Skocz do zawartości
SaltMen

375 L Ćwiartka Koła Morskiej Wody ;-) Saltmen

Saltmenie ! ;-)  

3 użytkowników zagłosowało

1. 1. Saltmenie ! ;-)

• Jest dobrze, akwarium ma potencjał idziesz w dobrym kierunku ;-)
    • Weż ty się zajmuj lepiej hodowlą głupików
      0
    • Zobaczymy co z tego będzie jak dojdzie życie
    • Nie mam zdania, ale sobie klikne na odpowiedz 4 ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie,

nie miałem jeszcze okazji się przywitać. Pomimo tego, że jestem mało aktywny w pisaniu to oba fora czytam już od dawna.

Akwarystyka morska od zawsze byla dla mnie czyms magicznym :smile: kolory, ryby, korale wszystko to robilo dla mnei piorunujace wrazenie i korzystalem z kazdej chwili i sposobnosci aby moc poogladac morskie baniaki, wydawalo mi się to jednak bardzo niedostepne ze wgledu na koszta. Myslalem - moze kiedys...

W tym czasie zalozylem akwarium malawi B) chcialem wpierw stylizowac je na morskie, ale uznalem, ze to wiocha i w 100% nastawilem sie jednak aby bylo to 100% oddanie biotopu malawi.

Przypadkowo trafilem na Marcina - (Marcinus) osobe o zlotej cierpliwosci i po miesiacu codziennych atakow po 10.000 pytan z mojej strony mozolnie tlumaczyl :) oczywiscie wsparte to bylo dodakowym czasem wlozonym w wyciaganiu wiedzy z forum.

Marcin przekonal mnie, ze nie trzeba wydawac jakis nieziemskich kwot aby wystartowac z morszczyzna i tak zaaranzowalem na poczatku 110l baniaczek. Malym kosztem, co nie oznacza, ze w jakis nie profesjonalny sposob. Po roku oczywiscie zrobilo sie za ciasno. Na dodatek wszystkie akwaria - malawi,morskie,kotnik byly w sypialni. Chcialem cos wiekszego w salonie, gdzie spedzam najwiecej czasu.

Akwarystyczna sypialnia :nono:

akwaria.jpg

Rozgladalem sie za szklem od dluzszego czasu. Poczatkowo mial to byc 250-300l max zestaw z panelem. Jednak natrafilem na allegro na akwarium Włodka (hepatus1000) sprzedawal on swoj zestaw 375l + 150 sump. Akwarium idealnie pasowalo do mojego pokoju. Mialem spore obawy o wage akwarium, ktora aktaualnie podchodzi pod 700kg ;) ale na szczescie nic zlego sie nie stalo. Większy litrarz, wieksze koszta, wachalem sie ;) Jednak Włodek - super gość, naprawde. Przekonał mnie. Zreszta w aukcji na allegro Włodek umiescil zdjecie jego dzialajacego akwarium i to chyba zawazylo hehe, nie zalowalem.

No chyba tylko w momencie jak je znosilismy z 3 pietra i ladowalismy do samochodu (stelaz na dach) w totalna zamiec sniezna ;-)))))

Za dobrą cene dostałem szkło w idealnym stanie, sump, pompa obiegowa, hydraulike i stelaz.

Spoko Wanna ;-)

2233ml.jpg

Początkowa obsada :

PokoletusKotus (Elitka) ;-))))

zdjcie0043p.jpg

Woda Ro - lała się ponad tydzien - masakra;) mam gowniany filtr. Doszla rowniez lampa od SYNKA - rowniez super zakrecony maksymalnie na morszczyzne chłop;)

Lampa HQI 250v Aquamedicowska (w przyszlosci pewnie doloze jeszcze jakies t5)

zdjcie0047.jpg

Skała przyjechała w zeszła niedziele. Dzis kisi sie juz 8 dzien. Jednak pochodzi z dzialającego zbiornika, odgazowana. Dojrzewania jako takiego nie widze. Odpieniacz sporadycznie cos wywali. Doszlo rowniez 80 litrow z dzialajacego zbiornika.

Przyjechal odpieniacz. Uzywany co prawda, ale krotko w dobrym stanie Deltec AP600 :

zdjcie0049d.jpg

Zrobiłem oświetlenie na refugium poki co zaroweczka zwykla w przyszlosci T5 bedzie. Dziekuje rowniez w tym poscie Piotrowi (Piotr34) za garstke glonow do refugium, szacun ;)

Przy wsparciu Włodka zrobilem bajpas do odpieniacza.

dsc00345cu.jpg

Skale przerzucalem juz 3 razy. Aktualnie jest ustawiona na stelazu, ktory dostalem od Włodka. Sakala poprzewiercana. Nie chce tutaj tlumaczyc swoich kolumniastych budowli, ale na zdjeciach i filmie wyglada to naprawde duzo gorzej niz w realu. Poprostu miesca, w ktorych nie bije hqi nie widac skaly i wyglada to jak klocki lego natomiast w realu jak sie patrzy wszystko tworzy pewna budowle. Chcialem stworzyc trzy rodzaje plaszczyzn i sciane zabudowujaca komin. Pewnie jeszcze sporo sie pozmienia. Narazie mam dosc wyciagania kamlotow;)

Sporo jeszcze do zrobienia przy baniaku.

Planowana obsada ; miekie +spsy, moze lps pozniej w zasadzie to co ladne,wpadajace w oko i da rade rosnac, a nie wegetowac;)

Z rybek to napewno zebrasoma,hepatus, pewnie z 2 blazny no i duzo zycia łażącego. Zaradna ekipa czyszczaca, kopiaca;-)

Piasek oczywiscie tez, filtracja oparta o refugium i prawdopodobnie DSB.

Musze tez ogarnąć elektryke, bo niezly bajzel poki co;)

Sory za jakosc zdjec, ale robila je kamera HD, a to niestety nie aparat. No i na dodatek co by duzo nie pisac - nie mam talentu fotografa.

Jestem zwolennikiem ruchomych obrazow wiec nagralem krotki filmik z caloscia

http://www.youtube.com/watch?v=p9o71UYmge4

Widok z lekkiego boku

dsc00344ii.jpg

Widok na calosc

dsc00339x.jpg

Blizej :D

dsc00347d.jpg

Chce jeszcze napisac, ze ludzie - morszczaki to najzyczliwsza odmiana homosapiens;)))) naprawde wielkie dzieki dla wszystkich za czas poswiecony upierdliwemu Dawidowi. Nie podziekowalem jeszcze Rafałowi (ThcSkiba) wielki szacunek. Za to, ze potrafil nawet na moje czasem pewnie mocno banalne pytania cierpliwie odpowiadac!;)

Zapraszam do komentowania, krytykowania rowniez. Konstruktywna krytyka zawsze mile widziana. Ale sie rozpisalem hehe;) prosze o nie banowanie za tyle wypocin ;D

2676_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super opis, super sprzęcik - używany po dobrych cenach, full pro

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie jak mialem wybierac - kupowac nowe - drooooogo...

Kupowac tanio tani sprzet - słaaaaaaabo....;-)

Padło na wybranie trzeciej drogi - czekac cierpliwie i szukac okazji. Udalo sie za pol ceny skompletowac to co wyzej opisane;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No gratulacje. Mi też się marzy większy zbiornik ale warunki lokalowe nie pozwalają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, bardzo fajny 'setupik', gratuluje. Jak tam z grzaniem akwa przez hqi, sprawdzales juz o ile stopni sie temp. podnosi?

Jak dla mnie za duze gruzowisko ale w sumie mysle ze za duzo uwagi przykladamy do ulozenia skal, i tak wyglad zmienia sie calkowicie po dolozeniu korali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natychmiast proszę uwolnić kota. Bo jeszcze dostanie kota. Inaczej by ustawil skale, bedzie duza strefa mroku w srodkowej partii.

Pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje dudu i Lionfish.

Co do grzania to lampa nie jest tak blisko tafli. Zreszta w okresie dojrzewania swiece tylko 5 godzin dziennie wiec na dobra sprawe powiedziec nie moge o ile stopni idzie w gore. Ale w mieszkaniu mam dosc chlodno i widze,ze grzalka dosc czesto sie zalacza aby do tego 25 podbic.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie z ta skala :D

Kurde jak patrze na to zdjecie,albo film to tez mam wrazenie GRUZOWISKA, ale naprawde tragedii nie ma. Wyglada to na spojna budowle B)

Prawdemowiac po ocenie zdjec sambym sie zjechal za skale;)

Co do mroku kostia masz racje. Choc na poczatku i tak tych korali bedzie malo i dobrze jak beda na podwyzszeniu. W trakcie jak bedzie ich przybywac to napewno skala jeszcze nie jeden raz bedzie ruszona :smile:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam bo niedlugo bede testowal 400watt na d swoimi 360l i ciekawi mnie ten temat bardzo, ale rzeczywiscie przy odpowiedniej odleglosci i wiatrakach nie powinno byc problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkladajac reke pod lampe rzeczywiscie mocno grzeje. Teraz to pikuś. Zastanawiam się co bedzie latem. W poprzednim baniaku barlem poprostu wieeeelki wiatrak taki do chlodzenia pomieszczenia. Walilem prosto w tafle i schodzilo dosc szybko do 25...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ! Cieszę się że pojawiłeś się na forum . To najlepsze co można zrobić zaczynając z morszczyzną . Jest tu całe mnóstwo ludzi z wiedzą i co najważniejsze życzliwych . Patrzę na ten zbiornik z sentymentem i obserwując twoje podejście do tematu nie wątpię w to , że będzie super baniak . Co do grzania to nie ma problemu . Ja swoją solniczkę obecną chłodziłem ultra cichymi wentylatorami od kompa 6 szt , tylko w czasie świecenia światła. Pomimo oświetlenia 2x250 HQI oraz 2x54 T5 temperatura nigdy nie skoczyła powyżej 25 stopni . Lampa wisi 25 cm nad wodą . Pozdrawiam i powodzenia . :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz dzieki Włodku za wsparcie ;)

Z takimi mocnymi plecami jakie mam w was napewno cos z tego bedzie ;)

Jeszcze sponsor by sie przydal hehehe ;-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baniaczek zapowiada się bardzo fajnie i profesjonalne podejście do sprawy od początku - super ! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwarium zapowiada się sympatycznie, i to co ja lubię najbardziej - dokumentacja poczynań od samego początku. fajnie się czyta takie tematy, zwłaszcza gdy np. po kwartale/roku jest aktualizacja. widać wtedy jak akwarium się zmienia.

nad ułożeniem skały, oczywiście możesz jeszcze popracować. pamiętaj tylko, ze skałę układamy (oprócz wizualnego efektu dla nas) głównie pod obsadę. poza tym nawet najpiekniejsze ułożenie, zmieni się gdy dojdą koraliki. a gdy zaczną rosnąć, to już całkowicie - czego Ci oczywiście życzę!

ps. tak skałka, centralnie na środku, pod tym "talerzem" przypomina mi wściekłą murenę ;) , zwłaszcza na 9-ej (ostatniej) fotce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mamy następnego poznanskiego morszczaka, i dobrze:)

Naprawdę widać ze podejście masz mega pro:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noo Dawidek:);) litraż wreszcie konkretny, niedługo jadę na inspekcję;):):) rok temu mówiłem Ci,że niedługo będziesz zmieniał litraż na większy to kiwałeś zaprzeczająco głową hehe:):)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heehehe no to jest jak choroba, ale pocieszajace,ze wiekszosc z nas na nia choruje ;-)))

Dzieki temu, że Włodek rowniez na to choruje udalo mi sie dostac jego bańke :-D

i choc teraz wydaje mi sie, że tyle wystarczy to jak znam zycie za jakis czas znowu zrobi sie ciasno ;)))

nika dzieki!!

Artur - rowniez dzieki. Mysle, ze podejscie jest wynikiem tez tego, ze wszystko dosc wolno sie kapletowalo co pozwolilo na przemyslane decyzje i choc czasami chcialem isc na skroty (pomimo wszystko cierpliwosci braklo) to mialem nad soba osoby, o ktorych pisalem, ktore nie pozwalaly mi na pewne ruchy ;-)))))

Jezeli Włodek pozwoli to wrzuce zdjecie szkła gdy opiekował się nim. Co tu duzo pisac - wysoką poprzeczke mi ustawił. Mam nadzieje,ze kiedys zblize sie do tego :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi