rutra 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2010 ja u siebie mam Tetre 200W, ustawiłem na grzałce 25,5 i podpiałem pod zewnętrzny Aquael Thermostab TS-500 TIMER, który mam ustawiony na 25 stopni, to tak w celu dogrzania wody w nocy, bo akwarium mam w biurze a w nocy niestety temperatura spada do 16 stponi / w zimie /, oprócz tego Jager 200W w sumpie ustawiony na 26 stopni, oczywiście musiałem kalibrować zgodnie z instrukcją Jager'a, i wydaje mi się, że jest ok, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2010 nika : tu masz fajny termostat http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=906573990 lub tańsza opcja http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=900351057 Dzięki za wszystkie wypowiedzi i cenne uwagi . Niby tylko grzałka , a jaka dyskusja . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2010 @hepatus1000, dzięki za linki. Chyba zakupię na próbę, zawsze to ciut lepiej niż sama grzałka z termostatem. chyba... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2010 mam 5 lat jagera w słodkim i 3 lata jagera w morskim - polecam. Na twój baniak dałbym 300w. U mnie te grzałki działają bez zarzutu super, nigdy nie miałem z nimi problemów. edit: Jednak słyszałem tez negatywną opinie o jagerze od znajomego (zepsół sie termostat) w malawi padły wszystkie pyszczaki z przegrzania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2010 żeby być sumienną, od dwóch dni jest u mnie kolejna grzałka Jager'a (w sumie czwarta). i ta (podobnie do poprzedniczek) wymaga odpowidniej kombinacji. musi być ustawiona na 22 co by w zbiorniku było 25. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2010 Zapomniałem dodać, że moje dwie 300W Jagery podłączone są do AT Control, jak się sypnie termostat i powiedzmy będzie grzać na maksa to comp odetnie prąd do nich po przekroczeniu zadanej temp. @nika, to masz pecha do tych grzałek, może ta okaże się niezawodna;-) Warto mieć jakieś dodatkowe zabezpieczenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2010 @Jarosław, no właśnie pojąć tego nie mogę. Wiele osób poleca Jagery jako bardzo dobre, dlatego też i ja je kupiłam. Dziwi mnie tylko jedno, o ile wszystkie trzy jagery, które działały nie do końca poprawnie lub wcale, były z jednej dostawy w sklepie. z kolei ta czwarta, jest pożyczona. Kupiona w zupełnie innym czasie i chyba (nie jestem pewna) w innym sklepie. ten sam problem z poprawnym ustawieniem. I żeby nie było, do tej czwartej ja się nie dotykałam/kalibrowałam-może jednak nie umiem?. Wszystko ustawiał/kalibrował kolega, który mi tą grzałkę pożyczył. efekt ten sam. Ale masz rację, dodatkowe wsparcie/zabezpieczeni dla grzałki musi być! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2010 Wiesz co, ja też się bawiłem tymi termostatami żeby je ustawić, bo nie trzymały zadanej temperatury. Jak już ustawiłem, to jest w miarę ok, ale jak działały same bez komputera to nie załączały się niestety w tym samym czasie tzn, najpierw jedna za jakieś pół godziny druga. Wiec mimo kalibracji na termostacie i tak termostaty działały różnie. Rzeczywiście, może jakaś pechowa dostawa była, ta nowa pożyczona ma na pewno pozytywną energię i będzie działać dobrze ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2010 Hm - a mówią że to tylko grzałka . A z tego co się słyszy to nie jeden zbiornik już załatwiła . Dlatego myślę o zastosowaniu dodatkowego termostatu o którym pisałem . To zawsze bezpieczniej . Pozdrawiam i dzięki za wasze cenne uwagi . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2010 No właśnie, powiem Ci że nad temperaturą w zbiorniku to chyba najdłużej siedziałem, żeby ustawić dobre grzanie i chłodzenie. Bo i tak trzeba długo obserwować mimo wykresu z komputera, a zwierzaki nie lubią takich eksperymentów ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2010 A tu masz 100% racji . My też nie lubimy jak temperatura skacze . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach