Skocz do zawartości
brzydzi

zielony nalot

Rekomendowane odpowiedzi

I mam trudny orzech do zgryzienia, wywalić ceramikę czy nie. Znajomy ma ceramikę i akwarium bajka, hm.....W moim akwa jest 1/5 ceramiki do żywej skały, czy miało by to taki wpływ. Jak pisałem porównałem zdjęcia z września i z lutego - korale szczególnie monti całkiem inne.

Grzegorz

ps. jeszcze jedno - membrana, ma rok, ale wynik tds a 000, żywica zmieniona, węgiel i dwa sedymentacyjne również, tak teraz patrzę, że wszystko zaczęło się w grudniu..... , a nic nowego nie dawałem, tylko zaprzestałem karmić korale z uwagi na nalot bakteryjny:( Teraz nalotu praktycznie nie ma, pojawił się zielony glut, na tylnej szybie brązowy na wapiennych choć ten już praktycznie zszedł, zostało bielenie.... a zmierzyłem dziś o 11.00 Ph i wyszło 7,7....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze zauważyłem, że ten zielony nalot jakby od wczoraj ruszył ze zdwojona siła. Wczoraj karmiłem korale miksem - 5 kostek, tak robię co dwa dni. Nie daję od ponad tygodnia aac i cv (wcześniej po dwie krople co dwa dni przez dwa tygodnie). Odpieniacz wcześniej skręciłem na min, tylko sucha piana, ale widzę, że to gó...o ma pożywkę, ale od czego? NO3 praktycznie 0 no nie, skłamał bym w fiolce jak zleje wodę w róg widać lekki różowy kolorek. Niestety nie wiem jakie jest PO4 (na salifercie 0, ale on nie jest dokładny). Co robić, u mnie nie ma gdzie zmierzyć PO4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wywalał tą ceramikę jak nie pomoże to zawsze możesz ja wrzucić z powrotem , zrobiłbym podmianę duża z 30% i obserwował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki daimen. Przeczytałem, że zielone cyjano występuje przy wysokim PO4 chyba, że źle przetłumaczyłem:p. U mnie PO4 jest niewykrywalne salifertem i teraz pytanko gdzie zmierzyć. Kiedyś chyba korale mierzyły wodę, ale nie wiem czy jest to aktualne?

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam test Rowy na PO4 jak chcesz to mogę Ci wysłać :good:

pozdrawiam Janusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Januszu wielkie dzięki :good:, czekam na odpowiedź yoki . Jesli nie dostanę to uśmiechnę się do Ciebie.

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko i tak mi leży nieużywany a termin przydatności się kończy za pół roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak Janusz przysłał mi test Rowy - wielkie dzięki. Mam jednak zagwozdkę :D. W teście są dwie fiolki, hm do czego druga, nie mam instrukcji a na obrazkach ;) jest wykorzystana jedna. Po wlaniu 20 ml wody, po dodaniu 10 kropelek płynu i miarki proszku woda mi się zabarwiła. Masakra z odszyfrowaniem koloru, ale kolor jest w przedziale 0,008 a 0,015, chyba że źle odczytałem bo są dwa rzędy wyników. I właśnie odczytujemy z górnego tak??:):D:D Sorki za pytania, ale chyba jeszcze święta czuje:D:D

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga probowka jest dla porownania, wlewasz do niej sama wode i patrzysz na obydwie z gory. Ta z sama woda stoi na kolorowym polu a ta z odczynnikami na bialym. W ten sposob najlatwiej porownac kolory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łoki, dzięki a już myślałem, że coś trzeba w drugiej rozrabiać:D, a skala rozumiem, że ta dolna??

pozdro :):D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i niestety zielony nalot jest, myślałem, że jest go mniej ale to były pozory :D. Dziś ściągałem ponownie ten syf ze skały i było go tyle samo jak tydzień temu gdy robiłem to samo. Zmierzyłem PO4 testem Rowy, który pozyczył mi Janusz thx, i wynik to 0,024. Nie wiem czy jest to za dużo i powoduje ten nalot. NO3 mam w granicach 2. Nie mam już siły z tym gów.....em chyba walczyć. Korale nie bieleją, ładnie teraz rosną, a ten nalot - kożuch - zielony sie pojawia. Nie daję do wody nic poza ballingiem, raz na 10 dni stront kenta i jod. Sam już nie wiem.....

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi