Skocz do zawartości
SEWERYN_S

Zmiana oświetlenia w moim zbiorniku - jakie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Myślę o zmianie oświetlenia w moim akwa 1056l - długośc zbiornika to 220cm, głębokość 60cm, szer 80cm. Co będzie najlepsze. Obecnie mam ati 10x80W ale myślę że jest za słabę do mojego zbiornika. Chce kupić coś konkretnego na lata - jak myślicie co będzie najlepszym rozwiązaniem i jak możecie podajcie orientacyjny koszt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaglądnij na stronkę http://aqua-reef.pl/aktualnosci-ze-sklepow-f66/dostawa-arnik-w-lamp-balast-w-t1794.html . Lampa super . :ok: Moja propozycja to 3x250 do tego świetlówki lub 2x400 i świetlówki .Ja mam nad moim zbiornikiem 140x60x60 - 2x250 HQI i 2x54 T5 . Będę dokładał jeszcze 2x54 T5 . Powinno być oky . :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seweryn S witam

Moja propozycja to zdecydowanie 3 x 250 + niebieskie. Mam akwarium 180 i posiadam

2 x 250 HQI teraz z mojego doświadczenia wynika że chyba lepiej by było mieć 3 x 150

widzę miejscami nie doświetlone strefy rozłożenie równiemiernie światła ma swoje zalety

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może ledy. Na dłuższą metę i tak ci się zwrócą przy tym litrażu. HQI finansowo boli przy wymianie żarników i świetlówek. Mówię to ze swojego doświadczenia, dlatego też powiesiłem ledy, black pytonga mogę z całą odpowiedzialnością polecić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do lamp led to najpierw radze ci zobaczyc jak dzialaja na zywo, nie wszystkim takie swiatlo odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie, widziałem już kilka lamp i najlepsze dla mojego oka to HQI + niebieskie, myślę nad 3x250w + 4x80w T5 niebieskie - myśle że powinno wystarczyć, ledów nie chde, czy polecacie jakąś konkretną firmę, czy wszystkie lampy są wporzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw to co masz, wyciągnij z tego światła max, a raczej z akwarium tym swiatłem oświetlonego, a uwierz mi że można wiele, jeśli za rok dojdziesz do wniosku że Ci nie odpowiada to zmienisz.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam giesemann spectra, maja szersze odblysniki od innych lamp hqi. Albo sam skompletuj stateczniki elektroniczne i odblysniki lumenbright lub lumenarc-to by bylo najlepsze rozwiazanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam sam kiedyś stanołem nad podobnym problemem po przeanalizowaniu za i przeciw

doszedłem do wniosku że brillux i appolo to są odpowiednie można oczywiście szukać czegoś naj..... ale czy warto ?, obie lampy pobierają nie wiele od oddawania mocy ale

jedną żecz bym Ci doradził zastanów się nad skrajnymi lampami asymetrycznymi, środek symetryczna. Co nam to daje ? nie mamy tyle światła na bocznych ścianach co powoduje

zmniejszenie czyszczenia szkła a i tak najczęściej światłolube wsadzamy na środku.

Znajdziesz bez problemów takie lampy w necie kwestia na jakie żarniki chcesz ale to czy

E-40 czy Fc2 zawsze można przerobić jak wolisz jedni mawiają ze E-40 bo większa moc inni że Fc2 bo ładniej świecą ja wybrałem Fc2 co do żarników polecam jednak reefflux

12 000 do tego nie trzeba wiele niebieskich ale jak to wiadomo jeden lubi córlę a inny teściową, z tego co mogę poradzić z autopsji to usytuowanie ok 30 - 40 cm nad akwa

i nie zamykaj akwarium od góry

pozdrawiam

Jak coś to pisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale jak to wiadomo jeden lubi córlę a inny teściową, z tego co mogę poradzić z autopsji
Sławek, no to poradź :) sory za OT, ale nie mogłem się powstrzymać, chyba mnie jeszcze od piatku trzyma głupawka :)

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oswietlenie oczywiscie zalezy odobsady zbiornika :-)

ale ogolnie to polecalbym 2x 250 hqi ale zrobione na lumenarc i to tego 8x80w t5

lub do obecnej lampy dostaw 10x24w t5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie wydaje ze jak przedtem miałem 3x150 HQI + 2x80w blue to ładniej oświetlało niż te 10x80w . Światło było takie czyste, mocne białe że aż oślepiało, ateraz jest takie normalne i jeszczse w wodzie widać każdy pływający syf. Czy to normalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak Seweryn, to normalne, T5 dają takie "płaskie" światło, HQI "żyje", ale jeśli marzysz o "gaciowych" kolorkach to przy HQI śmiem twierdzić że ich nie wyciągniesz tak jak przy T5.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha, to więc seb co proponujesz, powiedzmy ze zostane przy obecnej lampie , czy jeszcze coś dołożyć, jeśli tak to co - poprosze o konkretne wskazówki - dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konkretnych wskazówek Ci nie podam, takie nie istnieją. Po prostu postaraj się pokryć całe akwarium światłem, nic więcej. Przyznam że nie zagłębiałem się głębiej w analizę wymiarów baniaka i lampy ale myślę że ustawienie jej jak najbardziej pośrodku i obsadzenie boków baniaka mniej światłolubnymi gatunkami, nie muszą to być lps-y, moga być na przykład "bezpolipowe" acry może za jakiś czas przynieść zamierzony efekt.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi