Skocz do zawartości
wojtesu

dolewka bezpośrednio z osmozy...

Rekomendowane odpowiedzi

Angelikanet - prawie dobrze, z reguly zawory maja bez zasilania zamkniety zawor. Jak cewka padnie to wiadomo ze sie zamknie.

Tylko ze takie awarie sa rzadkie. Co zrobisz jak zawiesi ci sie zawor? Co wystepuje o wiele czesciej niz spalenie samoistne cewki.

Opisane przez ciebie rozwiazanie nie zabezpiecza uszkodzenia zaworu. Jedynie nie zadziala otwarcie sie zaworu jak spali sie cewka.

Jak chce sie miec pewnosc nalezy zalozyc 2 zawory w szereg i zalaczac oba w czasie dolewania... To jedyna opcja. :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie o zabezpieczenie elektrozaworu przed np zanieczyszczeniami czy jak Smith pisze zawiechami mnie interesuje. Jak wyjdę na wakacje i przestanie działać dolewka, to kicha. Ja mam jeden elektrozawór, a oprócz tego zawór pływakowy (taki jak w zbiornikach wc)na końcu instalacji już w sumpie. Pływak zabezpiecza jak już poziom wody się podniesie.

A czy sprawdzaliście co pokazuje tds w takiej dolewce ??

Edytowane przez Niejeden z nas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pogratulować, mi po odpuszczeniu również pokazuje 0 ale im dalej tym gorzej, po kilku dniach jest ponad 0,10... A z tego co widzę załącza się dość często. I nie ma reguły czy wkłady nowe czy stare.. Za każdym razem historia sie powtarza. Jakieś pomysły ?? Teraz mam membranę RO100, żywicę MB-20 Rohm&Haas, prefiltry 20 i 5 mikronów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi