wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 Witam, mam problem z określeniem Potasu w baniaku. Test KZ jest totalnie nie do odczytania dla mnie i mam pytanie. Znacie inne testy które nadają się do mierzenia Potasu?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 http://aqua-reef.pl/dla-poczatkujacych-f34/instrukcja-testu-na-potas-t1436.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 mało pomocna informacja, czytałem ten wątek. Pozatym pytałem o alternatywe dla testów KZta.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 spoko .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 Dwie firmy robia test na potas Korallen-Zucht i Fauna Marin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 Czy używałeś tego Fauna Marin? jest bardziej czytelny, dokładny od KZta? Warto w niego zainwestować? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 tylko jest KZ wiarygadnym testem na potas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 Czy używałeś tego Fauna Marin? jest bardziej czytelny, dokładny od KZta? Warto w niego zainwestować? http://aqua-reef.pl/showpost.php?p=17406&postcount=7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 tylko jest KZ wiarygadnym testem na potas Podobno obydwa sa tak samo malo wiarygodne w porownaniu z testami w laboratorium ale to wiadomosc z drugiej reki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 to wiadomo ze w laboratorium jest wiarygodny pomiar ale mówimy o testach co do testu KZ trzeba zrobić kilka pomiarów ze byśmy mniej więcej wiedzieli jak go odczytać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 dzięki za info i klapa totalna bo dla mnie test KZ na potas to jakaś wielka pomyłka albo daltonistą zostałem.... robiłem już kilka pomiarów ale jak narazie nie potrafię odczytać wyniku.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 do kolegów ze śląska , znacie namiary na jakieś wiarygodne laboratorium które może zrobić badania wody morskiej na najbardziej interesujące Nas pierwiastki?? Okoloce Śląska mam namyśli trase Katowice - Cieszyn ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 Ja mam test FM , nie wim jak jest z jego wiarygodnością ale test i odczyt wyniku jest prosty i dokładny.Co do testu KZ to na ich forum ciągle ktoś prosi o pomoc w odczycie ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 nie dziwie się że mają ruch na forum KZta bo sam zrobiłem już z 10 testów i dalej nie wiem czy woda w próbce ma przyjąć kolor z paska czy odczyt następuje na zasadzie przejrzystości próbki, porażka. Co do FM to nie wiem czy warto inwestować w ten test ale chyba wyboru jak widać wielkiego nie ma .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 nie dziwie się że mają ruch na forum KZta bo sam zrobiłem już z 10 testów i dalej nie wiem czy woda w próbce ma przyjąć kolor z paska czy odczyt następuje na zasadzie przejrzystości próbki, porażka. Co do FM to nie wiem czy warto inwestować w ten test ale chyba wyboru jak widać wielkiego nie ma .... Tak w teście KZ odczyt następuje na zasadzie przejrzystości próbki , próbke stawiasz na pasku w miejscu gdzie pasuje kolorem patrażc od góru przez badoną wode, ale z tym jest problem bo kolor ciężko dopasować bo jest bardzo jasny! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 najlepiej to wes próbkę wyślij do korale.pl ( do michała ) i ci zrobi pomiar na sprzęcie hanny z laboratorium pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Dzięki za pomoc, będe walczył z tym testem KZ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Tak w teście KZ odczyt następuje na zasadzie przejrzystości próbki , próbke stawiasz na pasku w miejscu gdzie pasuje kolorem patrażc od góru przez badoną wode, ale z tym jest problem bo kolor ciężko dopasować bo jest bardzo jasny! To niezupelnie tak. W momencie gdzie pasek przestanie byc widac przez probowke, tam ja zatrzymujemy i odczytujemy pomiar. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach