Skocz do zawartości
Radek911PL

[375 l] Rafa Niefoto - radek911PL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Myślę, że nadszedł już czas, kiedy mogę pochwalić się swoim drugim morskim baniaczkiem. Na Nano-Reef już baniak opisałem, ale warto myślę napisać kilka słów również i tu aby zbierać jak najwięcej porad na temat hodowli korali niefoto, zwłaszcza że dopiero zaczynam przygodę z tymi zwierzakami.

Długo zastanawiałem się co będzie stanowiło jego obsadę. Najpierw miał być to baniak FO, ale uznałem, iż same rybki w akwarium nie będą robiły takiego wrażenia. Później pomyślałem o typowej rafie z LPS'ami i SPS'ami, ale w końcu takie akwarium już u mnie stoi, więc po co było robić drugie takie same. Wybór więc padł na koralowce niefotosyntezujące. Zadanie trudne, ale jestem pewien, że z pomocą forumowiczów uda mi się te zwierzaki utrzymać w dobrej kondycji.

Przejdźmy teraz do strony technicznej mojego nowego baniaczka.

Akwarium: 150cm x 50cm x 50cm, co daje 375 litrów.

Sump: 80cm x 40cm x 40cm, w którym znajduje się jakieś 60 litrów, więc w całym układzie krąży jakieś 440 litrów.

Obieg: Hailea HX-8830f (3600l/h)

Cyrkulacja: Dwie pompy JVP-102 (5000l/h każda)

Oświetlenie: Dwie świetlówki aktyniczne T5 39W, świetlówka LED 15W 14.000k

Filtracja: 60kg LR, 80kr LS

Absorbery: Filtr Aquamedika na fosforany

W akwarium zamieszkało już kilka Gorgoni, gatunków niestety nie znam, Tubastrea i jeszcze parę innych korali i gąbek widocznych na zdjęciach.

W piasku, zamieszkała rozgwiazda piaskowa, a po skale pełza parę Tectusów, dwie krewecie czyszczące i jedna Debelius.

Z rybek pływają u mnie: sześć Chromisów Viridis, Pseudocheilinus hexataenia, Gomposus Varius, Centropyge bispinosa oraz czerwony mandaryn.

Dość tych opowieści czas pokazać zdjęcia:

Widok na akwarium od strony schodów:

pc272949.jpg

Widok od strony salonu:

pc272950.jpg

pc272951.jpg

pc272952.jpg

pc272954.jpg

I kilka zdjęć korali:

pc282977.jpg

pc272957.jpg

pc272959.jpg

pc272961.jpg

pc272970.jpg

pc272971.jpg

pc272973.jpg

pc272960.jpg

pc272969.jpg

pc302994.jpg

78627922.jpg

I zdjęcie sumpa:

pc272948.jpg

To by było na tyle :P

Pozdrawiam

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładna barwa światła, ładne ułożenie, bardzo estetyczny baniaczek, a do tego nie pospolity czyli niefoto przypuszczam, że za jakiś czas będzie z tego niezły cukierek :dance3:

Pozdrawiam i powodzenia ja bym się nie podjął niefoto choć są piękne :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do tej pory widywałam mniejsze akwaria niefoto i nawet zakładałam (czysto teoretycznie) że duży zbiornik już nie będzie miał tego uroku.

jak widać moje teoretyczne gdybania minęły się z realiami !

ułożenie skał super! lokatorzy podrosną, dojdą nowi i będzie bajka. gratuluję i zazdroszczę (ale tak życzliwie)

:dance3:

i z ciekawości podpytam, obecną obsadę ile razy dziennie karmisz? i ile schodzi tego jedzonka na jedno karmienie?

i jeszcze odpieniacz, docelowo zostawiasz ten?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do korali to staram się karmić 2 razy dziennie. Gorgonie karmię głównie suchymi pokarmami wymieszanymi w strzykawce, wsypuję dwie miarki; lub czerwony plankton, ikra i tym podobne, w zależności czy chce mi się schodzić do zamrażalnika czy nie. Natomiast na tubastree rozpuszczam kostkę mrożonki.

Co do odpieniacza to zobaczymy. Narazie trochę pochodzi ten z braku większej gotówki na zakup mocniejszego. Ale jak pojawi się kasa to kto wie. Narazie kombinuję by powiększyć sump i dorobić refugium.

Pozdrawiam

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi