Skocz do zawartości
marek4066

Salifert Ca ??

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich , mam pytanie w sprawie testu Salifert Ca robiłem pomiar wapna według tej instrukcji ;Test na Wapń (Ca)

1. 2ml strzykawką nabrać 2ml wody z akwarium i wlać do pojemnika testowego. Dla lepszych wyników można zamiast 2ml dodać 1ml.

2. Wsypać 1 płaską łyżkę Ca-1 do pojemnika testowego. Dla lepszych wyników można dodać 1/2 łyżki. NIE MIESZAĆ!

3. Dodać do pojemnika testowego 8 kropli Ca-2 i mieszać powoli przez 20 sekund. Dla lepszych wyników zamiast 8 kropli dodać 4.

4. Na 1 ml strzykawkę nałożyć plastikową końcówkę i nabrać Ca-3 aż wskazówka będzie dokładnie na 1,00ml, w strzykawce może być odrobina powietrza, ale to normalne i nie ma wpływu na wynik testu.

5. Kropla po kropli dodawać Ca-3 do pojemnika testowego. Po każdej kropli mieszać przez 1-2 sekund. Należy to tak długo powtarzać, aż roztwór będzie koloru różowo - czerwonego do niebieskiego.

6. Strzykawkę obrócić tak, aby plastikowa końcówka wskazywała do góry i ustalić pozycję czarnej części w kolbie. Należy patrzeć na górny koniec czarnej końcówki (ringu) tłoczka strzykawki, podziałka jest co 0,01 ml. Zawartość Ca należy odczytać z tabeli załączonej do testu. Naturalna woda morska zawiera Ca w ilości ok. 425-450 mg/l.

I robiłem go na dwa sposoby według (dla lepszych wyników) i normalnie, i testy wyszły mi że według tych lepszych wyników mam Ca-300 a normalnie mam Ca- ponad 500. który wynik jest prawidłowy? dlaczego tak wyszło?powinienem dodawać wapna czy już nie?:) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Dla lepszych wyników można zamiast 2ml dodać 1ml." - to jest złe tłumaczenie, już się z takim czymś spotkałem, to oznacza, że wynik będzie mniej dokładny - mniej wody, mniej odczynników, mniejsza dokładność. Proponuje korzystać z instrukcji na stronie salifert.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkie dzięki :) ale niebardzo rozumie to; 1. Do pojemniczka testowego wlać 2 ml wody z akwarium. Można użyć 1 ml wody, ale wynik jest wtedy mniej dokładny (oszczędzasz za to odczynniki).

2. Dodać do badanej wody 1 płaską łyżeczkę Ca-1 do pojemnika testowego ( 1/2 łyżki jeśli próbka ma 2 ml). Nie mieszać.

1/2 łyżeczki jeżeli 2ml wody?? a 1 łyżeczke jeśli 1 ml?? czy tak im sie napisało??:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek4066

Ciekawe podejście ? Ja robie odwrotnie zamiast 2 ml leje np 4 ml i analogicznie więcej odczynika, wydaje mi się że wyniki są dokładniejsze, myśle że tu nie ma co oszczędzać

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę że to błąd, chodzi o to że połowa wody to połowa odczynników. Ja zawsze robię pierwszą wersję bardziej dokładną i nie mam takiego problemu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki ogromne:) czyli 1łyżeczka i 2 ml wody:) a do dokładniejszych pomiarów anologicznie więcej:) czyli ja robiąc w ten sposób swój pomiar mam naprawde 500 Ca tak?? dzięki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi