nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2010 @brzydzi, tak sobie czytam i czytam i sama nie wiem, ale może masz "za bogato" w zbiorniku??? dodajesz/dodawałeś tych specyfików KZ, ja nic nie mam przeciwko nim, ale u mnie po n-próbach, nawet 1 kropla powodowała cjano. z innej beczki, sól TM (a Preis podobnie) to bardzo bogate sole w mikro elementy. nie pamiętam jak często i w jakiej ilości robisz podmianki, ale ja bym spróbowała troszkę inaczej. ograniczyła trochę karmienie ryb, korali wogóle bym nie karmiła, nie dodawała kompletnie nic do wody, i monitorowała ca, mg, kh. jeżeli zbiornik "poprosi" to tylko to podawałbym by nie poleciały parametry. Podmianki bym nie robiła przez jakieś trzy -cztery tygodnie (co by nie dostarczać świństwu pożywki) a odpieniacz na mokrą pianę. wiem, że wielu rzeczy próbowałeś i długo i cierpliwie walczyłeś, ale spróbuj może jeszcze tak? chemię zawsze zdążyć wrzucić, a nóż widelec uda się? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2010 @nika właśnie tak robiłem jak to opisałaś i efekt był taki, że zaczęły mi lecieć korale od dołu bo wodę sobie wyjałowiłem. Dlatego teraz karmię na nowo. Jest tylko ten zielony nalot, nie mam innego glona w zbiorniku, a NO3 lekko się ruszyło bo jest ok 2, choć dziś wieczorkiem 18.00 mierzyłem i ledwie fiolka się zabarwiła a odpieniacz jest na sucha piane nastawiony. Z KZ na razie zbastowałem, chciałem polepszyć jedynię wodę bo była wyjałowiona. Teraz tylko karmie korale i ryby, no i co drugi dzionek po 1 ml ABC. pozdro Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2010 wiesz, ja zazwyczaj bardzo sceptycznie podchodzę do pojęcia "wyjałowionej" wody. może dlatego, że sama nie mam miarodajnych testów. ale ja zdecydowałabym się podnosić NO3, gdyby miała z laboratorium wynik 0,00, testom po prostu aż na tyle nie wierzę. a korale mogły zacząć lecieć z kilku przyczyn: -woda mogła być wyjałowiona - jak mówisz, -woda mogła się "popsuć" przez te glony + dozowanie NO3 wiem, tylko że gdy robiłam podmiany co tydzień 10%, to przez dwa dni po podmianie miałam na skale i piasku lekki nalot. po konsultacjach z mądrzejszymi ode mnie, odczekałam ze trzy tygodnie bez podmian i potem wróciłam do podmianek co tydzień, ale po 5 %. nie mam za dużego doświadczenia, w moim akwarium też pewne zjawiska przeczą ogólnie przyjętym zasadom, ale nie wydaję mi się byś przy takim karmieniu (i ryb i korali) miał wyjałowioną wodę. no chyba, że pomiar był miarodajny to odszczekuję edit: moim zdaniem, przy każdej walce z glonami odpieniacz powinien być na mokro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2010 ja bym szedł tym tropem co nika jak dla mnie dobrze prawi brzydzi jaki masz odpieniacz widziałem że od skiby , ale na jakim modelu wzorowany ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2010 Tu jest mój odpieniacz http://aqua-reef.pl/diy-zrob-to-sam-f16/skimmerek-z-odpadkow-t127.html. Jeśli chodzi o karmienie ryb i korali to wcześniej miałem zielony nalot, a karmiłem raz na tydzień nawet co dwa trzema kostkami mrożonek. Mam DSB w sumpie, glonowy, ale glony nie rosną (spagetti) i do tego prawie 100 kg skały, no może 85:). I to wszystko jest wielkim wg mnie filtrem. Na początku jak przeniosłem z mniejszego akwa po półtora roku skałę i dodałem nowej wszystko było cacy, odpieniacz na mokro. Ale chyba system się rozbujał i wyjałowił wode. Podmianki robiłem co dwa tygodnie 55 litrów, tak jest do teraz. Oczywiście @nika nie robiłem niestety testów laboratoryjnych, ale salifert cały czas zero. Kilka osób mówiło mi, że to może być wyjałowiona woda, ale wszystkie rady cenie i nigdy nie powiedziałem, że ktoś źle prawi . Tak więc proszę piszcie co wg Was jest przyczyna a ja będe wszystko weryfikował. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2010 przejrzałam tak na szybko, J. Sprunga - Algae a problem Solver Guide. już nie wnikając dokładnie co do gatunku tego "cholerstwa", cały rozdział poświęcony "green algae" zresztą i brown i red , przyczyny upatruje w zbyt wysokim poziomie PO4 i NO3, owszem czasem w zbyt "rozjechanym" stosunku PO4 do NO3. i radzą węgiel i absorber... szczerze? ja natychmiast oddałabym wodę do badania, byłeś bardzo cierpliwy ale sprawdź jeszcze tylko to, bo bazując na salifercie, to może okazać się, ze czepiamy się NO3 a tu PO4 leży. taka moja rada, sprawdź miarodajnym miernikiem poziom NO3 i PO4, i wtedy znając realne wyniki mozna zacząć radzić skutecznie. trzymam kciuki. edit: a i J. Sprung poleca na naloty cjanobakteryjne, dino, itp. Ctenochaetus Striatus lub Hawaiiensis. edit 2: co do setup'u: mam mniejszy zbiornik, w obiegu jakieś 420L wody do 50-60 kg LR, DSB w głównym zbiorniku (na cały dnie), odpieniacz bardzo podobny też spod ręki Rafała, mniej rybek (karmię 1 -2 kostki dziennie), korali nie karmię wcale, cały czas stosowałam węgiel i absorber, ale wody na pewno wyjałowionej nie mam. więc wydaję mi się ,że i u Ciebie nie jest. ale powtarzam, tylko gdybam. jak będziemy mieć cyferki to będziemy mieć jasność . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2010 może wywal to dsb?? jaki piasek użyłeś może w tym byłą przyczyna?? a czym świecisz nad refugium ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2010 Piasek to Nature`s Ocean Bio-Activ Live® Aragonite Natural White, zastanawiam się czy nie zastosować zeostartu2 . Tylko ten preparat obniża PO4 i NO3, a ja mam NO3 bliskie zeru, choć z drugiej strony preparat przywraca równowagę....hm, sam nie wiem Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2010 to piaski mamy te same zeostart działa powoli, i nie sądzę (nawet jeżeli to dobry kierunek), że po tygodniu czy dwóch coś sie wydarzy znaczącego. Grzegorz, zbadaj tą wodę, idź do wodociągów czy sanepidu, tylko PO4 i NO3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2010 Powiem tak Nika to co napisane jest w tej książce i często na forach można sobie czasami tylko i wyłącznie w buty wsadzić..., a dlaczego ? Dlatego, że sam miałem taką sytuację, którą obserwowałem na 2 baniakach, że w jednym wszystkie glony zielone zeszły, a w drugim cały czas miały się dobrze mimo, że w tym który nie miał glonów było 3x wyższe PO4 i co na to powiesz, autor książki nie miał racji ? Miał, ale tylko po części... Nie zawsze i przede wszystkim nie TYLKO NO3 i PO4 jest przyczyną glonów za to są to jedne z parametrów które mają wpływ na glony, które możemy zmierzyć i często mierzymy. Niestety jest jeszcze COŚ czego nie mierzymy co decyduje o tym, że zbiornik x ma wNO3=1 i PO4=0,1 i jest zagloniony lub są nim plagi dino/cyjano, a zbiornik Y ma NO3=2,5 PO4=0,3 i jest CZYŚCIUTEŃKI zero glonów, zero plag... Dlatego NO3 i PO4 to tylko UŁAMEK, jedna część układanki, która w całości powoduje rozrost jakiegoś paskudztwa... Moim zdaniem powinno odejść się od osądów, że jak ktoś ma jakiś glon/dino/cyjano to na pewno ma wysokie NO3 albo PO4 i powinien robić wszystko, aby wejść na ujemną skalę na hannie bo znajdziemy SETKI zbiorników z WYŻSZYM NO3 bądź PO4 w których tych problemów nie ma więc to nie jest bezpośrednia przyczyna to może co najwyżej w pewnym stopniu pogarszać tą sytuacją, ale nie jest to bezpośrednią przyczyną problemu... Glony i wszelkiej maści plagi/naloty to bardzo złożony problem i moim zdaniem w błędzie są Ci którzy myślą, że za wszystko co złe odpowiedzialne są tylko 2 magiczne związki NO3 i PO4 podczas gdy w wodzie jest jeszcze cała tablica mendelejewa, a do tego ogrom organizmów żywych typu właśnie bakterie które są odpowiedzialne za wiele "nalotów". Ja bym skupił się nad tym, żeby usiąść na fotelu i przemyśleć wszystko co robię przy baniaku, czy nie wsadzam brudnych rąk za często, czy czyszczę zbiornik na solankę, zbiornik dolewki, czym karmię, jak karmię od kiedy ten nalot mam i co wtedy mogło się zmienić. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2010 @Spajdi, ależ ja się z Tobą w dużej części zgadzam! gdzie ja napisałam, że to NA PEWNO NO3 czy PO4? oczywiście , że problem jest złożony i nie upatruję jedynej słusznej drogi w cytowanej książce. ale dla mnie ważne jest co innego - wiarygodne wyniki. nigdy bym nie zaczęła zwiększać NO3, bazując na zwykłym teście saliferta (Grzegorz, absolutnie Cię w tym momencie nie oceniam). usiąść i spokojnie przemyśleć jak najbardziej tak!, ale znać stan wody zanim cokolwiek tam wlejemy, bo wg. mnie tylko wtedy będzie sens naszych działań. i co do schematów, u mnie też jest nie książkowo... sps-y ładnie rosną, mają jasne kolorki (chociaż ja wolę intensywniejsze) ale PO4 w zbiorniku wykrywa mi test JBL !!! wg. wszelkich kanonów, zwykły test powinien pokazać mi 0,00. i jeszcze raz powtórzę, może źle wysłowiłam się we wcześniejszych postach, nie tyle się czepiłam NO3 jako bezwzględnej przyczyny, ale tej "wyjałowionej" wody. wydaję mi się, że nie powinna być wyjałowiona (sądząc po opisie Grezgorza), ale może mi się tylko wydawać ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2010 No tak to się rozumiemy, cieszę się Masz rację również nie sądzę aby to była wyjałowiona woda, ew. zły stosunek NO3 do PO4 na co mój baniak też cierpi... Co do testu NO3 saliferta wbrew pozorom jest bardzo dokładny jak do naszego domowego użytku. Widziałem gdzieś w internecie tabelę gdzie były wypróbowane różne testy NO3 różnych firm na sporządzonej laboratoryjnie próbce z konkretną zawartością NO3 wynikającą z roztworu i salifert okazał się nawet przy 2mg/l bardzo dokładny może w wolnej chwili znajdę tą tabelkę. Ja jeśli chodzi o wykrywanie 0 NO3 salifertem mam swój sposób bo zero zeru nie równe. Robimy test wg. instrukcji po 3 minutach patrzymy z boku widać białe czyli niby 0. Ja wtedy zostawiam to jeszcze na kilka minut i mieszam intensywnie i później wlewam do porcelanowej białej umywalki jeśli krople są kompletnie przeźroczyste uznaję, że mam 0, ale czasami po takim zabiegu widać, że ta kropla jest delikatnie różowa/fioletowa to znaczy, że coś tego NO3 jednak jest, a ile to już nie wnikam bo IMHO aż taka precyzja w przypadku NO3 nie jest nam potrzebna kiedy nawet 1 jest dopuszczalne, a to na teście Saliferta ładnie widać Także akurat jeśli chodzi o NO3 to tutaj akurat uważam, że Salifert jest absolutnie wystarczający jedynie PO4 warto zmierzyć hanną bądź jakimś innym wiarygodnym testem/próbą :ok: Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2010 Temat się rozwinął dobrze. Ciesze się, że pomagacie. Jeśli chodzi o to od kiedy się zaczęło....hm, od zakwitu bakteryjnego we wrześniu 2009r. Na początku zielony nalot był tylko z prawej strony akwa z boku na skale. Zakupiłem po jakimś czasie mocniejsza pompę 13 tyś l/h bo myślałem, że to od cyrkulacji. Ale niestety nic to nie dało. Nalot się powiększał. Przestałem karmić korale, jedynie ryby, balling, podmianki co dwa tygodnie 10 %. I tak do teraz, ale zniknął mi nalot bakteryjny, pozostał jedynie zielony.... NO3 cały czas miałem w okolicach zera, korale po włożeniu do mnie do baniaka w krótkim czasie stawały się bardzo jasne. Na początku ładnie rosło wszystko, ale po jakimś czasie nagle stanęły, wymieniłem świetlówki, ale nie miało to większego wpływu. Nadal nie karmiłem korali, aż nagle zaczęły bielec od dołu, no i dalej wiecie jak jest. Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2010 Kurcze zauważyłem, że nastepny koral bieleje odo dołu:/. Najciekawsze jest to, że seriatopora calliendrum, która utraciła 2/3 tkanki odżywa?? Nie pisałem tego wczesniej, bo mam nadzieję, że nie jest to powodem. Mianowicie w moim akwa jest ok 25 kg ceramiki "balonowej":), którą odkupiłem jak przenosiłem akwa od kolegi. U niego ta ceramika była przez około 4-5 miesięcy, a u mnie jest razem ze skałą od czerwca. Ale jak pisałem wcześniej to chyba nie ceramika, bo skały jest dość sporo. Tomasz pisał, że jednym z powodów może być również niski poziom potasu, ale...nie mam testu, a druga sprawa te testy to..... Trzecia to trochę kosztuje K balance, a nie wiem czy jest potrzebny, może ktoś odsprzeda "kilka kropel" dla spróbowania. Chętnie zapłacę za mniejsze opakowanie:) Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2010 Może tak być, że w ceramice odłożył się jakiś syf i dopiero teraz "działa" ja bym jednak ją wyciągnął jeśli jest to możliwe bez strat na jakieś 2 msc'e tak pro forma "do wyjaśnienia" sprawy jak to się mówi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2010 zadzwoń do Marka bigwalkera on miał styczność ze skała ceramiczną pewnie podpowie co i jak.. ale ja bym to wywalił ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Marzec 2010 Brzydzi, dlaczego nie napisałeś że masz ceramikę balonową w baniaku? Wywal to... Skończą się Twoje problemy... Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Marzec 2010 Ale powiem szczerze jak przeglądam zdjęcia, to wcześniej korale, szczególnie widać to na czerwonych monti talerzowych były czerwone. Teraz są hm...bardzo jasne wręcz jakby były sprane. Jedna z akr słabo polipuje, inne są oki, ładnie polipują, ale mówię monti talerzowe to porażka. Ładniutka czerwona była, a teraz jest ledwie różowa. Kurde, sam nie wiem czy wywalać ceramikę, czy jak...A czy odpieniacz DSB i glonowy mogły wypłukać potas?? Jak pisałem najbardziej widac po montiporach są baaaaaaaaardzo jasne. Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach