Radek911PL 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2010 Witam wszystkich. Myślę, że nadszedł już czas, kiedy mogę pochwalić się swoim drugim morskim baniaczkiem. Na Nano-Reef już baniak opisałem, ale warto myślę napisać kilka słów również i tu aby zbierać jak najwięcej porad na temat hodowli korali niefoto, zwłaszcza że dopiero zaczynam przygodę z tymi zwierzakami. Długo zastanawiałem się co będzie stanowiło jego obsadę. Najpierw miał być to baniak FO, ale uznałem, iż same rybki w akwarium nie będą robiły takiego wrażenia. Później pomyślałem o typowej rafie z LPS'ami i SPS'ami, ale w końcu takie akwarium już u mnie stoi, więc po co było robić drugie takie same. Wybór więc padł na koralowce niefotosyntezujące. Zadanie trudne, ale jestem pewien, że z pomocą forumowiczów uda mi się te zwierzaki utrzymać w dobrej kondycji. Przejdźmy teraz do strony technicznej mojego nowego baniaczka. Akwarium: 150cm x 50cm x 50cm, co daje 375 litrów. Sump: 80cm x 40cm x 40cm, w którym znajduje się jakieś 60 litrów, więc w całym układzie krąży jakieś 440 litrów. Obieg: Hailea HX-8830f (3600l/h) Cyrkulacja: Dwie pompy JVP-102 (5000l/h każda) Oświetlenie: Dwie świetlówki aktyniczne T5 39W, świetlówka LED 15W 14.000k Filtracja: 60kg LR, 80kr LS Absorbery: Filtr Aquamedika na fosforany W akwarium zamieszkało już kilka Gorgoni, gatunków niestety nie znam, Tubastrea i jeszcze parę innych korali i gąbek widocznych na zdjęciach. W piasku, zamieszkała rozgwiazda piaskowa, a po skale pełza parę Tectusów, dwie krewecie czyszczące i jedna Debelius. Z rybek pływają u mnie: sześć Chromisów Viridis, Pseudocheilinus hexataenia, Gomposus Varius, Centropyge bispinosa oraz czerwony mandaryn. Dość tych opowieści czas pokazać zdjęcia: Widok na akwarium od strony schodów: Widok od strony salonu: I kilka zdjęć korali: I zdjęcie sumpa: To by było na tyle Pozdrawiam Radek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2010 Ładna barwa światła, ładne ułożenie, bardzo estetyczny baniaczek, a do tego nie pospolity czyli niefoto przypuszczam, że za jakiś czas będzie z tego niezły cukierek :dance3: Pozdrawiam i powodzenia ja bym się nie podjął niefoto choć są piękne :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2010 do tej pory widywałam mniejsze akwaria niefoto i nawet zakładałam (czysto teoretycznie) że duży zbiornik już nie będzie miał tego uroku. jak widać moje teoretyczne gdybania minęły się z realiami ! ułożenie skał super! lokatorzy podrosną, dojdą nowi i będzie bajka. gratuluję i zazdroszczę (ale tak życzliwie) :dance3: i z ciekawości podpytam, obecną obsadę ile razy dziennie karmisz? i ile schodzi tego jedzonka na jedno karmienie? i jeszcze odpieniacz, docelowo zostawiasz ten? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek911PL 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2010 Co do korali to staram się karmić 2 razy dziennie. Gorgonie karmię głównie suchymi pokarmami wymieszanymi w strzykawce, wsypuję dwie miarki; lub czerwony plankton, ikra i tym podobne, w zależności czy chce mi się schodzić do zamrażalnika czy nie. Natomiast na tubastree rozpuszczam kostkę mrożonki. Co do odpieniacza to zobaczymy. Narazie trochę pochodzi ten z braku większej gotówki na zakup mocniejszego. Ale jak pojawi się kasa to kto wie. Narazie kombinuję by powiększyć sump i dorobić refugium. Pozdrawiam Radek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach