Paweł 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Styczeń 2010 ...ale będzie sps'owisko Na początek garść informacji technicznych: Akwarium: 90x45x45 OW Sump 63 l. Pompa obiegowa: AM Ocean Runner 2500 Pompy cyrkulacyjne: Tunze Turbelle nanostream 6025 i 6055 Oświetlenie: Blau Aquaristic 6x39W T5 Odpieniacz: AM Turboflotor Blue 1000 Zbiornik został założony pod koniec listopada. Akwarium powstało ze zbiornika słodkowodnego. Sam wywierciłem otwory i wkleiłem komin. W akwarium jest 23 kg. żywej skały z Bali. Umieściłem ją jako skałę prosto z frachtu, przez co zbiornik dojrzewał jakieś 6 tygodni. Poza tym jest 3 cm warstwa Live Aragoonite Samoa Pink. W sumpie założyłem filtr glonowy na Miracle Mud z caulerpa prolifera i glonami spagetti. Obecnie NO3 jak i PO4 są na zerowym poziomie wg testów JBL, resztę mierzę Salifertem pH 8,0, Ca 420, Mg 1275, KH 9, zasolenie 1,024. Zdjęcie jest z końca grudnia. Wygląd obecny. PS. Chętnie się dowiem jak umieścić zdjęcia w formie galerii z miniaturek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Styczeń 2010 Mój ulubieniec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Styczeń 2010 nie uzywaj testow jbl bo oszukuja wyniki one sie nadaja do slotkowodnego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Styczeń 2010 Po za nie trafionymi testami, to co całkiem czyściutki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Styczeń 2010 Pomiary testowe są tylko orientacyjne w tej roli NO3 i PO4 JBL sprawują się bardzo dobrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2010 Wczoraj dałem na noc Reef Booster. Oczywiście przedawkowałem zakłądając zbyt optymistycznie ilość preparatu w fiolce. Zamiast dać 1/2 wyszły jakieś 4/5. Na szczęście nic się nie stało. Rano jeszcze przy zgaszonym świetle popatrzyłem na koralowce - tak wyciągniętych polipów jeszcze nie widziałem. Szczególnie acropory zareagowały na preparat. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2010 http://img109.imageshack.us/img109/5140/pict4630.jpg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2010 Wyslalem Ci priv w sprawie szczepek sps'ow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2010 Paweł mógłbyś wstawić zdjęcie swojego odpieniacza w trakcie pracy, mam taki sam, akwa jest w trakcie dojrzewania ale jakby nic się nie działo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2010 Jak tylko zreperuję lampę do swojego aparatu to wstawię. Jak masz ustawiony odpieniacz, na mokrą? ...Ale Ty widzę, że masz bardzo ładny zbiornik. Piasek czyściutki, gloniki sobie rosną. Możesz sobie kupić jakiegoś jeżowca np. Mespilie. On ładnie czyści. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2010 Powiem szczerze że jeszcze nie ogarniam tego sprzętu. Raz chodził z dodatkowym krążkiem przy poziomie wody w nim, teraz jest ustawiony bez dystansu z poziomem wody po środku stożka. Co do jeżowca to sam nie wiem bo dzisiaj minął 3 tydzień i tak jak pisałem od dzisiaj jest ustawiony pełny cykl oświetleniowy. Zapraszam zresztą do komentarzy w moim wątku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2010 http://img191.imageshack.us/img191/5161/pict4742.jpg Zdjęcie odpieniacza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2010 no co ty, u mnie jest biała i nic się nie dzieje po tygodniu była jedynie gęsta zawiesina na wewnętrznej stronie stożka, no ale może to wina dojrzewania i braku życia. PS. Chętnie się dowiem jak umieścić zdjęcia w formie galerii z miniaturek. Musisz dodać zdjęcia jako załączniki. Na dole są dodatkowe opcje i tam masz pozycję Dołączone pliki i zarządzanie załącznikami przykład: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Marzec 2010 Mały update. Zdjęcie z 23.02. W międzyczasie Mespillia na spółkę z jakimś krabem obsmyczyły mi zoa. Teraz praktycznie juz ich nie ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Marzec 2010 Troche pustawo masz w tym akwarium,zapraszam do mnie po nastepne szczepki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Marzec 2010 Rowniez zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Marzec 2010 ...i jeszcze pustawo będzie. Na razie jestem na dużym deficycie gotówki i muszę niestety wstrzymać wszelkie inwestycje w zbiornik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach