przedmuchać ją pompą cyrkulacyjną. Pozdrawiam:smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skalabim 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2010 Brawo!! schowaj grzalke do ostatniej komory. Wywal biobale a za jakies czas te patyki z wata tez wywal. I bedzie oki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Henki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2010 Bakterie wlałem Rowa bac M., Co do grzałki to właśnie chciałem ją gdzieś upchać z tyłu, ale nie ma miejsca, więc będę musiał chyba coś wywalić... Zamiast tych kulek z tyłu włożyć coś? skoro nie mam już żywej skały czy zostawić tam puste miejsce? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Kwiecień 2010 skoro nie mam już żywej skały Czegoś nie rozumie... :sad: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Kwiecień 2010 Pewnie jest w zbiorniku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Henki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Kwiecień 2010 Czegoś nie rozumie... :sad: większość ludzi pcha do sumpa lub panela jak jest w reef maxie kawałki żywej skały które zostały niewykorzystane do aranżacji zbiornika... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Kwiecień 2010 popytaj ludzi może ktoś Ci odpali jakieś kawałki żywej skały to wsadzisz je zamiast biobali, będzie na pewno korzystniej... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziemniok 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Kwiecień 2010 Grzałkę włóz do tej cienkiej komory, zaraz za odpieniaczem. Ja tak mam i jest super. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Kwiecień 2010 Sporo nam tych Reefmaxów rośnie Temu także kibicuję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach