Włodzimierz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2010 Słuchaj Seba i zapoznaj się z tym wątkiem: http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23866&d=0 Inaczej stracisz wszystko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2010 I mam trudny orzech do zgryzienia, wywalić ceramikę czy nie. Znajomy ma ceramikę i akwarium bajka, hm.....W moim akwa jest 1/5 ceramiki do żywej skały, czy miało by to taki wpływ. Jak pisałem porównałem zdjęcia z września i z lutego - korale szczególnie monti całkiem inne. Grzegorz ps. jeszcze jedno - membrana, ma rok, ale wynik tds a 000, żywica zmieniona, węgiel i dwa sedymentacyjne również, tak teraz patrzę, że wszystko zaczęło się w grudniu..... , a nic nowego nie dawałem, tylko zaprzestałem karmić korale z uwagi na nalot bakteryjny:( Teraz nalotu praktycznie nie ma, pojawił się zielony glut, na tylnej szybie brązowy na wapiennych choć ten już praktycznie zszedł, zostało bielenie.... a zmierzyłem dziś o 11.00 Ph i wyszło 7,7.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2010 a znajomy m balonową czy inną ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2010 Znajomy ma balonową. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2010 Kurcze zauważyłem, że ten zielony nalot jakby od wczoraj ruszył ze zdwojona siła. Wczoraj karmiłem korale miksem - 5 kostek, tak robię co dwa dni. Nie daję od ponad tygodnia aac i cv (wcześniej po dwie krople co dwa dni przez dwa tygodnie). Odpieniacz wcześniej skręciłem na min, tylko sucha piana, ale widzę, że to gó...o ma pożywkę, ale od czego? NO3 praktycznie 0 no nie, skłamał bym w fiolce jak zleje wodę w róg widać lekki różowy kolorek. Niestety nie wiem jakie jest PO4 (na salifercie 0, ale on nie jest dokładny). Co robić, u mnie nie ma gdzie zmierzyć PO4. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2010 ja bym wywalał tą ceramikę jak nie pomoże to zawsze możesz ja wrzucić z powrotem , zrobiłbym podmianę duża z 30% i obserwował Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Marzec 2010 http://reefcleaners.org/index.php?option=com_content&task=view&id=54&Itemid=81 tutaj jest o zielonym cyjano , porównaj może pomoże ,mam nadzieję ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Marzec 2010 Dzięki daimen. Przeczytałem, że zielone cyjano występuje przy wysokim PO4 chyba, że źle przetłumaczyłem:p. U mnie PO4 jest niewykrywalne salifertem i teraz pytanko gdzie zmierzyć. Kiedyś chyba korale mierzyły wodę, ale nie wiem czy jest to aktualne? Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Marzec 2010 Mierza, PO4,NO3 i K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
januszd 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Marzec 2010 Mam test Rowy na PO4 jak chcesz to mogę Ci wysłać :good: pozdrawiam Janusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Marzec 2010 Januszu wielkie dzięki :good:, czekam na odpowiedź yoki . Jesli nie dostanę to uśmiechnę się do Ciebie. pozdro Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
januszd 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Marzec 2010 Spoko i tak mi leży nieużywany a termin przydatności się kończy za pół roku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2010 A więc tak Janusz przysłał mi test Rowy - wielkie dzięki. Mam jednak zagwozdkę . W teście są dwie fiolki, hm do czego druga, nie mam instrukcji a na obrazkach jest wykorzystana jedna. Po wlaniu 20 ml wody, po dodaniu 10 kropelek płynu i miarki proszku woda mi się zabarwiła. Masakra z odszyfrowaniem koloru, ale kolor jest w przedziale 0,008 a 0,015, chyba że źle odczytałem bo są dwa rzędy wyników. I właśnie odczytujemy z górnego tak??:D Sorki za pytania, ale chyba jeszcze święta czuje:D:D pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
januszd 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Kwiecień 2010 priv...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Kwiecień 2010 ....Januszu nic do mnie nie doszło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Kwiecień 2010 Druga probowka jest dla porownania, wlewasz do niej sama wode i patrzysz na obydwie z gory. Ta z sama woda stoi na kolorowym polu a ta z odczynnikami na bialym. W ten sposob najlatwiej porownac kolory. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Kwiecień 2010 łoki, dzięki a już myślałem, że coś trzeba w drugiej rozrabiać, a skala rozumiem, że ta dolna?? pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Kwiecień 2010 No i niestety zielony nalot jest, myślałem, że jest go mniej ale to były pozory . Dziś ściągałem ponownie ten syf ze skały i było go tyle samo jak tydzień temu gdy robiłem to samo. Zmierzyłem PO4 testem Rowy, który pozyczył mi Janusz thx, i wynik to 0,024. Nie wiem czy jest to za dużo i powoduje ten nalot. NO3 mam w granicach 2. Nie mam już siły z tym gów.....em chyba walczyć. Korale nie bieleją, ładnie teraz rosną, a ten nalot - kożuch - zielony sie pojawia. Nie daję do wody nic poza ballingiem, raz na 10 dni stront kenta i jod. Sam już nie wiem..... Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach