Skocz do zawartości
nika

KZ fiji purple vs. philips T5

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie do osób używających zamiast fiji purple świetlówek philipsa. może ktoś już świecił philipsem T5? interesuje mnie "wydajność" tej swietlówki, w cenie różnica jest niecałe 10pln. i o ile sama się przekonałam, że KZ po 2-3 m-cach należy zmienić to ciekawi mnie ten "zastępczy philips" .

może wytrzymuje dłużej? czy też nie ma żadnej różnicy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Miałem obie świetlówki (T5) założone koło siebie,

Jeśli chodzi o barwę oraz intensywność świecenia to w mojej ocenie obie są takie same, jeśli chodzi o trwałość to ja nimi świeciłem ponad rok bez skutków ubocznych,

Co do samej TLD03 philipsa to T5 jest niestety jej dużo gorszym bratem od T8.

Ps, polecam te świetlówki osobą które mają dostatecznie doświetlone zbiorniki a w/w tylko uzupełniają barwę (jakość) światła, niestety actiniki nie doświetlą nam zbiornika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kiflu, dziękuję za wypowiedź :) chociaż powiem Ci, że teraz sama jestem w kropce - dlatego nie podałam linka do philipsa. bo wydawało mi się , a moze źle zapamiętałam, że zamiennie do FIJI PURPLE można stosować philipsa TLD-coś tam... ale sama nie mogę znaleźć tego w T5. więc nie wiem czy czegoś nie pokręciłam :)

czy Ty mówisz o tej świetlówce ?

u mnie nadszedł czas wymiany świetlówek i chcę teraz włożyć 2 lub trzy fiji. do tej pory miałam jedną. i o ile ta jedna świeci bardziej dla mnie niż dla korali, to te dwie dodatkowe albo będę zmieniać co trzy m-ce, albo pomyślałam o trwalszym zamienniku.

cóż, tyle się czaiłam na tą fiji, w sierpniu nabyłam jedną i bardzo mi się spodobało, więc chcę więcej :)

ale zmiany co 3 m-ce mnie lekko zniechęcają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest o tej właśnie T5 myślę, T8 nazywały się TLD03,

Co do czasu świecenia nie doradzę, może inni koledzy, tak jak pisałem po roku dalej obie tak samo świeciły (mogły równo systematycznie się zmieniać :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi