Skocz do zawartości
Fajfer

Dobór oświetlenia nad zbiornik 140x80x60(h)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Koledzy proszę o pomoc w doborze oświetlenia nad baniak o wymiarach jak w temacie.

Zbiornik będzie przezierny, umieszczony w ścianie między salonem i kuchnią, więc skała będzie zajmowała środek akwa.

Planuję, że będzie to akwa z SPS'ami, zależy mi na równomiernym oświetleniu całego baniaka.

Dziękuję za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam.

Fajfer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, ja tak mam zrobione. Zbiornik w ścianie między kuchnią i salonem. Ma wymiary 150x60x65 i cały problem polega na tym aby wygospodarować odpowiednią ilość miejsca nad akwa tj. aby odległość lustra wody od belki stropowej w ścianie wynosiła co najmniej 50 cm. Potem możesz już kombinować z oświetleniem jak chcesz. Ja mam 2 szt Ledy BT EX powieszone wzdłuż zbiornika, centralnie nad skałą i jest ok. Należy zawiesić na odpowiedniej wysokości. Jeśli jednak nie będziesz eksperymentował z ledami to może warto zastanowić się nad zastosowaniem odpowiednich świetlówek i klasycznego HQI w normalnym wydaniu w formie lampy. Tak się nawet składa, że mam mało używaną (około 3 miesiące) lampę AM 2x150 HQI 2x54W o długości 120 cm i szerokości około 40 cm, była by idealna dla Ciebie... :-) Ja wymieniłem na ledy bo otwór o którym pisałem zaprojektowała mi firma akwarystyczna w taki sposób, że miałem 20 cm miejsca i HQI nagrzewało mi zbiornik niemiłosiernie...

Giersza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, jeśli będziesz miał jeszcze zabudowe korony zbiornika przez szafke to powodzenia. Rozważ więc oświetlenie samymi rurami T5 lub ledy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi