Skocz do zawartości
Borys_HD

koralia 2 - glosno chodzi

Rekomendowane odpowiedzi

od kilku dni zaczela dziwnie pracowac, tzn. wydaje taki dzwiek jakby cos w niej grzechotalo, cos jakby filtr do slodkiego zaciagal gdzies powietrze (dzwiek)

delikatne docisniecie wiatraczka powoduje mila cisze.. niestety po chwili znowu wraca terkotanie... denerwuje cholernie ... :(

pompa ma ok. 3 m-cy, chodzi oczywiscie 24/24

czy to czas na wymiane elementow?

jesli tak to gdzie polecacie w W-wie takowe zakupic (e-rybka nie ma na www...)???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozbierałeś/czyściłeś jej ostatnio? Ja mam co prawda Koralie 1 (kupiłem używkę) i grzechotała praktycznie odkąd ją kupiłem choć miała momenty, że chodziła kilkadziesiąt godzin cicho, a przyczyną był brak gumowej podkładki pod wirnikiem... Za poradą kolegów z forum dociąłem cieniutki ok. 1mm kawałeczek wężyka takiego jak do napowietrzacza i poskładałem w kolejności takiej : najpierw nakładam wirnik na ośkę, a później podkładkę na ośkę tak, że podkładka jest od strony korpusu głównego pompy.

Od tego czasu jest błoga cisza i pompka nigdy nie terkocze więc może fabryczna podkładka była mała i się wyrobiła czy coś w tym stylu i terkocze ? Nie wiem czy terkotanie Twojej pompy ma taką samą przyczynę, ale możesz wypróbować ten sposób mi pomógł w 100%.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na poczatek proponuje dobrze wyczyscic pompe, ja u siebie zauwazylem , ze jak sie pojawi zanieczyszczenie osi (pokrywa sie warstwa glonow) to wirnik zaczyna ją obracac powoli i rownoczesnie albo jedno albo drugie popada w wibracje ktore slychac nawet na duza odleglosc. co prawda nie nazwalbym tego grzechotaniem, no ale moze to ten sam problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spajdi. thx

czyscilem kilka dni temu... widac nie zauwazylem tejze podkladki...

jutro cos dosztukuje :(

thx

Edit: Naprawione :D uzylem wezyka termokurczliwego, ok 1mm zostawiajac lekko luzny na osce :D

temat do zamkniecia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... i zapadła cisza jak makiem zasiał.

przyał sie temat, a pamietam jak jakieś 5 miesiecy temu zastanawiałem sie co to jest i skad wypadło :good:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zapalniczce są idealnie pasujące gumeczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi