Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ja u siebie mam Tetre 200W, ustawiłem na grzałce 25,5 i podpiałem pod zewnętrzny Aquael Thermostab TS-500 TIMER, który mam ustawiony na 25 stopni, to tak w celu dogrzania wody w nocy, bo akwarium mam w biurze a w nocy niestety temperatura spada do 16 stponi / w zimie /, oprócz tego Jager 200W w sumpie ustawiony na 26 stopni, oczywiście musiałem kalibrować zgodnie z instrukcją Jager'a, i wydaje mi się, że jest ok,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hepatus1000, dzięki za linki. Chyba zakupię na próbę, zawsze to ciut lepiej niż sama grzałka z termostatem. chyba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 5 lat jagera w słodkim i 3 lata jagera w morskim - polecam. Na twój baniak dałbym 300w.

U mnie te grzałki działają bez zarzutu super, nigdy nie miałem z nimi problemów.

edit:

Jednak słyszałem tez negatywną opinie o jagerze od znajomego (zepsół sie termostat) w malawi padły wszystkie pyszczaki z przegrzania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żeby być sumienną, od dwóch dni jest u mnie kolejna grzałka Jager'a (w sumie czwarta).

i ta (podobnie do poprzedniczek) wymaga odpowidniej kombinacji. musi być ustawiona na 22 co by w zbiorniku było 25.

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dodać, że moje dwie 300W Jagery podłączone są do AT Control, jak się sypnie termostat i powiedzmy będzie grzać na maksa to comp odetnie prąd do nich po przekroczeniu zadanej temp.

@nika, to masz pecha do tych grzałek, może ta okaże się niezawodna;-)

Warto mieć jakieś dodatkowe zabezpieczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jarosław, no właśnie pojąć tego nie mogę. Wiele osób poleca Jagery jako bardzo dobre, dlatego też i ja je kupiłam. Dziwi mnie tylko jedno, o ile wszystkie trzy jagery, które działały nie do końca poprawnie lub wcale, były z jednej dostawy w sklepie.

z kolei ta czwarta, jest pożyczona. Kupiona w zupełnie innym czasie i chyba (nie jestem pewna) w innym sklepie. ten sam problem z poprawnym ustawieniem.

I żeby nie było, do tej czwartej ja się nie dotykałam/kalibrowałam-może jednak nie umiem?. Wszystko ustawiał/kalibrował kolega, który mi tą grzałkę pożyczył. efekt ten sam.

Ale masz rację, dodatkowe wsparcie/zabezpieczeni dla grzałki musi być!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co, ja też się bawiłem tymi termostatami żeby je ustawić, bo nie trzymały zadanej temperatury.

Jak już ustawiłem, to jest w miarę ok, ale jak działały same bez komputera to nie załączały się niestety w tym samym czasie tzn, najpierw jedna za jakieś pół godziny druga.

Wiec mimo kalibracji na termostacie i tak termostaty działały różnie.

Rzeczywiście, może jakaś pechowa dostawa była, ta nowa pożyczona ma na pewno pozytywną energię i będzie działać dobrze ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm - a mówią że to tylko grzałka . A z tego co się słyszy to nie jeden zbiornik już załatwiła . Dlatego myślę o zastosowaniu dodatkowego termostatu o którym pisałem . To zawsze bezpieczniej . Pozdrawiam i dzięki za wasze cenne uwagi . ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, powiem Ci że nad temperaturą w zbiorniku to chyba najdłużej siedziałem, żeby ustawić dobre grzanie i chłodzenie.

Bo i tak trzeba długo obserwować mimo wykresu z komputera, a zwierzaki nie lubią takich eksperymentów ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi